Коронавірус в Україні: що треба знати і як вберегтися

630_360_1580219339-823

Три випадки захворювання, один із яких завершився летально. Такою є офіційна статистика коронавірусу Covid-19 в Україні. Перша смерть від хвороби сталась 13 березня.

ІА «Дивись. info» зібрала інформацію про коронавірус та які заходи вжиті для його нерозповсюдження.

Жертвою вірусу стала 71-річна жінка з Житомирщини, яка була госпіталізована напередодні з двостороннім запаленням легенів. Літня жінка з Радомишля виявила симптоми хвороби 3 березня, до цього вона повернулася з Польщі, гостювала на Львівщині. 8 березня пенсіонерка відвідувала церкву. Храм і автовокзал у Радомишлі вже продезінфікували. Втім уже п'ятеро людей, що відвідували ту ж церкву, що й загибла від коронавірусу жінка, поскаржилися на високу температуру та нежить.

Перший випадок захворювання на коронавірус був зафіксований 3 березня у Чернівцях. Чоловік з дружиною подорожували, зокрема, по Італії. Сім'я по приїзду самооізолювалася. Буквально через два дні у мужчина занедужаві звернувся до сімейного лікаря та виконував усі його вказівки. Згодом у чоловіка зя'вилися певні симптоми, що потребували консультації у інфекційній лікарні. Хворий госпіталізований до обласної клінічної лікарні, в дружини хвороби не виявили.

Також не виявили коронавірусу в 48 осіб, які були евакуйовані з епіцентру епідемії в Китаї і були ізольовані в Нових Санжарах, Полтавської області. Там, а також на Львівщині та Тернопільщині, де ймовірно мали їхати на карантин хворі, були влаштовані акції протесту. Місцеві мешканці обурювалися ізоляцією потенційно хворих у місцях, не оснащених технічно й не пристосованих для такої місії.

Кабінет міністрів України 11 березня запровадив низку заходів, покликаних зупинити розповсюдження хвороби. Серед них – тритижневий карантин у навчальних закладах (до 3 квітня), заборона масових заходів (більше 200 осіб), проведення спортивних змагань дозволене лише без глядачів. На кордоні проводять скрінінг – вимірюють температуру людей, які в’їжджають в країну.

За недотримання правил карантину в Україні передбачили кримінальну відповідальність – штраф або тюремне ув’язнення (до 8 років). Першу справу відкрили проти мерії Харкова, яка запровадила карантин у навчальних закладах на день пізніше, ніж рекомендував Кабмін.

Щодо інших заходів – у неділю Україна закриє кордон для іноземних громадян. Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов. Заборона триватиме два тижні і вона не стосуватиметься громадян України – всі охочі матимуть можливість повернутися додому. Зробити жорсткішим контроль обіцяють і на лінії розмежування з окупованими Росією теориторіями. За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, в окупованій Горлівці зафіксовано 12 випадків захворювання на коронавірус.

Нагадаємо, місцем виникнення коронавірусу став Китай, зараз хвороба дуже розповсюджена в Італії, Ірані, Франції, Німеччина, Південній Кореї та інших країнах. Усього на коронавірус захворіло вже понад 137 тисяч людей, майже 70 тисяч вилікувалися, загинуло більше 5 тисяч осіб.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, захворювання може передаватися від людини до людини через дрібні краплі, які виділяються з носа або рота хворого Covid-19 при кашлі або чханні. Заходи, які лікарі рекомендують для профілактики:

  • регулярно обробляти руки спиртовмісним засобом або мити їх з милом. Якщо на поверхні рук присутній вірус, то їх обробка таким засобом або миття з милом вб'є його;
  • триматися на відстані не менше одного метра від людей, які кашляють або чхають. Це необхідно для того, щоби не вдихнути краплі, що виділяються з носа або рота іншої людини, яка може бути інфікована вірусом COVID-19;
  • мінімізувати контакт рук з очима, носом і ротом, оскільки своїми долонями ми торкаємося безлічі предметів, на які міг потрапити вірус. Таким чином, вірусні частинки при дотику до очей, носа або рота можуть потрапити до організму;
  • кашляючи або чхаючи, прикривати рот або ніс згином ліктя (але не долонею) або серветкою, яку після використання варто відразу ж утилізувати;
  • відчувши нездужання, залишайтися вдома. Звернутися за медичною допомогою, якщо підвищилася температура, з’явився кашель або дихання стало ускладненим.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: