Куди на Львівщині скеровуватимуть хворих на коронавірус у випадку епідемії

1580807446-7097

На Львівщині відсьогодні починають діяти карантинні заходи. Про це, під час брифінгу розповіли голова Львівської ОДА Максим Козицький та голова обласної ради Олександр Ганущин.

«На Львівщині немає жодної підозри на коронавірус. Відповідно до постанови Кабміну, ми провели позачергове засідання комісії ТЕБ і НС та ввели карантин на три тижні. На карантині, який стартує сьогодні, перебувають всі навчальні заклади. Вводяться також обмеження на проведення масових заходів. Рекомендовано не брати у них участі», – наголошує голова Львівської ОДА.

Очільник області додав, що Львівська обласна державна адміністрація звернулася до церков з проханням зменшити скупчення людей у храмах.

«Зі свого боку, хочу запевнити, що ми готові до різного розвитку подій», – резюмує Максим Козицький.

«Впровадження карантину на усій території України є однозначно своєчасним кроком держави. Світовий досвід показує, що у такий спосіб ми можемо уберегти людей і максимально спростити навантаження на наші лікарні, тому запроваджені заходи допоможуть нашій системі охорони здоров’я підготуватися краще до можливих викликів. А ми, органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, зі свого боку маємо для цього створити всі умови. На мою думку, уряд до прийнятих учорашніх заходів має долучити механізм спрощення проведення державних закупівель. Адже відомо, що основна проблема для порятунку людей, уражених коронавірусом, є наявність апаратів штучної вентиляції легень. Ситуація з поширенням коронавірусу складна. Однак не потрібно поширювати паніку. Карантинні заходи, які запроваджені в Україні і у Львівській області, зокрема, вони роблять усе можливе, щоби зменшити навантаження на лікарів, зберегти медичний персонал і найголовніше – вчасно й успішно боротися із коронавірусом. Тому закликаю усіх до спокою, виважених рішень, розгляду можливостей працювати дистанційно, не перебувати у місцях великого скупчення людей та дотримуватися елементарних заходів гігієни», – додав Олександр Ганущин.

Згідно з рішенням комісії, карантин триватиме з 12 березня до 3 квітня 2020 року і передбачає заборону відвідування закладів освіти її здобувачами, а також проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 200 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Спортивні заходи дозволяється проводити без участі глядачів (уболівальників).

Натомість т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Андрій Васько розповів, що Львівщина досі очікує на надходження тест-систем для виявлення коронавірусу.

«Тести ще не завезені на територію України, які тільки вони  перетнуть митницю, вони будуть передані по областях. Якщо в певної особи є температура і вона повернулася з вогнища ураження, така особа розглядається як підозріла. Вона перебуває в інфекційній лікарні на обсервації, і під час цього проводиться забір тестів та відправка їх до Києва. До тижня часу очікуємо на отримання експрес-тестів, які можуть бути проведені біля ліжка пацієнта, без лабораторного обладнання, і також очікуємо прибуття від МОЗ тест-систем для обласного лабораторного центру»,  – розповів Андрій Васько.

За його словами в області наразі недостатньо апаратів штучної вентиляції легень у випадку масових захворювань.

«Є нестача апаратів ШВЛ, тобто на сьогодні їх достатньо, але у випадку поступлення великої кількості пацієнтів у нас буде дефіцит таких апаратів. Він буде незначний за рахунок того, що ми будемо передислоковувати апарати з інших лікарень, які не будуть задіяні для лікування пацієнтів з коронавірусом. На сьогодні ми маємо 80 апаратів, потрібно додатково закупити близько 50. Також очікуємо отримання апаратів  ШВЛ від МОЗ», – розповів Андрій Васько.

Він додав, що тривають навчання для медиків. При цьому окремі навчання будуть проводитися у тих закладах, які визначені опорними для пацієнтів з коронавірусом.

«Затверджено 9 госпітальних баз, які потенційно зможуть приймати пацієнтів з коронавірусом  за необхідності. Розпочнемо з інфекційної лікарні, яка має резерв до 400 пацієнтів. Після цього визначені такі бази, як госпіталь у Винниках, 8-ма міська лікарня у Львові  і решта лікарень по районах. Це Стебницька міська лікарня, Стрийська центральна міська лікарня,  Сокальська ЦРЛ, Кам’янка-Бузька ЦРЛ, Яворівська районна лікарня,  Самбірська районна або Рудківська лікарня. Вони будуть задіяні лише у випадку великої кількості пацієнтів», – розповів Андрій Васько.

За його словами, наразі немає рішення щодо скасування планової госпіталізації в усіх лікарнях, однак у закладах визначених для пацієнтів з коронавірусом вона буде припинена, і ці лікарні готуватимуть до прийому потенційних хворих. Режим доступу до інших лікарень поки що не змінюється. Водночас будуть припинені партнерські пологи.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: