Більше ніж реальність: AR-технології в маркетингу

176929-1

Сучасний споживач настільки розбещений комфортом і увагою, що маркетологи не знають, як до нього підступитися. Тренд, який щільно закріпився у сфері просування – доповнена реальність, або ж AR (augmented reality).

Сучасний споживач настільки розбещений комфортом і увагою, що маркетологи не знають, як до нього підступитися. Тренд, який щільно закріпився у сфері просування доповнена реальність, або ж AR (augmented reality).

Технологія не тільки робить рекламу видовищною та вірусною, але приносить взаємну користь покупцеві та власникам бізнесу.

Як працює AR: короткий лікнеп

Принцип роботи AR очевидний з назви: реальність, яку бачить користувач, доповнюється цифровими об'єктами. Для цього потрібні мітка-маркер, сам об'єкт і пристрій, найдоступніший – смартфон. Від VR, віртуальної реальності, доповнена відрізняється тим, що не створює нове середовище, а розширює його. Показник занурення менший, але при цьому потрібно і менше пристроїв для використання технології.

Віртуальні об'єкти з'являються, коли зчитувач бачить маркер, до якого прив'язується об'єкт. Першими такими мішенями були QR-коди, які було потрібно просканувати, щоб побачити додаткову інформацію. Зараз маркером може бути що завгодно. Наприклад, фільтри інстаграма і снепчата як мітку використовують обличчя, а кумедні маски кроликів, кошенят і б'юті-фільтри – наочний приклад AR в життя.

AR і реклама

Маркетологи швидко підхопили нову технологію для своїх цілей, а експерти пророкують доповненій реальності світове поширення у 2020, яке не сталося раніше через дорожнечу: бізнес-новачкам інвестувати в AR складно. Причина успіху – у взаємній вигоді споживача і бізнесмена.

Чому користувачі охоче взаємодіють з AR-проектами:

  • Досвід від першої особи. Жодний рекламний текст не зрівняється з відчуттям доповненої реальності – рівень залучення максимально високий. Tiffany&Co розробили додаток, щоби приміряти коштовності онлайн. Уявіть емоції дівчини, яка бачить на руці каблучку з діамантом!
  • Гейміфікація. Взаємодія з віртуальним об'єктом перетворюється на забавну розвагу, а деякі бренди навіть створюють ігри. Наприклад, серед інстаграм-масок є ігри на кшталт Flappy Bird, де об'єкт управляється рухом очей або голови.
  • Спрощення вибору. З AR ви отримуєте можливість розглянути продукт в повну величину, вивчити упаковку. Бренд Лореаль на офіційному сайті пропонує покупцям приміряти відтінок помади або тіней, а Ікеа — подивитися, який вигляд має диван в кімнаті. Користуючись доповненою реальністю, ви ніби тестуєте продукт, навіть до нього не торкаючись.
  • Економія часу та комфорт. Примірка сукні або вибір косметики через AR – справа куди більш захоплива, ніж тягатися по магазинах і стирчати в примірочних.

А поки споживач радісно розставляє столи по дому і тестує кольори помади, власник бізнесу отримує прибуток, тому що:

  • Реклама з AR швидко стає вірусною. Погрався сам – розповів одному. Це так працює.
  • З ростом залучення клієнт зберігає довірчі взаємини з брендом.
  • Зростає відсоток задоволених клієнтів: «протестований» віртуальний продукт повернуть з меншою ймовірністю, ніж куплений навмання. Хороший приклад – Nike Fit: додаток приміряє на вас кросівки та визначає розмір ноги.
  • AR дає більше інформації про продукт і бренд: додаткові інструкції, історії, реклама, посібники для навчання, які можна розмістити де завгодно.
  • Реклама виходить за рамки гаджетів, листівок та інших звичних рамок. Pepsi поставили екран на зупинці громадського транспорту, де люди «крізь скло» спостерігали дивовижні події, наприклад, НЛО посеред білого дня.

Бізнес використовує AR не тільки для прибутку, а й для залучення до більш серйозних проблем. Так, проєкт Coca-Cola і WWF (Фонд дикої природи) – стенд в музеї науки (Лондон), де відвідувачі спостерігали за білими ведмедями. Проєкт привернув увагу громадськості до проблем Арктики – і до компанії заодно.

* Промоція

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: