Як вплине рішення Конституційного суду на пільги для військових

військові1
Фото ілюстративне

Українські військові здобули ще одну перемогу. Цього разу над українським урядом. Конституційний суд скасував право Кабінету Міністрів обмежувати пільги ветеранам.

Українські військові здобули ще одну перемогу. Цього разу над українським урядом. Конституційний суд скасував право Кабінету Міністрів обмежувати пільги ветеранам.

Право на обмеження пільг учасникам бойових дій було прописано в Бюджетному кодексі-2020. Йшлося про те, що призначення пільг і їх розміри можна обмежити, виходячи з фінансових ресурсів державного та місцевого бюджетів, а також бюджетів фондів соціального страхування.

Однак 46 народних депутатів оскаржили це право в Конституційному суді. КСУ постановив, держава не може в односторонньому порядку відмовитися від соціального захисту ветеранів, які вже виконали свій обов’язок.

Надзвичайно важливим та актуальним вважає таке рішення Конституційного суду України військовий експерт Олександр Мусієнко. Каже, що до нього звертається багато ветеранів війни, інвалідів зі скаргами – їм відмовляють у безкоштовній госпіталізації, диспансеризації.

Зараз опинилися в пріоритеті поранені, решта – на залишковому фінансуванні. Дедалі частіше витрати на лікуванні лягають на плечі самих ветеранів

«Їм кажуть, що в лікарню готові покласти, але лікуйтесь за свої кошти, купуйте ліки, за лікування сплачуйте. Я з цією проблемою зустрічався і знаю випадки, коли військові запасу звертались з травмами, які отримали безпосередньо під час бойових дій. Ці травми, рецидиви дають про себе знати. Але коли ветерани приходять у військовий госпіталь за якоюсь допомогою, їм кажуть, що безкоштовно надати не можемо, бо у нас урізане фінансування», – розповідає Мусієнко.

Масові проблеми почали з’являтися якраз зі змінами до Бюджетного кодексу на 2020 рік. Зараз опинилися в пріоритеті поранені, решта – на залишковому фінансуванні. Дедалі частіше витрати на лікуванні лягають на плечі самих ветеранів.

«Я точно знаю про випадки у Києві, Житомирі, де військовим доводилося самотужки оплачувати реабілітацію, – продовжує Мусієнко. – Нещодавно мені у фейсбук написала дружина інваліда війни. Їхній син перебуває на фронті зараз, воює. В нього численна кількість захворювань, зокрема викликаних пораненнями. А йому сказали: «Шукайте гроші, тоді будете лікуватись. Такі ситуації якраз і пов’язані з урізанням фінансування».

Зауважимо, у рішенні КСУ сказано, що невиконання соціальних зобов’язань підриває довіру до держави. З таким твердженням на всі 100 погоджується інший військовий експерт Олег Жданов: «Наша армія є далеко не найзаможнішою організацією. Сьогодні питання укомплектованості є дуже болючим, кого зараз будуть призивати – взагалі незрозуміло. Якщо ще дозволити Кабміну шукати гроші в обмеженні пільг військовослужбовців, то ми отримаємо просто катастрофу.

За кордоном, для прикладу, все розписано, діють чіткі правила. Умови, які прописані в законі, ніхто не переглядає, хіба що в бік збільшення. В інших країнах ці пільги, навіть одноразові, використовують як мотивацію військовослужбовців щодо найму в лави Збройних сил чи силових структур. Скажімо, контракт у Збройних силах США за останні 2-3 роки збільшили в 5 разів. Військовослужбовцям, які відслужили 3 чи 4 контракти підряд (15-20 років), оплачуть 3 річні оклади. Там виходить до 200 тисяч доларів, залежно від звання і посади. Ветеран може собі дозволити хорошу машину, яхту і ще чимало залишається на життя.

У нас же навпаки – намагаються економити на виплатах і пільгах військових, а такі кроки точно не сприяють бажанню служити в ЗСУ».

У рішенні Конституційного суду чітко прописано: Бюджетним кодексом не можна вносити зміни до інших законів України. Рішення є обов’язковим, остаточним і не може бути оскаржене. Але, експерти впевнені, і тут є нюанси.

«Якщо в уряді шукають грошей, а їх немає, то це може в подальшому спровокувати пошуки шляхів, щоби обійти це рішення КСУ. Адже в нас є ще такий вид виконання законодавства як ігнорування. Є закон, а його не виконують, – каже Олег Жданов. –  Таке вже було не раз. Наприклад, підвищили заробітну плату, а потім сказали: у зв’язку з відсутністю коштів на даний час виплати проводити не будуть, держава виплатить гроші тоді, коли вони будуть. Доводилося судитись».

У рішенні Конституційного суду чітко прописано: Бюджетним кодексом не можна вносити зміни до інших законів України

Олександр Мусієнко також не має ілюзій, що рішення КСУ миттєво почнуть виконувати.

«Треба розуміти, наскільки бюрократичним є наш апарат. Українським службам потрібні відповідні розпорядження від Міністерства охорони здоров’я, Міністерства оборони, Міністерства з питань ветеранів. Я сподіваюсь, що такі роз’яснення будуть», – каже експерт.

Мусієнко вважає, що після розділення Мінветеранів як окремої структури, насамперед міністерство повинне розіслати лист з роз’ясненням усім органам – від центральних органів міністерств до районних військових комісаріатів і медичних установ – про те, що пільги діють на підставі рішення Конституційного суду.

Крім того, багато залежить від самих ветеранів. Чим більше буде звернень військовослужбовців з посиланням на рішення КСУ, тим швидшим і дієвішим буде результат.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: