Герой України Володимир Жемчугов презентував у Львові проєкт «Бранці Кремля» (фото)

IMG_8131

Сьогодні у Львові стартувала презентація всеукраїнського проєкту «Бранці Кремля», який представили Герой України, учасник спротиву російській агресії на Донбасі Володимир Жемчугов і координаторка проєкту Олена Жемчугова.

«Цей проєкт був заснований ще Міністерством інформаційної політики і розпочався у вересні 2018 року, коли Володимир Жемчугов став радником міністра інформаційної політики», – пояснили Олена Жемчугова.

Олена Жемчугова.

«Бранці Кремля» – це освітній проєкт, спрямований насамперед на молодь, якій будувати майбутнє країни, а можливо, й виправляти помилки старшого покоління.

«Ми зіштовхнулися з тим, що молодь не знає минулого країни, не знає тих подій, які відбуваються зараз на сході. Тому був започаткований цей проєкт, у рамках якого ми демонструємо презентаційний ролик фільму «Бранці Кремля». На жаль можливості показати увесь фільм, бо він 40-хвилинний, немає. Стрічку зняли ще у лютому 2018 року, до 4-ої річниці спротиву кримчан російській анексії Криму. 26 лютого ми відзначали вже 6-ту річницю. Фільм – це нагадування усім нам, мешканцям України, про тих патріотів, які знаходяться у тюрмах Росії, про тортури, які вони зазнають, про те, як у в’язницях українці відстоюють незалежність та суверенітет нашої країни. Цей фільм про російську пропаганду, яка принижує українців, щоб ми не йшли далі, щоби ми не розвивалися», – розповіла Олена Жемчугова.

За період існування проєкту, 2018-2019 роки, відбулося 62 зустрічі у різних вишах України – в Одесі, Тернополі, Херсоні, Маріуполі, Харкові, Дніпрі. Наступна поїздка, після Львова, запланована на Луганщину, до Сєверодонецька.

«Торік ми побували в Маріуполі, де дуже багато переселенців, і ми там почули таке запитання: «Наші родичі живуть у Донецьку і ми туди їздимо. Скажіть, будь ласка, що нам казати тим мешканцям Донецька, щоби вони зрозуміли, що вони українці і треба бути разом з Україною?» Вони думають не тільки, як краще їм жити, поїхати до Європи, здобувати за кордоном освіту, залишитися там працювати. Вони вже думають, що робити тут, аби наша країна стала кращою.  І я дуже рада, що після наших зустрічей студенти починають думати і сприймати все по-іншому. Це дуже важливо», – резюмувала пані Олена.

Натомість Володимир Жемчугов зауважив, що тим, хто сьогодні слухає про бранців Кремля на студентських лавах, коли почалася війна, було лише 12-ть.

«Розпочався вже сьомий рік, як йде ця війна. Це дуже довго. 2014 року ті, хто нині вчиться в університеті, були ще дуже юними – декому було лише 12 років. Вони ще не розуміли, що трапилося у Криму чи на Донбасі. Ця молодь вже навчається в університетах, а скоро вливається у доросле життя – бізнес, політику, економіку. І вони повинні знати правду. Я теж народився на Донбасі і знаю, що у більшості донбаської молоді має інформація ще з радянських підручників історії, радянських художніх фільмів. На жаль, правдою вони не володіють. Тому дехто з них зробив помилку і перейшов на бік Росії. У мене теж російське коріння. Мій батько переїхав на Донбас у 60-их роках минулого століття з Івановської області РФ. Він тікав від голоду, який там панував. У мене все склалося по-іншому – здобув освіту, знайшов свій життєвий шлях, жив на Кавказі, де побачив, який жах там творить Росія. І коли 2014 року російські солдати прийшли до мене у Красний Луч (Хрустальний – ред.), я як чоловік вирішив захищати мою матір, яка там жила, сестер, друзів, з якими ріс. Для мене захист країни почався із захисту моїх рідних. І коли молодь запитує про захист країни, то все починається з особистого», – розповів Володимир Жемчугов.

Він переконаний, що саме завдяки особистому досвіду, а не пафосним словам, можна зацікавити молодих людей.

«Я пояснюю, що треба цікавитися політикою, кандидатами, за яких ми голосуємо. Бо якщо ви не будете цікавитися політикою, то політика зацікавиться вами, зокрема вашою свободою. У Криму більше 50 хлопців 15-17 років  вже засудили на два роки ув’язнення за проукраїнські пости чи лайки під ними у соцмережах. Розповідаю, як у Донецьку та Луганську 16-18-річних хлопців кидають у тюрми за якісь висловлювання, за те, що запізнилися додому під час комендантської години», – зазначив пан Володимир.

Натомість заступник голови Львівської облдержадміністрації Іван Собко наголосив на важливості національно-патріотичне виховання як складової розвитку української держави.

Іван Собко.

«Ми як ніхто маємо розуміти, що діти – наше майбутнє і воно в наших руках. Держава не розвивається правильно, якщо національно-патріотичне виховання не є на передовій. Україна в своїй історії зазнавала дуже багато війн, нападів, але завжди давала відсіч і дасть цього разу. Ми впевнені в цьому», – сказав Іван Собко.

Він зазначив, що наштовхнути молодь на глибинні думки легше таким людям, як Володимир Жемчугов, який пройшов війну, полон і може поділитися своїми розповідями і переживаннями.

В.о. директора департаменту освіти та науки Ігор Гайдук наголосив, «Бранці Кремля» – надзвичайно важливий проєкт.

Ігор Гайдук.

«Ми живемо своїм спокійним життям і десь думаємо, що війна там, далеко на Донбасі. Але війна починається не з перших пострілів чи кулеметних черг, війна починається з інформаційної боротьби. Для того, щоб прийти на Донбас, Росії необхідно було підготувати грунт. За сім років війни на тих територіях народилося понад 200 тисяч дітей, які не знають, що таке Україна. Вони знають про «ЛНР» чи «ДНР» та про Крим у складі Росії. І нам треба боротися за їхні уми, проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу, особливо серед молоді. Проєкт, ініційований Міністерством культури, молоді та спорту та Міністерством оборони за активної участі Володимира та Олени Жемчугових показує молодому поколінню, що можна і треба боротися. Завжди у кожній війні агресор завжди попереду, але коли починається опір, то все міняється. Цей проект покликаний донести до молоді справжній реалії так званої «русской весны», реалії боротьби з ними, тому що пан Володимир на своєму прикладі пройшов усі ці етапи. Він, як ніхто інший, знає, як це виглядає зсередини», – зазначив Ігор Гайдук.

Андрій Ковальський.

«Ще 2006-му та 2008 роках з ініціативи управління сім’ї та молоді відбулися дві поїздки до Севастополя, які називалися «Морський десант», в яких взяли участь студенти львівських вишів, і вже тоді було видно, що робиться у Криму, і зрозуміло, що ворог не спить. Він усі ті роки української незалежності готувався повернути історію так, як йому було потрібно. Приклад 2013-2014 року засвідчив, що Росія готувалася не тільки в Криму, але й на Донбасі. Водночас вони недооцінили українців, тих людей, які жили на Донбасі і в Криму. Ворог зрозумів, що єдиний шлях – це знищувати, людей, книжки, спогади. Дякую вам пане Володимир і пані Олено, що ви говорите. Нерідко слово більше ранить і вбиває, ніж куля», – зазначив Андрій Ковальський директор департаменту внутрішньої та інформаційної політики.

Перша зустріч із студентами Львівщини відбулася сьогодні у НУ «Львівська політехніка». Завтра, 4 березня, о 15.30 годині відбудеться презентація проєкту курсантам у Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. А 5 березня, об 11:00 годині – зустріч з учнями закладу професійної освіти, а також о 15:30 – зустріч із студентами та курсантами Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.

Довідка

Володимир Жемчугов закінчив Алчевський гірничо-металургійний інститут. Працював у Грузії. З початком військової агресії Росії проти України повернувся до України.

У період з 28 грудня 2014 року по 24 вересня 2015 року провів 30 спеціальних операцій зі знищення військових об'єктів ворога та особового складу окупаційних військ. 29 вересня 2015 року, під час виконання чергового бойового завдання, при спробі захоплення противником підірвав себе, внаслідок чого втратив кисті обох рук і зір. З важкими пораненнями потрапив у полон. Спочатку утримувався в шпиталі у Луганську, з 30 травня 2016 року ув'язнений в Луганському СІЗО, де піддавався допитам контррозвідувальних органів проросійських бойовиків.

Був звинувачений у підриві залізничної колії в районі Лутугиного та електроопори в Хрящуватому, а також у тому, що виступав проти політики Російської Федерації на пострадянському просторі та був завербований військовослужбовцями Збройних сил України.

17 вересня 2016 року за особистою участю Президента України Петра Порошенка був звільнений з полону. Після звільнення проходив лікування, в тому числі — у Німеччині.

21 січня 2017 удостоєний звання Герой України. Нагорода вручена 22 січня 2017 під час урочистого заходу з нагоди Дня соборності України.

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: