У Лівані знайшли Євангеліє Івана Мазепи, видане арабською (фото)

29CC61F7-455C-4F9A-9B23-D837ACB901DC_w1023_r1_s

Гетьман Козацької держави, Лівобережної і Наддніпрянської України Іван Мазепа прагнув незалежності української православної церкви від Москви і для цього намагався заручитися підтримкою християн арабського світу.

Коштовне Євангеліє, на думку гетьмана, мало стати символом зміцнення союзу із Антіохійською православною церквою.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

За історією віднайдення Євангелія, виданого арабською мовою на гроші гетьмана Івана Мазепи, можна зняти цілий документальний детективний серіал. Коштовне Євангеліє надрукували у 1708 році в Алеппо, а віднайшли наприкінці 2019 року під час відвідин Баламандського монастиря неподалік Триполі у Лівані.

Відносини між українською православною церквою і православ'ям Сходу є давніми.

У 1656 році Київ відвідав Антіохійський патріарх Макарій. На Близький Схід він взяв із Києва передану йому митрополитом Сильвестром частку мощів Святої Варвари.

Найбільш вагомого значення стосунки церков набули за часів гетьмана Івана Мазепи. Оскільки Українська православна церква на той час перебувала під зверхністю Московського патріархату, стратегічна лінія Мазепи була скерована на те, аби зміцнити українську церкву як державну церкву Гетьманщини. Зробити це можна було шляхом обґрунтування перед патріархами Близького Сходу неканонічності переходу Київської митрополії під зверхність Московського патріарху в 1686 році.

Задля цього гетьман активізував відносини із православним Сходом:

  • надавав істотну підтримку патріархам Константинопольському, Олександрійському, Антіохійському, Єрусалимському;
  • пожертвував 50 тисяч золотих і 30 тисяч дукатів на відновлення Великої Лаври преподобного Сави Освяченого в Єрусалимі;
  • подарував золоту чашу, лампаду, срібний вівтар до храму Гробу Господнього (вартістю 20 тисяч золотих).

Дружні взаємини між гетьманом Мазепою та Антіохійським патріархом і заразом Алеппським митрополитом Афанасієм ІV Даббасом і розпочалися якраз саме тоді, коли патріарх здійснював місії на території Валахії, Молдови й України у пошуках підтримки для православної церкви Сходу.

Іван Мазепа був одним із тих меценатів, хто надав реальну допомогу православним християнам арабського світу. Результатом щедрої підтримки гетьмана стало видання у січні 1708 року в Алеппо за кошти Мазепи, але у типографії, яка була подарована арабським православним християнам господарем Валахії К. Бринковяну, – Євангелія арабською мовою.

На видання Євангелія, яке було подарунком Мазепи Антіохійській церкві, гетьман надав 3000 золотих, а до цього виділив іще 3000 на підтримку Антіохії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: