Медзаклади Львівщини отримають обладнання для боротьби з коронавірусом на суму 3,7 мільйона гривень

IMG_6209_1583405627_3984x2656_1_0

Комунальний заклад Львівської облради «Обласна база спеціального медичного постачання» отримав обладнання та інші засоби із державного матеріального резерву, для передачі їх медичним закладам області з метою  протидії коронавірусу.

Комунальний заклад Львівської облради «Обласна база спеціального медичного постачання» отримав обладнання та інші засоби із державного матеріального резерву для передачі їх медичним закладам області з метою  протидії коронавірусу.

Про це під час брифінгу розповів т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Андрій Васько. За його словами, обладнання може бути застосоване і для загальної реанімації, і для реанімації осіб із коронавірусом.

«Серед обладнання – апарат ручної вентиляції легень, маски, апарат для дозованого введення медичних препаратів і апарат для визначення рівня насичення крові киснем. Це обладнання автоматичне і не потребує постійної присутності медичного працівника біля хворого. Таким обладнанням і зараз наші заклади забезпечені, а це буде відчутне підсилення. Ми отримали 73 пульсоксиметри, 73 апартати для дозування, 660 тисяч масок, 64 комплекти ручних апаратів для штучної вентиляції легень та 4 оксигенатори. Ми це все розподілимо по медичних закладах, аби вони були готові до реагування на пацієнтів, які потребуватимуть реанімаційної допомоги», – розповів т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я Андрій Васько.

Обладнання отримають Львівська обласна інфекційна лікарня, лікарня швидкої допомоги міста Львова, регіональний фтизіо-пульмонологічний центр на вулиці Зеленій та опорні заклади по території області, які визначені як резервні на випадок ускладнення епідеміологічної ситуації.

«Область в короткі терміни впоралась із завданням забезпечити медичним обладнанням необхідні лікарні. Обласна база зберігає медичні товари для особливого періоду. За рішенням Кабінету Міністрів та міністра охорони здоров’я у стислі терміни все необхідне обладнання було доставлено в наш регіон», – додав директор обласної бази спеціального медичного постачання Юрій Іваськевич.

Як розповів заступник голови Львівської ОДА Іван Собко, вартість обладнання, згідно із кошторисною довідкою, становить 3,7 млн грн.

«Що стосується коштів із резервного фонду обласного бюджету, то комісія погодила можливість використання головою облдержадміністрації до 25 млн грн у випадку потреби. Перший транш 7,5 млн грн скерують у три обласні установи – інфекційну лікарню, центр громадського здоров’я та обласний центр екстреної допомоги – для того, аби ці заклади провели відповідні закупівлі засобів захисту та обладнання, які будуть потрібні при боротьбі із коронавірусом. Також високоякісне обладнання ЕКМО закупимо трохи згодом, оскільки очікуємо співфінансування із міською радою Львова. Обласна інфекційна лікарня уже оголосила тендер на закупівлю всіх необхідних засобів. Закупівля відбудеться в межах тендерного законодавства. Якби не хотілося швидше отримати обладнання і засоби, ми не можемо обійти закон», – пояснив Іван Собко.

За його словами, 500 тис.грн. буде скеровано на закупівлю тест-систем  українського виробництва. Наразі аналізи з підозрою на коронавірус роблять у Києві.

«Особу, яка має ознаки коронавірусу, доставляють в інфекційну лікарню, там роблять аналізи і відправляють в Київ. В стислі терміни аналізи повертаються. Щоби зняти питання відсутності тест-систем, 500 тисяч грн в межах передбачених коштів виділять на закупівлю українських тест-систем.  Сподіваємось, що найближчим часом процес також дасть свої результати. Окрім того, з огляду на ситуацію в Чернівцях, плануємо провести стимуляційну, наближено до реальних умов, ситуацію виявлення коронавірусу на Львівщині: від дзвінка сімейному лікареві, доставки пацієнта в обласну інфекційну лікарню. Хочемо пройти весь цей ланцюжок, щоби подивитися, як це працює, можливо, створимо ролик, щоб це показати, наразі ще думаємо над цим», – розповів Іван Собко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: