Чи відбудеться у 2020 році перерахунок пенсій

105384-1_large
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Українські пенсіонери чекають надбавки до пенсій. Чутки про те, що з 1 березня збільшать пенсії, вже активно мусуються серед самих пенсіонерів.

Як розповіли в регіональних відділеннях ПФ, вже з середини лютого їм буквально обривають телефони – люди запитують, коли чекати надбавки і скільки їм дорахують.

Але що відповідати в ПФ поки не знають, пише Уніан.

"Пенсійний фонд України не анонсував підвищення пенсій з 1 березня. Те, що пишуть у пресі, це все неофіційна інформація. Як тільки нам стане щось відомо, ми повідомимо", – заявили в управлінні Пенсійного фонду в Дніпрі. Втім, в самому Пенсійному фонді індексацію пенсій з 1 березня не підтвердили. "Має бути відповідне розпорядження Кабміну на цей рахунок, а його поки немає. ПФ вже подав всі розрахунки в Мінсоцполітики, і воно повинно підготувати відповідний проект урядової постанови, в якому будуть прописані терміни і порядок перерахунку", – розповіла прес-секретар ПФ Ганна Швець.

Кому можуть підвищити пенсії в 2020 році

В законі про пенсійне забезпечення прописано, що індексація пенсій має проходити щорічно в автоматичному режимі. Формула наступна: 50% інфляції та зростання середньої заробітної плати за минулий рік. У 2019 році офіційна інфляція склала 4,2% (тобто 50% – це 2,1%), а середня зарплата збільшилися на 18% (половина від цього показника – 9%). Тобто за формулою пенсії повинні проіндексувати на 11,1%, – підрахував економіст Віктор Скаршевський. Це менше, ніж у минулому році (тоді було близько 15%). Зменшення коефіцієнта пов'язано, в першу чергу, з уповільненням темпів інфляції в 2019 році. У законі не зазначено, які саме категорії пенсіонерів підпадають під перерахунок.

Це наступні категорії:

  • одержувачі соціальних пенсій. Тобто ті громадяни, у яких не вистачило страхового стажу для "нормальної" пенсії і кому держава нарахувало мінімалку. Їм окремо переглядають пенсії, підтягуючи їх під прожитковий мінімум;
  • працюючі пенсіонери;
  • держслужбовці;
  • пенсіонери, що отримують максимальні пенсії (на сьогоднішній день це близько 16,4 тисячі гривень);
  • одержувачі спецпенсій, в тому числі колишні працівники судів (у деяких пенсії досягають 20 тисяч гривень);
  • пенсіонери, які вийшли на заслужений відпочинок в минулому або в цьому році.

Як передає Аspi, новий Міністр соціальної політики Марина Лазебна заявила, що 11 мільйонів українських пенсіонерів обов'язково отримають підвищення пенсій в цьому році. Уряд почне індексувати пенсії з початку квітня.

"Приблизно 11 млн пенсіонерів в цьому році обов'язково отримають індексовані пенсії. Це підвищення буде здійснено протягом року. Ми починаємо цю роботу вже з 1 квітня", - сказала міністр.

Глава Мінсоцполітики підкреслила, що розміри пенсій повинні підвищитися на 11%. Також Марина Лазебна зазначила, що необхідно повернути норму закону про індексацію пенсій з першого березня, яку вилучили в 2017 році, щоб кожен пенсіонер знав, що така індексація повинна проводитися щороку саме в березні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: