У Львові кілька тисяч студентів не отримали стипендій

stipendyav2016rocvukrayinrozmrdlyastudentvasprantvsirtmalozabezpechenih731-fb7773bb32f697c769afd7c085c652ec

Студенти більшості львівських коледжів отримають стипендію за лютий 2020 року на місяць пізніше – у березні. Усе через те, що Міністерство фінансів та Міносвіти наразі не затвердили паспорт бюджетної програми з виплат стипендій, а без цього здійснити виплати неможливо.

Про це пише «Zahid.net».

«Це пов’язано із особливостями бюджетного законодавства: для того, щоб обов’язкові виплати здійснювалися безперервно – йдеться про зарплати, соціальні виплати тощо – закон вимагає затверджувати паспорт бюджетної програми до 17 лютого. У весь період з 1 січня і до 17 лютого Казначейство здійснює безперервні виплати. Однак, якщо до 17 лютого не затверджується паспорт бюджетної програми на новий бюджетний рік, Казначейська служба припиняє виплату коштів», – йдеться в офіціному повідомленні Міносвіти, оприлюдненому увечері 28 лютого.

Відповідно, у тих вишах, які не встигли виплатити стипендії до 17 лютого, студенти отримають гроші через місяць – у березні.

Станом на понеділок, 2 березня, у прес-службі Міносвіти підтвердили, що ситуація наразі не змінилася.

Як вдалося з’ясувати ZAXID.NET, студентам найбільших львівських університетів – НУ «Львівська політехніка» та ЛНУ імені Івана Франка встигли виплатити стипендію за лютий швидше – до 14 числа. А от без стипендії залишаються кілька тисяч студентів закладів передвищої освіти – коледжів. Зокрема, стипендію не отримали понад 1300 студентів шести коледжів Львівської політехніки, які розміщені у Львівській області.

«У коледжах стипендія не виплачена. Бюджетний паспорт перебуває на затвердженні в Мінфіні. Обіцяють до кінця тижня підписати. Бюджетний кодекс передбачає, що доки не підписаний паспорт зупиняються всі платежі, в тому числі соціально захищені. Це проблема в цілому у державі. Це не проблема львівських коледжів», – повідомив у коментарі ZAXID.NET проректор з економічних питань-головний бухгалтер Львівської політехніки Анатолій Мороз.

З його слів, через те, що не затверджено паспорт бюжетної програми також є затримки з виплатою зарплати та комунальних платежів у коледжах.

Натомість у департаменті освіти і науки ЛОДА повідомили, у тих коледжах, які не є у складі університетів, а перебувають в управлінні департаменту і фінансуються з обласного бюджету, проблем з виплатою стипендій не було.

Загалом на Львівщині є 42 заклади фахової передвищої освіти (коледжі), у яких навчається понад 20 тис. студентів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: