Перенесення пробного ЗНО: що треба знати учням Львівщини

IMG_9034

Учасників пробного ЗНО просять сфотографувати або роздрукувати нові запрошення, які УЦОЯО надішле на їх особисті кабінети.

Учасників пробного ЗНО просять сфотографувати або роздрукувати нові запрошення, які УЦОЯО надішле на їхні особисті кабінети.

Про це повідомляє ІА «Дивись.інфо».

У п'ятницю, 13 березня, Львівський регіональний центр оцінювання якості освіти спільно з департаментом освіти і науки Львівської ОДА провели пресбрифінг щодо вимушеного перенесення дати проведенння пробного ЗНО в Україні у зв'язку з карантином.

Пробне ЗНО буде. Але пізніше

«Вчора, 12 березня, УЦОЯО прийняв рішення про перенесення дат пробного ЗНО. Нагадаю, реєстрація до участі у пробному ЗНО тривала у січні 2020 року. Чому ми проводимо пробне ЗНО? Близько 60% випускників приймають це рішення, аби побачити перебіг процедури. Ще 40%, аби побачити зразки завдань і мати від чого відштовхуватися», - зазначає очільниця Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

У зв’язку з карантинними мірами, які прийняті в Україні, проведення пробного ЗНО з української мови з 21 березня перенесено на 4 квітня. Решта пробних ЗНО, які попередньо мали бути проведені 28 березня, перенесено на 11 квітня.

«У Львівській області понад 15 000 учасників зареєстровано на українську мову, і 14 800 на всі інші предмети», - додає Середяк.

Серед учасників ЗНО-2020 є випускники загальноосвітніх шкіл, студенти коледжів, частина учнів профтехосвіти, а також випускники минулих років, які з тих чи інших причин вирішили повторно скласти ЗНО.

Англійська – в топі

Для проведення пробного ЗНО у Львівській області підготовано 92 заклади освіти. Українську мову та літературу складатимуть 4 квітня у всіх школах райцентрів, у містах обласного підпорядкування для того, щоб максимально наблизити пункт тестування до місця проживання учасників. Щодо інших предметів, перелік освітніх закладів буде скорочений. Що стосується іноземної мови, тільки п’ять шкіл на Львівщині будуть підготовані під проведення пробного ЗНО: Львів, Стрий, Дрогобич, Самбір, Червоноград.

За словами Середяк, вперше на території Львівської області друга за кількістю група учасників зареєстрована на складання ЗНО з англійської  мови. На третьому місці математика.

«Раніше було навпаки, - каже Лариса Середяк. - Далі – історія України. На всі предмети зареєструвалися учасники, навіть іспанську мову складатимуть 9 учнів на пробному ЗНО».

Застарілі запрошення: що з ними робити?

Але якщо учень прийде зі старим запрошенням, його все одно допустять до участі.

«Що важливо знати учням? Сьогодні на їхніх особистих сторінках розміщені запрошення на 21 та 28 березня. Ці запрошення є дійсними. Ми поставимо інші дати. Але вказані адреси залишаються ті самі. Ці нові запрошення можна сфотографувати або  видрукувати. Але навіть якщо учень прийде зі старим запрошенням, яке було підготоване на 21 і 28 березня, йому також дозволять взяти участь у пробному ЗНО», - розповідає Лариса Середяк.

Натомість існує ймовірність, що для проведення пробного ЗНО може забракнути вчителів.

«Для забезпечення проведення пробного ЗНО нам потрібні вчителі. Вони погоджувалися взяти участь 21 та 28 березня. Я прекрасно розумію, що 4 квітня – це субота перед католицьким Великоднем, а 11 квітня – субота перед Вербною неділею. Тим не менше, я закликаю вчителів бути відповідальними і вчити відповідальності своїх учнів. Прийти у пункти проведення пробного тестування, аби забезпечити процедуру такою, як буде на основній сесії ЗНО», – закликає очільниця Львівського ЦОЯО.

Чи буде продовжено терміни реєстрації ?

Терміни продовження реєстрації не планують продовжувати, бо надалі відбуватимуться інші етапи процедури.

«До 24 березня завершується реєстрація на участь в основній сесії зовнішнього незалежного Ооцінювання. У Львівській області нам необхідно отримати ще три тисячі заявок. Я вірю в те, що вони йдуть до нас поштою, і ми встигнемо їх отримати та опрацювати», - зазначила Лариса Середяк.

Карантин – на користь

Освітяни радять учням використати вільний час з користю і присвятити його підготовці до зовнішнього незалежного оцінювання.

«У зв’язку з тим, що діти зараз вдома, я б хотіла закцентувати на тому, що на сайті Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти є багато достойних матеріалів для підготовки до ЗНО. Це є безкоштовне онлайн-тестування з реальними тестовими завданнями з усіх предметів за всі роки. Дуже хороший матеріал, зокрема з історії України: дати, персоналії, портрети. Всіх запрошую вивчати матеріалі готуватися до проведення ЗНО», - каже Середяк.

Також Лариса Середяк зазначила, що на пунктах проведення пробного ЗНО буде присутній медичний працівник, який є добре поінформований і має медичне устаткування для діагностики захворювань. Кожен учасник може звернутися до медпрацівника зі скаргами на власне самопочуття.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: