Святкувати чи не святкувати: історія 8 березня в Україні і світі

квіти

От уже кілька років поспіль в Україні ведуть дискусії щодо святкування 8 березня – Міжнародного жіночого дня. Одні його хочуть залишити, інші ж, навпаки – вважають, що це свято нам нав’язане комуністичним минулим.

ІА «Дивись. info» з’ясовувала походження свята, де його святкують зараз і як до Міжнародного жіночого дня ставляться українці.

Як виникло свято 8 березня?

За офіційною версією, свято пов'язане із «маршем порожніх каструль», який відбувся 8 березня 1857 року в Нью-Йорку. Тоді жінки, які працювали на текстильних фабриках, протестували проти поганих умов праці та низьких зарплат. Під час маршу вони били в ці самі каструлі, вимагаючи надати їм 10-годинний робочий день замість 16-годинного, рівну з чоловіками заробітну плату і виборче право.

Нібито в честь цього мітингу німецька комуністка Клара Цеткін і запропонувала заснувати це свято. 1910 року на форумі жінок в Копенгагені Цеткін закликала світ заснувати Міжнародний жіночий день 8 березня. Вона мала на увазі, що в цей день жінки будуть влаштовувати мітинги та демонстрації, і тим самим звертати увагу громадськості на свої проблеми.

Є, щоправда, й альтернативна версія. За нею 8 березня 1857 року у Нью-Йорку протестували зовсім не текстильниці, а повії. Вони вимагали виплатити зарплату матросам, адже ті користалися їхніми послугами та не мали грошей заплатити. 8 березня 1894 року у Парижі відбулася ще одна демонстрація повій. Цього разу вони вимагали визнати їхні права нарівні з тими працівницями сфери послуг, які шиють одяг чи печуть хліб, і заснувати спеціальні профспілки. Кажуть, участь в таких демонстраціях брала і Цеткін. В 1910 році разом зі своєю подругою Розою Люксембург вона вивела на вулиці німецьких міст повій з вимогою припинити безчинства поліції. Ось тільки в радянській версії «повій» замінили на «трудящих жінок».

Де і як святкують?

8 березня довгий час був звичайним робочим днем, тільки 8 травня 1965 року, напередодні 20-річчя перемоги у Великій вітчизняній війні, Міжнародний жіночий день 8 березня був оголошений в СРСР святковим днем.

У 1977 році Генеральна Асамблея ООН закликала всі держави проголосити відповідно до їхніх історичних і національних традицій будь-який день року Міжнародним днем прав жінок і миру, створювати сприятливі умови для викорінення дискримінації жінок і для їхнього повного й рівноправного залучення до соціального розвитку.

Державним святом 8 березня залишається в країнах колишнього соціалістичного табору: Азербайджані, Анголі, Білорусі, Буркіна-Фасо, В’єтнамі, Гвінеї-Бісау, Грузії, Ізраїлі, Казахстані, Камбоджі, Киргизстані, Китаї, Республіці Конго, КНДР, Лаосі, Молдові, Монголії, Непалі, Таджикистані, Туркменістані, Росії, Уганді, Україні.

В Польщі цей день не є вихідним. Але чоловіки, зазвичай, не забувають вітати жінок. На квіткових базарах з'являються весняні квіти, які надзвичайно швидко розкуповують. Деякі люди вважають, що це комуністичне свято і його не потрібно святкувати, але вони швидше в меншості.

У Німеччині свято 8 березня не має великої популярності, і цього дня вихідний також не роблять. Раніше, коли Німеччина була розділена на дві частини, Східна вітала жінок, а Західна -  навіть не чула про таке свято. Сьогодні у деяких засобах масової інформації 8 березня згадують про «Міжнародний жіночий день», але тут прийнято вітати жінок у травні на День матері.

Не є популярним «Міжнародний жіночий день» і в Франції. Його святкують тут тільки комуністи та «ліві». Жінок у Франції вітають у травні, на День матері. До молодих дівчат це свято також не має жодного відношення, їх вітають на День св. Валентина.

В Італії на 8 березня чоловіків не пускають до жіночих компаній. Саме таким чином жінки Італії відзначають свою незалежність і свій жіночий день. Вони йдуть в кафе або бари, п’ють легкі коктейлі. Пізніше прямують до чоловічих стрип-барів, бо тоді для жінок вхід - безкоштовний.

Якщо ми заглянемо в Грецію на святкування «Бабосів» – жіночого свята, – то ми побачимо, як відзначають найбільш шанобливу і шановану жінку міста чи села. За традицією, жінки користуються своєю тимчасовою владою над своїми чоловіками, обливаючи їх водою.

А що в Україні?

У 2017 році тодішній глава Інституту національної пам'яті, а сьогодні народний депутат Володимир В'ятрович заявив, що на державному рівні варто відзначати лише ті свята, які знаменують переломні або надзвичайно важливі для України події. Державний вихідний на 8 березня пропонували скасувати або перенести на 9 березня (Шевченківські дні).

Однак масової підтримки серед українців ця ідея навряд чи отримає. Згідно з останніми опитуваннями від соціологічної групи «Рейтинг», більшість українців (77% опитаних) мають намір святкувати Міжнародний жіночий день 8 березня у 2020 році.

Крім цього, 19% респондентів заявили, що відзначати свято не будуть. Для більшості опитаних (68%) свято 8 березня є хорошим приводом зробити приємне близьким жінкам.

Ще 11% вважають 8 березня звичайним днем ​​(з 2013 року кількість таких респондентів зросла вдвічі). Цікаво, що жінки (13%) поділяють твердження про звичайний день частіше, ніж чоловіки (8%).

Лише 9% вважають це свято символом боротьби жінок за свої права, а 8% говорять про нього як про свято з радянського минулого. Останнє твердження ближче для респондентів старшого віку.

Які б у кого не скалались міркування щодо свята 8 березня, не варто чекати певного дня, аби зробити дівчині чи жінці приємність. Подарувати квіти або презент можна і в інші 364 днів у році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: