Чому я пішла з TEDxLviv та до чого тут сексизм

88012949_2902529713139872_3149241317607866368_n

Колонка Діани Шрамченко.

Після другого блоку конференції TEDx вирішила покинути цю подію. Я не почула ще дев’ять виступів, серед яких також була промова штучного інтелекту.

Причиною стало моє обурення сексистським спічем Євгена Кудрявченка та Ольги Шевченко. Дивно, але розповідь про те, як врятувати шлюб, перетворилася на поганий стендап.

Фото з Facebook-сторінки Аннет Натягла.

Ольга розповідала про події, що відбулися в їхній сім’ї після народження дитини: «Наші стосунки ставали дедалі прохолоднішими та віддаленішими. Щоранку він хотів якомога раніше поїхати на роботу і повертався додому дедалі пізніше. А мені, навпаки, в цей момент дуже була потрібна його підтримка та увага.

Давайте розглянемо один приклад: ось зліва я, порядна мама, а справа – якась сучка».

Далі Євген намагався нормалізувати подружні зради: «Що відбувається? Ти вже давно не бачив її в еротичній білизні, і давно вже вдома якась рутина-побут-рутина-побут, поміняй підгузки, збігай за молоком, і в якийсь момент ти втратив всю цю пристрасть – її немає. Людина – вона компенсаторна. Якщо у вас вдома немає води, ви годину зачекаєте, дві зачекаєте, три, але не помирати ж від спраги? Ви підете десь шукати воду. Чи можна вас винуватити за те, що ви не випили води вдома, якщо її там немає? Не можна. Ось таким чином у чоловіка, наприклад, у такій ситуації різко починають красивішати дівчата у міні-спідницях, що проходять на світлофорі».

«Сім’я має два світи: внутрішній і зовнішній. За зовнішній світ відповідальний чоловік: за матеріальні блага, захист родини, він виходить у світ і починає там перемагати. Чоловік в зовнішньому світі може перемагати, а може програвати, він приходить додому, знімає з себе всю захисну броню, відпочиває, наповнюється і готується до нових подвигів», – оголосили спікери свою концепцію щасливих відносин.

Жіноча роль у цій концепції має такий вигляд: «Жінка відповідальна за внутрішній світ: це домашнє вогнище, це те, щоб вдома була радість, краса, любов, ніжність. За те, щоб вона наповнювала чоловіка. І коли кожен розуміє свою зону відповідальності, свої функції, своє місце, тоді виходить гармонія в системі. Зараз світ перекосився. Зараз багато жінок пішли у зовнішній світ. Але якщо обидва знаходяться у зовнішньому світі, хто тоді вдома?

І так з’явилось поняття 100% чоловік та 100% жінка, тому що коли з’являється 100% жінка, автоматично з’являється 100% чоловік…»

Порівняти жінку з собакою – це приниження. Порівнювати воду з сексом також некоректно – це об’єктивація жінки. Також цими словами спікер підтверджує, що не вважав та не вважає за потрібне допомагати своїй дружині доглядати спільну дитину. У ХХІ столітті, коли подібні суспільні рольові моделі як єдиноправильні давно застарілі, це подається з великої сцени як прогресивний приклад для наслідування.

Риторика про чоловіка-мисливця та жінку-хранительку домашнього вогнища часто вважається природною, але це не так. Сучасні дослідження побуту давніх людей показали, що жінки племені були відповідальні за збиральництво, продукти якого становили більшу частину калорії, вживаних у племені. Висловлення про те, що чоловік повинен повністю утримувати родину, також є сексизмом щодо чоловіків.

Спікери самі дійшли висновку, що в сучасному світі модель традиційної сім’ї не може повноцінно функціонувати, але замість того, щоб шукати нові концепції та підбирати формати співіснування індивідуально, вони пропонують повернутися до архаїчного світу. Беті Фрідан у своїй роботі «Таємниця жіночності» зазначає, що жінки, які несуть на собі повну відповідальність за побут, більш схильні до депресивних та суїцидальних настроїв, відчуття втрати радості та зацікавленості, апатії, відчуття відсутності сенсу життя.

Фото з офіційної Facebook-сторінки TEDxLviv

Підсумовуючи, я завітала на конференцію, котра обіцяла мені мотивацію та натхнення. Там мені кажуть, що я повинна сидіти дома, але якщо в мене дома затишок та порядок, я можу вийти в зовнішній світ. І навіть, якщо мені треба на кілька місяців зануритися в свій проєкт, я можу попросити свого чоловіка тимчасово помінятися ролями. Квиток на цю подію коштував 1850 гривень.

Аудиторія підтримала спікерів, незадоволені опинилися у явній меншості. На спроби освистати спікерів, ми зіткнулися з агресією із залу: «Заткніться, феміністки!» Це також показово говорить про аудиторію, яка зібралася на цю подію, та пояснює, чому вона підтримала спікерів.

«У промові йшлося про справжнє, дане, природне. Без насильства. Боротись за це і потрібно», – коментує це учасник конференції в телеграм-чаті.

Команда TEDxLviv відреагувала на цей інцидент неоднозначно. Спочатку Олександр Чернологов, представник команди організаторів, визнав наявність проблеми: «Проблема того, що незрозумілі меседжі – це не проблема того, хто не зрозумів, а того, хто його доносить. Я пропоную вам співпрацю і прошу вашої консультації при плануванні наступної події, щоб ми могли уникнути непорозумінь». Але після моєї відмови, позиція організаторів змінилася, і на їхній офіційній сторінці з’явився допис, в якому зазначено, що «спікери висловили своє бачення проблеми та модель, яка врятувала їхню сім’ю від розлучення. Також вони запропонували свій досвід тим, кому така модель може бути корисною. Метою виступу спікерів було врятувати від розлучення хоча б одну сім’ю в Україні через просування принципів свободи, рівності та пошуку зручної моделі відносин для обох партнерів».

Але чи можна побудувати здорові стосунки на ідеї, що зрада подібна до бажання випити води? На офіційному сайті TEDx Talk вказано, що ідея промови повинна відповідати одному з двох критеріїв:

Щось нове та надзвичайне: ідея або винахід, про які ваша аудиторія ще не чула.

Добра базова ідея (яку ваша аудиторія, можливо, вже чула) з новим переконливим аргументом, який кидає виклик переконанням та перспективам.

Ідея про «чоловічі» та «жіночі» ролі в родині не є новою, та не містить в собі нового аргумента. Вона вже давно озвучена в безлічі лекцій про «ведичну жіночність» та її варіації.

Я не хочу сприймати як норму те, що в ХХІ сторіччі на величезній конференції прогресивних ідей можна виголошувати промови, що дискримінують жінок. Я вважаю, що про це не можна мовчати.

Сім’я – це місце, де двоє можуть перебувати у безпеці та зняти всі маски і нав’язані ролі. Сім’ї бувають різними, і це нормально. Але стереотипам не місце на конференції, девіз якої «Ідеї, варті поширення».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: