Львівський АМКУ визнав порушенням монополію «Муніципальної варти» на ринку охоронних послуг

Munitsypalna_varta_Kyyeva_2019_1-696x473

Територіальне відділення Антимонопольного комітету у Львівській області зобов’язало Львівську міську раду припинити привілейоване становище ЛКП «Муніципальна варта» на ринку охоронних послуг.

Протягом 2018-2019 років завдяки ухвалам міської ради «Муніципальна варта» єдина серед підприємств мала право охороняти певні комунальні приміщення. Минулого року вона слідкувала за 19 об’єктами, серед яких були Львівська міська рада, районні адміністрації Львова, Шевченківський гай та Личаківський цвинтар. Про це пишуть «Наші гроші.Львів».

Однак своїми ухвалами міська рада порушила ЗУ «Про захист економічної конкуренції», адже охороняти комунальне майно може будь-яка компанія з відповідною ліцензією, а не тільки ЛКП «Муніципальна варта». Це підприємство, на думку колегії, отримало переваги над конкурентами не через свої досягнення, а лише завдяки впливу міської ради.

Найкращим способом обрати охоронну компанію для комунальних приміщень є проведення відкритих торгів – переконаний фахівець з публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» Юрій Кузько.

Він підкреслює, що тендер – це завжди можливість вибрати найдешевшу та найкращу компанію, і шкода, що міська рада в даному випадку цим не користується. За даними головного управління статистики у Львівській області, у Львові є 123 охоронні підприємства, тому ринок цих послуг потенційно конкурентний.

Комунальне підприємство «Муніципальна варта» (раніше – «Муніципальна дружина) створене у 2002 році. Це – паралельна до поліції силова структура, яка підпорядкована управлінню безпеки міста Львівської міської ради. Основним завданням підприємства є патрулювання міста, боротьба зі стихійними ринками, евакуація автомобілів та охорона комунальних об’єктів. Наразі міська рада закріпила за «Муніципальною вартою» право охороняти комунальні об’єкти лише до квітня цього року.

У 2019 році година охорони парку «Високий замок» працівниками «Муніципальної варти» коштувала 59 грн. При цьому на ринку такі послуги коштують по-різному. Наприклад, лікарня швидкої допомоги на вул. Миколайчука, 9 замовила охорону за 50 грн/год (без ПДВ), а Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького уклала угоду на 99 грн/год (з ПДВ).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: