У Львові ветеран залишився без протеза, бо Мінсоцполітики не заплатило виробнику

screenshot-2020-03-04_20-36-30-298
zaxid.net

Львів'янин, ветеран афганської війни, який втратив ногу, підірвавшись на протипіхотній міні майже 30 років тому, тепер ще й втратив протез.

Про це пише zaxid.net.

Чоловік впродовж двох років добивався у держави сучасного протезу ноги і восени 2019 року таки його отримав. Але під час переобладнання пристрою бійцю його просто не повернули, бо міністерство не проплатило обіцяних коштів.

Миколі Окілку майже 60 років і половину життя він провів без втраченої на війні у Афганістані ноги. Незважаючи на ампутацію, чоловік веде активний спосіб життя — відтискає більше 100 кілограмів від грудей та обожнює настільний теніс, є кандидатом у майстри спорту.

Ветеран звернувся до Фонду соціального захисту інвалідів, щоби скористатись програмою протезування. І мрія таки здійснилась. Дворічна епопея зі збором документів та проходженням тестів восени минулого року завершилась отриманням новенького протезу стегна підвищеної мобільності. Вартість такого приладу — більше 700 тисяч гривень. С-leg-4 з автоматичною системою управління дає змогу навіть бігати.

«Вийшло так, що 8 липня 2019 року було засідання у Фонді соціального захисту інвалідів в місті Києві. Одностайно і одноголосно всі висловилися, що я можу протезуватися і який діагноз в моєї кукси, на що я здатний і як можу функціонально працювати по складному протезуванню», — розповідає ветеран війни в Афганістані Микола Окілко.

Ветеран користувався сучасним протезом лише 2 місяці. Однак під час візиту до Києва на підприємство «Ортотех-Сервіс», яке виготовляло штучну ногу, її зняли на переобладнання. А потім не повернули. Аргументували тим, що Міністерство соціальної політики не перерахувало за неї кошти.

«Вони 28 січня 2020 року мали куксоприймач доробити, щоб я міг ходити на протезі, а вони мало того що не зробили куксоприймач, зняли стегно, колінний вузол і по суті я без того почав ходити. Я написав: з примусовим вилученням не погоджуюсь, вважаю його неправомірним і безпідставним», — розповідає про прикрий випадок у столиці ветеран війни в Афганістані Микола Окілко.

Боєць повернувся додому без протеза. Довелось знову стати на незручні милиці. Тож знову почав оббивати пороги відомств. У компанії, яка забрала в чоловіка протез, спочатку пообіцяли відповісти, а згодом телефоном відмовили у коментарі. Працівниця ТОВ «Ортотех-Сервіс ГмбХ» передала слова директора, що він інтерв’ю давати з цього приводу не буде. Тепер на учасника бойових дій, інваліда та кавалера ордену «Червоної зірки» очікує ще одна експертиза.

«На сьогодні ми не кажемо, що Микола Петрович Окілко є поза програмою, на сьогодні ми не можемо сказати, що держава відвернулась від нього і не буде його протезувати, на сьогодні просто стоїть питання оцінити реальний стан справ. І Міністерство звернулося до українського наукового-дослідного інституту протезування щодо оцінки ситуації з куксою і протезуванням Миколи Петровича», — запевнила директорка Фонду соціального захисту інвалідів Львівщини Галина Мисаковець.

Скільки очікувати на це рішення — невідомо. Якщо у тесті таки не дорахуються заповітних балів, ветерану такого протезу вже не носити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: