Небезпечні ліки: як захиститися від підроблених медпрепаратів

71_main
Фото з відкритих джерел.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 10% ліків у світі – це фальсифікат. Україна – не виняток. У нас підробляють усе – від найдешевших препаратів до хіміотерапії.

Фармацевтична галузь – одна із найприбутковіших у світі. А це значить, що є ласим об’єктом для злочинців та шахраїв. Найбільше підробляють ліки в Африці, Латинській Америці та Азії.

Умовно підробки можна розділити на три групи: перша – ліки, які не містять діючої речовини, або вона у сотні разів менша за необхідну; друга – діючу речовину замінюють дешевшою і менш ефективною і третя – препарати-копії. Остання найменш небезпечна і пацієнт не постраждаю від прийому таких ліків.

Як захиститися від підроблених ліків, ІА Дивись.info запитала в Олени Полосьмак, керуючого партнера Crane IP Law Firm.

«Головне – це громадянська позиція самих споживачів. По-перше, перед купівлею, або якщо препарат, що пропонується, виявився підозрілим, необхідно перевірити чи зареєстрований він взагалі в Україні. Перелік зареєстрованих препаратів міститься в Державному реєстрі лікарських засобів України. Він є у вільному доступі і містить дані про виробника лікарського засобу, хто подав заявку, склад діючих речовин і термін дії реєстрації. (Посилання на реєстр http://www.drlz.com.ua.)

Винятком є лікарські засоби, які виготовляються в аптеках за рецептами лікарів (магістральними формулами) та на замовлення лікувально-профілактичних закладів (офіцинальними формулами) з дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин – для них державна реєстрація не потрібна, – каже Олена Полосьмак. – По-друге, при підозрі що перед Вами підробка, обов'язково, необхідно запитати документи на товар, які повинні надаватися до кожної партії».

Юристка наголошує, що самостійно виявити підробку може бути важко – шахраї добре імітують упаковки і маркування.

«Тому, краще купувати ліки в перевірених аптеках і не робити покупки у приватних осіб та в інтернеті. Хочу підкреслити, що офіційно онлайн-торгівля ліками в Україні заборонена. Якщо Ви звернете увагу, на сайтах офіційних аптек можливо лише забронювати та замовити доставку препарату до аптечного пункту. Тому саме в інтернет-магазинах найвищий ризик натрапити на підробку», – акцентує пані Олена.

Вона переконана, що припинити продаж підроблених препаратів повністю можливо лише завдяки громадянській позиції самих українців.

«Якщо ви виявили підроблений препарат або виникли підозри з цього приводу – треба звертатися в поліцію або Держслужбу з лікарських засобів. Якщо є побоювання або нерозуміння, як самостійно звертатися в державні органи, можливо, звернутися до юриста, який не буде розголошувати ім'я людини і зможе запустити процедуру перевірки такої аптеки чи точки продажу.

Друге – це активність правоохоронних органів та самих виробників, чиї препарати підроблюються. Відповідальність за виготовлення, торгівлю та пересилання завідомо фальсифікованих ліків вказана в Кримінальному кодексі – це позбавлення волі на строк від 5 до 8 років. А якщо такий товар призвів до смерті споживача – довічне ув'язнення з конфіскацією майна», – веде далі Олена Полосьмак.

Вона зазначає,що у багатьох країнах світу, зокрема у ЄС, впроваджене 2D маркування упаковок. За спеціальним унікальним кодом на упаковці можливо відстежити весь шлях препарату – від заводу чи кордону до точки продажу.

«Якщо при скануванні система покаже, що такого коду не існує або товар з таким кодом вже було реалізовано – перед вами підробка. В Україні також були і лишаються плани впровадження такої системи. Проте і тут відповідальність лишається за споживачем – це він повинен знайти таке маркування і дізнатися за допомогою коду чи дійсний це зразок. Тому здоров'я людини – це її відповідальність. І ніхто, крім тебе самого, не подбає про перевірку якості товарів, який купується», – резюмувала юристка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: