Уряд мільйонерів, або Старі нові обличчя Кабміну

52640901_303
Фото: DW

На зміну молодому, незаангажованому і недосвідченому уряду прийшов уряд технократів – кадрових урядовців. Але судячи з останніх подій, команду збирали похапцем, безсистемно.  Досі чотири міністерських крісла залишаються вільними.

На зміну молодому, незаангажованому і недосвідченому уряду прийшов уряд технократів – кадрових урядовців. Але судячи з останніх подій, команду збирали похапцем, безсистемно. Досі чотири міністерських крісла залишаються вільними.

Практично усі новоспечені міністри мають досвід роботи у державних структурах, а також здебільшого це люди не бідні, у їхніх деклараціях, крім нерухомості, банківських рахунків і доходів з багатьма нулями – колекції витворів мистецтва, годинників, вин, коштовності, зброя тощо.

Денис Шмигаль – новий прем’єр-міністр України.

Науковець, громадсько-політичний діяч. Кандидат економічних наук. Перед тим, як стати віцепрем’єр-міністром в уряді Гончарука, очолював Івано-Франківської ОДА. Ще раніше був кандидатом на голову Львівської облдержадміністраціїї.

Народився 15 жовтня 1975 року в Львові. Закінчив Львівську політехніку, інженер-економіст. Навчався і стажувався за кордоном. У 2000-их роках займався бізнесом. Працював керівником департаменту економіки, інвестицій, промисловості та торгівлі Львівської облдержадміністрації (2009—2011), заступником обласного управління Фіскальної служби, віцепрезидентом компанії «Львівхолод» (від 2014). З січня 2018 року був директором Бурштинської ТЕС, що належить українському олігарху Рінату Ахметову. 2014-го був кандидатом у народні депутати від виборчого округу №121 (Львівська область). Самовисуванець. У 2015 році балотувався до Львівської облради від партії «Народний контроль».

За декларацією має будинок (216 м), гараж і 2 ділянки у Львові. Машина LAND ROVER 2016 року – за 832 тис. грн. Заробив за рік майже 4 млн. грн. Готівка – 35 тисяч доларів, у дружини – 80 тисяч доларів.

Вадим Пристайко – віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. Раніше очолював Міністерство закордонних справ.

Він досвідчений дипломат, який понад 20 років працює на цьому напрямку. 1994 року призначений на посаду в Міністерстві зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі. За три роки перейшов на роботу до Азіатсько-Тихоокеанського відділу МЗС. 2000 року був призначений на посаду консула в Сіднеї (Австралія).

2002 року був призначений на посаду радника з політичних питань посольства України в Канаді. Виконував обов'язки Тимчасового повіреного у справах України в Канаді. 2007 року призначений заступником директора Департаменту НАТО МЗС України. 2009 року був призначений на посаду заступника голови дипломатичної місії посольства України в США. Три роки по тому Пристайка призначено Надзвичайним і Повноважним послом в Канаді.

У 2014-2017 роках був першим заступником міністра закордонних справ України. Згодом його призначили очільником місії України при НАТО.

У декларації Вадима Пристайка п’ять квартир у Києві, ще одна – як об’єкт незавершеного будівництва. За основним місцем роботи віцепрем’єр торік заробив понад 690 тисяч гривень. На банківських рахунках у Вадима Пристайка майже 205 тисяч гривень і понад 7300 євро, готівкових коштів – 33 тисяч євро і 170 тисяч гривень.

Немчінов Олег – міністр Кабінету Міністрів, ще один львів’янин в уряді Дениса Шмигаля.

Перед тим, як стати міністром Кабінету Міністрів, він був державним секретарем Міністерства молоді та спорту до об'єднання його з Мінкультом і Мінінформполітики.

Олег Немчінов – онук Героя Радянського Союзу, артилериста Івана Немчінова. У нього досить багата робоча біографія. Має кілька дипломів, зокрема закінчив географічний факультет Львівського державного університету.

У студентські роки брав активну участь у громадській і політичній діяльності. Був головою Молодого Руху, співкоординатором Львівської обласної коаліції молоді «Наша Україна», членом Центрального проводу Української народної партії.

Був помічником на громадських засадах депутатів від Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна» Олександра Гудими і Юрія Костенка.

Працював у системі Міндоходів і зборів у Львівській області, де в той час працював і Денис Шмигаль. У 2014 пішов служити в прикордонні війська. 01.2016-02.2016 був у зоні АТО. Півроку був керівником Військово-цивільної адміністрації сіл Комінтернове, Водяне та Заїченко Волноваського району Донецької області.

Немчінов завжди був тісно пов’язаний із спортом: заступник голови відділення НОК у Львівській області (2011-2015); президент Федерації легкої атлетики Львівської області (2007-2015); член Президії Федерації легкої атлетики України (2007-2016); член виконкому Федерації легкої атлетики України, керівник Комітету Розвитку ФЛАУ (2012-2016); президент ГО «Федерація легкої атлетики м. Севастополь» у 2016-2018 р. тощо.

Олег Немчінов задекларував кілька квартир у Львові та Києві і земельних ділянок. У Міністерстві молоді та спорту він заробив 1156979 гривень. На рахунках у банку в міністра понад 43 тисячі доларів.

Олексій Резніков – віцепрем'єр, міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Він теж львів’янин. Закінчив Львівський державний університет, здобувши фах юриста. У 2000-их заснував юридичну компанію «Правіс», пізніше відому як «Резніков, Власенко і партнери». 2008 року він став депутатом Київради від Блоку Катеринчука. У травні 2014 року був переобраний до Київради. У 2016-2018 роках обіймав посаду заступника голови КМДА з питань самоврядування.

Торік Резнікова призначили представником України в Тристоронній контактній групі в Мінську замість Романа Безсмертного.

53-річний Олексій Резніков – наречений Юлії Зорій, телеведучої телеканалу ICTV.

Щодо статків віцепрем’єр-міністра, то торік він заробив понад 19 з половиною мільйонів, не рахуючи гонорарів і страхових виплат. У Резнікова чимало нерухомого і рухомого майна, а також він задекларував зброю і кілька годинників, а ще – 300 тисяч євро готівки, 125 тисяч доларів у банках, а 1 мільйон 100 тисяч доларів зазначені як позика.

Михайло Федоров – міністр цифрової трансформації України. Він один з тих, хто зберіг свою посаду.

Закінчив Запорізький університет за фахом «соціології». Вісім років тому заснував запорізьку діджитал-агенцію SMMSTUDIO. 2014 року балотувався в народні депутати від партії Геннадія Балашова «5.10».

Федоров відповідав за онлайн-стратегію під час президентської кампанії Володимира Зеленського. На виборах до Ради у липні 2019 року став шостим номером у списку партії «Слуга народу».

Згідно із декларацією, Федоров отримав 4 мільйони 690 тисяч гривень доходу від підприємницької діяльності, понад 222 тисяч гривень заробітної плати. А також він задекларував 200 тисяч доларів готівки і 350 тисяч гривень. У банку – ще близько пів мільйона гривень.

Арсен Аваков вже вчетверте очолив Міністерство внутрішніх справ, незважаючи на масу зауважень до його робити і протести громадськості.

З 2005 по 2010 рік він очолював Харківську облдержадміністрацію, 2012-2014 рр. був нардепом від фракції «Батьківщина».

На посаді міністра внутрішніх справ Аваков встановив рекорд, втримавшись у кріслі 6 років.

Декларація Арсена Авакова одна з найдовших серед українського політикуму. У ній маса колекцій – від платівок до вин і винних етикеток, витвори мистецтва, годинники, меблі, шуби, коштовності, сумочки тощо.  Заробив міністр внутрішніх справ понад мільйон 120 тисяч гривень, його дружина – понад 3 мільйони 220 тисяч гривень. У родини близько десятка банківських рахунків, на яких зберігаються мільйони гривень, доларів та євро. А також чималі готівкові кошти.

Сергій Бессараб очолив Міністерство у справах ветеранів. Уродженець Дніпропетровщини.

1977 року закінчив Київське вище загальновійськове командне училище ім. М. Фрунзе. Також закінчив Військову академію у Москві. Після чого продовжував службу в Закавказькому та Одеському військових округах. З 2002 року – перший заступник командувача армійського корпусу Північного оперативного командування. З 2005 року – начальник Територіального управління «Північ». У травні 2007 року Бессараба було призначено командиром 6-го армійського корпусу Сухопутних військ. З травня 2012 року Бессараб служив першим заступником командувача Сухопутних військ Збройних Сил.

У 2014 році був звільнений в рамках люстрації. Однак пізніше у закон внесли зміни і Бессараб повернувся на службу. З 2015 року – заступник начальника Генштабу Збройних Сил.

У 2015 році його було призначено командувачем АТО. Бессараба звинувачували у забороні українським військовим відповідати артилерійським вогнем на обстріли бойовиків.

Декларація Сергія Бессараба порівняно з іншими урядовцями виглядає доволі скромно – квартира у Чернігові і земельна ділянка, два автомобілі. Заробітна плата і пенсія становлять близько мільйона гривень. На рахунках у банках в Бессараба приблизно 100 тисяч гривень і 1100 доларів. Готівкою – по 4 тисячі доларів та євро.

Вадим Гутцай став міністром молоді та спорту.

Киянин, український фехтувальник, шабліст, олімпійський чемпіон. Президент Федерації фехтування України, чоловік відомої телеведучої телеканалу ICTV Оксани Гутцайт.

У 5 і 6 скликаннях Ради працював помічником на громадських засадах у депутата від «Партії регіонів» Ельбруса Тедеєва. Іншим помічником регіонала тоді був нинішній голова Офіса Президента Андрій Єрмак.

Гутцайт фігурував як кандидат на посаду міністра спорту в 2014 році. Згодом пішов працювати у Київську міську держадміністрацію, де за результатами конкурсу був призначений начальником Департаменту молоді та спорту столиці.

Кандидат у народні депутати від партії «Слуга народу» на парламентських виборах 2019 року, №81 у списку. Відмовився йти на вибори.

Якщо, згідно із декларацією, Вадим Гутцай заробив трохи більше як півмільйона, то дружина – понад мільйон гривень. Банківських рахунків у міністра немає, натомість готівкою він задекларував 140 тисяч доларів, 28 тисяч євро, 20 тисяч доларів дружини і 300 тисяч доларів – як позику.

Ілля Ємець вже вдруге опиняється у кріслі міністра охорони здоров’я. Вперше він став членом уряду, який очолював Азаров, 2010-2011 рр.

Український лікар, директор Державної установи «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», кардіохірург, доктор медичних наук, професор кафедри дитячої кардіології та кардіохірургії ім. П. Л. Шупика, заслужений лікар України, член Європейської асоціації хірургії вроджених вад серця.

Ілля Ємець з 1992 року першим в Україні і на пострадянському просторі почав успішно оперувати немовлят зі складними вадами серця, впроваджувати в практику пластичні операції на клапанах серця у дітей раннього віку (без використання штучних матеріалів). Вперше в світі впровадив хірургічне лікування пренатально діагностованих складних вроджених вад серця у перші години життя у новонароджених із застосуванням аутологічної пуповинної крові замість донорської. Створив в Україні школу кардіології та кардіохірургії новонароджених. Є автором понад 250 наукових робіт.

Ілля Ємець задекларував дві земельні ділянки, квартиру і будинок. Заробив він трохи більше 700 тисяч гривень і понад 144 тисячі гривень пенсії. У банку має менше як пів мільйона гривень, понад 3700 доларів і більше 25 тисяч євро, готівкою – 670 тисяч гривень, 74 тисячі доларів, 57 тисяч євро.

Владислав Криклій – міністр інфраструктури, якому вдалося зберегти свої крісло.

Криклій закінчив економічний факультет Київського національного університету імені Шевченка.

До 2015 року працював у приватній сфері, після чого зайняв посаду радника очільника МВС Авакова. Потім він працював керівником Головного сервісного центру МВС. Очолював робочу групу з впровадження автоматичної фото і відеофіксації ПДР у МВС.

У липні 2019 року обраний народним депутатом за списком «Слуги народу» (№12).

У серпні 2019 року Криклій очолив Міністерство інфраструктури України.

Згідно із декларацією, володіє квартирою площею майже 120 квадратних метрів, а також користується безоплатно дачним будинком площею 100 квадратних метрів.  У нього автомобіль «Смарт», а також урядовець задекларував два годинники. Як очільник Головного сервісного центру МВС він заробив понад 574 тисячі гривень, на посаді міністра – 178 тисяч. Ще понад 238 тисяч отримав процентів та 84 тисячі – від продажу акцій. У Владислава Криклія сім банківських рахунків, на яких зокрема понад півтора мільйона гривень, 75 тисяч доларів. Готівкою – понад 255 тисяч доларів та 150 тисяч гривень.

Марина Лазебна – міністр соціальної політики, наразі єдина жінка в уряді.

Після закінчення загальноосвітньої школи навчалась у Київському державному університеті імені Т. Г. Шевченка, який закінчила у 1998 році за спеціальністю «економіст - менеджер».

20 травня 2013 року колишній президент Янукович призначив Лазебну головою Державної служби зайнятості, але менше ніж через рік уряд Яценюка ліквідував цю структуру.

Наприкінці серпня 2019 року Кабінет Міністрів України призначив Марину Лазебну головою Державної соціальної служби України. Втім уряд Гончарука вже 2 жовтня 2019 року звільнив з цієї посади.

Згідно із декларацією, у власності родини Лазебної є кілька квартир, а також два автомобілі: один, вартістю майже два з половиною мільйони гривень, належить чоловікові, інший, який коштує понад мільйон 600 тисяч гривень – синові. Заробила урядовця понад 481 тисячу гривень.

Денис Малюська теж зберіг за собою крісло міністра юстиції.

2004 року заснував адвокатське об'єднання «Бізнес-право», 2010-го був призначений консультантом Групи Світового банку. Згодом був обраний заступником голови правління BRDO /World Bank Group (Офіс ефективного регулювання), створеного з ініціативи Мінекономрозвитку, Світового банку та уряду Канади. Цю організацію очолював Олексій Гончарук. На виборах до Ради обраний депутатом від партії Слуга народу (№21 в списку).

Запам’ятався Денис Малюська постами у соцмережах, а також фото на підтримку Олексія Гончарука, на якому міністр сидить під столом.

Заробив міністр 625 тисяч гривень, а також у його декларації вказана пенсія у розмірі 1056038 гривень, а от дружина заробила загалом понад мільйон гривень. У родини є п’ять банківських рахунків, на яких понад 230 тисяч гривень і понад 44 тисячі доларів.

Ігор Уманський був призначений міністром фінансів.

Економіст, політик, в.о. міністра фінансів України після відставки Віктора Пинзеника в другому уряді Юлії Тимошенко.

У жовтні 2014 року Уманський повертається на посаду першого заступника міністра фінансів України, але вже в грудні 2015 року звільняється. З жовтня 2016 року Уманський був позаштатним радником президента Петра Порошенка з економічних питань.

У декларації урядовця – картина, ювелірні вироби, шуба і годинник. Ігор Уманський заробив понад 303 тисячі гривень, на банківських рахунках родини – близько 100 тисяч гривень, а також він задекларував 25 тисяч доларів готівки і 12 тисяч євро. Також має кредит у банку – близько 60 тисяч доларів.

Олексій Чернишов – міністр розвитку громад і територій. Досі обіймав посаду голови Київської обласної державної адміністрації.

У 1998 році Чернишов продовжив кар'єру в IT-галузі, в компанії Telesens, що розробляла системні програмні продукти для телекомунікаційного бізнесу як дочірня структура німецької «Telesens AG[de]». У 2002 році разом із партнерами придбав українську частину групи, що стала самостійною компанією.

На початку 2000-их інтерес Чернишова до комерційної нерухомості та девелопменту призвів до реалізації кількох успішних проєктів у Харкові, після чого починається співробітництво з Концерном АВЕК. У 2004 році Чернишов – віцепрезидент з розвитку, з листопада 2005 — президент Концерну та групи АВЕК. З 2008 по 2013 — голова наглядової ради Концерну та групи АВЕК.

Згідно із декларацією, родина Олексія Чернишова володіє низкою об’єктів нерухомості. Урядовець задекларував 11 наручних годинників, ювелірні вироби, картини, колекції книг тощо. А також чотири автомобілі, один з яких коштує майже 4,5 мільйона гривень.

Щодо доходів, то Олексій Чернишов отримав понад 313 тисяч іноземного доходу і понад 37 тисяч заробітної плати. Дружина заробила 207 тисяч гривень. У декларації зазначений подарунок у не грошовій формі урядовця його дружині вартістю 4838642. У родини десять банківських рахунків, зокрема понад 46 тисяч швейцарських франків. Готівкою Чернишов задекларував 500 тисяч доларів і ще 115 тисяч доларів належать дружині. Понад 7,4 мільйона гривень зазначені як кошти позичені третім особам.

Андрій Таран очолив Міністерство оборони.

У 1970-их роках закінчив Київське вище артилерійське інженерне училище за спеціальністю військового інженера-радіотехніка. У 80-их закінчив Військову академію ППО Сухопутних військ в Києві. Також пройшов перепідготовку в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, дипломатичної служби, та Національному університеті оборони США у Вашингтоні. Отримав ступінь магістра за спеціальністю «Стратегія національних ресурсів». Вільно володіє англійською мовою. 1995-1996 – навчався в Національному університеті оборони США у Вашингтоні.

2019 року очолював передвиборчий штаб кандидата у президенти Ігоря Смешка.

У 1992-1994 роках проходив службу в центральному апараті Міноборони України, далі перейшов до Головного управління розвідки Міноборони. Працював у РНБО експертом центру стратегічного планування та аналізу. З 2005 по 2008 рік – начальник управління у Міноборони, з 2008 – заступник керівника Головного управління розвідки Міноборони. У грудні 2015-квітні-2016 – перший заступник командувача Сухопутних військ ЗСУ. 2016-го – звільнений у запас через вік. Генерал-лейтенант Збройних Сил України у відставці.

Згідно із декларацією Андрія Тарана, він володіє квартирою і двома земельними ділянками. У родини є три автомобілі. Загалом заробив понад 300 тисяч гривень і 184 тисячі пенсії. Рахунків у банку немає, натомість урядовець задекларував 21 тисячу доларів готівки, 5 тисяч євро і 16 тисяч гривень.

Дмитро Кулеба замінив Вадима Пристайка на посаді міністра закордонних справ.

2003 року закінчив Інститут міжнародних відносин Київського університету ім. Шевченка за спеціальністю — міжнародне право. Кандидат юридичних наук. Володіє іноземними мовами: англійською та російською.

Дипломат у другому поколінні Дмитро Кулеба працював в уряді Олексія Гончарука. Він обіймав посаду віцепрем'єр-міністра з питань європейської інтеграції з серпня 2019 року.

У грудні 2017 був визнаний найкращим українським послом за кордоном за результатами опитування Інституту світової політики, в якому взяли участь близько 70 експертів.

Декларація Дмитра Кулеби чи не найскромніша серед інших урядовців. У власності родини дві квартири, автомобіль «Пежо» 2002 року випуску. Заробив міністр 234 тисячі гривень і задекларував 32 тисячі євро.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: