Не допустимо анексії наших громад: як під ЛОДА протестували проти «Великого Львова» (фото)

IMG_8120

Представники громад та сіл, котрих не влаштовує перспективний план формування територій громад Львівської області, який облдержадміністрація нещодавно скерувала у Кабмін, зібралися сьогодні під стінами ЛОДА.

На акцію протесту, яку організатори назвали Всеобласне віче спроможних громад, прибули представники населених пунктів, які, згідно з планом, мали увійти до майбутньої Львівської ОТГ – Сокільників, Дублян, Грибовичів, Малехова, а також Мурованської ОТГ. Крім цього були представники Нежухівської ОТГ, яку хочуть приєднати до Стрийської ОТГ,  Волицької ОТГ Мостиського району, яка мала б увійти до Шегинівської ОТГ, та мешканці сіл  Сокальського району, які виступають проти приєднання їх до Червонограда і за створення окремої Сілецької ОТГ, а також села Куровичі Золочівського району, які теж вимагають дозволити їм створити окрему громаду.

Протестувальники перекрили рух транспорту на  вулиці Підвальній і вимагали, щоб до них вийшов голова ЛОДА Максим Козицький. Вони також зачитали свої вимоги: невідкладно повернути Перспективний план формування територій громад у Львівській області на доопрацювання, провести додаткові консультації з громадами, сформувати нову робочу групу з доопрацювання Перспективного плану, до складу якої повинні входити: 25% – уповноважені представники громад, 25% – депутати обласної ради, 25% – експерти і лише 25% – представники ЛОДА, винести пропозиції щодо Перспективного плану на широке експертне обговорення, визначити термін для доопрацювання Перспективного плану, наприклад, до 17 березня.

Зрештою до пікетувальників вийшов голова ЛОДА Максим Козицький та його наразі перший заступник Василь Лозинський, який уже отримав погодження на посаду першого заступника міністра розвитку громад та територій.

«Якщо, на вашу думку, були якісь протизаконні дії, звертайтеся до правоохоронців, нехай вони дають належну оцінку. Всі дії ЛОДА були в межах закону і рекомендацій профільних міністерств, жодних порушень не було. Перспективний план, який, на жаль, не вдалося до кінця опрацювати, ми подали у Кабмін. Зараз очікуємо від них аналізу. Якщо будуть  зауваження – цей план нам повернуть на доопрацювання. Вчора я мав розмову з міністерством – до півтора тижня очікуємо на зауваження, а далі, будемо дивитися», – заявив протестувальникам Василь Лозинський.

Максим Козицький запросив сільських голів на розмову до ЛОДА. Втім зустріч завершилася безрезультатно. Представники сіл та громад заявили, що стоятимуть до кінця і готові до радикальних акцій протесту, зокрема подальшого перекриття доріг у випадку, якщо до них не прислухаються. Попри це, голова ЛОДА так і не дав обіцянки виконати головну вимогу протестувальників – відкликати поданий у Кабмін Перспективний  план. Натомість запропонував головам сіл та громад підготувати колективне звернення, яке пообіцяв передати у профільне міністерство.

Нагадаємо, 21 лютого було зірване засідання міжвідомчої робочої групи з питань формування громад у Львівській області. Через це не було розглянуто низку запланованих питань, зокрема майбутньої Львівської ОТГ, та можливість створення окремої  Сокільницької ОТГ. А 24 лютого ЛОДА скерувала до Кабміну Перспективний план формування територій громад Львівської області, яким пропонується уряду затвердити Львівську ОТГ у форматі «великого Львова», доєднавши до нього місто Дубляни та села Грибовичі, Гряда, Малехів, Зашків, Лисиничі, Бірки, Рясне-Руське, а також створену ще у 2017 році Мурованську ОТГ. Остаточне рішення щодо Перспективного плану має приймати уряд.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: