На нас чекають нелегкі часи: як світова фінансова криза позначиться на економіці України

3-1

Спалах у Китаї коронавірусу COVID-19 спровокував ланцюгову реакцію – обвал ринків акцій та валюти. Скорочення ВВП та зниження ділової активності почали ширитися світом.

Наступник кроком до світової фінансової кризи став обвал цін на нафту, внаслідок падіння попиту на неї і відмови Росії скоротити обсяги видобутку.  Як світова фінансова криза позначиться на економіці України ІА Дивись.info запитала в експертів.

Олександр Хмелевський, кандидат економічних наук:

«У світі загострюється фінансова криза. Вже три тижні відбувається падіння вартості акцій та товарів на світових фінансових ринках. Поштовхом до падіння послужив коронавірус, який викликав паніку, яка потім розповсюдилася на фінансові ринки. Зараз є загроза, що фінансова криза розповсюдиться на реальний сектор економіки. Фінансові компанії та міжнародні організації вже знижують свої прогнози щодо зростання світової економіки в 2020 році. Низка провідних світових корпорацій вже заявила про зниження своїх доходів. Тобто криза є глобальною і не обмежується Китаєм чи зниженням цін на нафту. Це лише фрагменти світової фінансової кризи, яка загрожує перерости у велику депресію. Для України світова фінансова криза буде мати вкрай негативні наслідки. Українська економіка дуже залежить від експорту та іноземного капіталу. Відбувається падіння на товари українського експорту на світових ринках. Це може призвести до скорочення виробництва, зростання безробіття та зменшення надходжень до держбюджету. В разі продовження фінансової кризи, може відбутися масовий розпродаж українських активів та виведення коштів за кордон. Вже зараз відбувається падіння курсу гривні. Проте девальвація може бути досить суттєвою. Можуть виникнути труднощі з обслуговування зовнішнього боргу. Нацбанк, як і уряд, не мають не лише інструментів, але й уявлень, як зменшити вплив світової фінансової кризи на економіку України та врятувати її від падіння. Тому нас чекають нелегкі часи».

Марина Багрова, членкиня правління Міжнародної спілки «Інститут національної політики»:

«Падіння ціни на нафту вплине на зниження обсягів прибутку у тих компаній, які здійснюють постачання нафти і нафтопродуктів в Україну, і торгують на території України різними нафтопродуктами, включаючи автомобільне пальне (бензин і дизельне паливо). Однак в Україні курс долара безпосередньо не пов'язаний з вартістю нафти. На курс долара впливають інші фактори, здебільшого як зовнішньоекономічні, так і внутрішньоекономічні, зокрема відсутність виразної і стабільної міноритарної економічної політики з боку Кабмiну.

У найближчій перспективі ціни на нафтопродукти – бензин, дизельне пальне, моторні і агрегатні мастила – будуть знижуватися. Однак варто відзначити, що темпи і терміни змін цін на нафтопродукти не завжди пропорційні змінам цін на саму нафту, що натомість обумовлюється різними спекуляціями і психологічним звиканням керівництва компаній, що займаються реалізацією нафтопродуктів до чинних цін на пальне.

Як показує спостереження за динамікою цін на нафту і нафтопродукти, при зниженні вартості бареля нафти на 30%, на термін більше одного місяця, вартість бензину знижується в середньому на 15-20%. Ціна в інтервалі від 30 до 40 доларів за один барель може зберегтися не тільки до кінця поточного року, але і на найближчі кілька років з перспективою подальшого падіння.

Нинішнє падіння цін на нафту обумовлюється такими основними факторами, як надлишок нафти на нафторинках, порушення керівництвом Росії домовленостей ОПЕК+ (найбільша змова світових виробників нафти) щодо зниження обсягів видобутку нафти. Зниженням ціни на нафту найбільшим світовим видобувачем і постачальником нафти – Саудівською Аравією, світовими тенденціями щодо поступового переходу людства на альтернативні (зелені, або екологічні) джерела енергії. На відміну від попереднього падіння цін на нафту в 2015-2016 роках, зараз важливу роль відіграє фактор коронавірусу, який реально чинить серйозний вплив на попит, зокрема і на споживання нафти».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: