Україна вестиме переговори напряму з ОРДЛО: у мережі оприлюднили протокол засідання ТКГ

87568-1_large

Колишній міністр оборони, політик Анатолій Гриценко оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбуку протокол засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську.

Він написав: «Ось вам і документи. «Мінська таємниця» розкрилася. Перше – Україна (влада, точніше) погодилася остаточно визнати ОРДЛО повноцінним суб’єктом: тепер домовленості фіксуються і адресуються до виконання лише двом суб’єктам – Україні та ОРДЛО.

Друге – створюється новий орган, Консультативна рада, в ньому по 10 осіб від України і, знову ж таки, від ОРДЛО.

Третє – Росія не бере на себе жодних зобов’язань щодо виконання домовленого, вона присутня в статусі лише такого собі спостерігача-гаранта, нарівні з Німеччиною, Францією і ОБСЄ.

Таким чином, зовнішню воєнну агресію з боку Росії проти України протокольно/процедурно зведено до «внутрішнього конфлікту в Україні».

Насправді, Росію не визнали агресором, а зафіксували лише гарантом миру ще при президенті Порошенку, під час укладання домовленостей в Мінську-2 (12.02.2015). Нинішніми ж домовленостями ту хибну й несправедливу для України політичну фіксацію буде переведено на робочий рівень, на рівень виконання. Це те, чого хотів Путін, не Україна точно!»

Нагадаємо, 11 березня у Мінську відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи. На сайті ОП зазначається: За результатами зустрічі сторони досягли домовленостей щодо:

  1. Питання обміну утримуваними особами.

1.1. Представити в ТКГ перелік осіб, що підлягають взаємному звільненню, маючи на увазі необхідність завершення вказаних звільнень у найкоротший термін.

1.2. Представити в ТКГ остаточно узгоджені списки осіб, що підлягають процедурі взаємного звільнення, включно з підсумками верифікації, проведеної Міжнародним комітетом Червоного Хреста, з безумовним і безперешкодним доступом представників МКЧХ до визначених осіб на територіях України та ОРДЛО.

  1. Питання розведення сил і засобів.
  2. Питання одночасного відкриття КПВВ у населеному пункті Золоте і населеному пункті Щастя.
  3. Питання запровадження Консультативної ради.

Підписати Рішення Тристоронньої контактної групи щодо запровадження Консультативної ради в складі політичної підгрупи ТКГ після консультацій з представниками ОБСЄ, Французької Республіки та Федеративної Республіки Німеччина щодо виконання домовленостей, досягнутих під час саміту в Нормандському форматі».

Після засідання ТРК до преси вийшов представник адміністрації президента Росії Дмитро Козак

«У нас відбулася достатньо конструктивна розмова з участю всіх зацікавлених сторін: представників України, Донецька, Луганська, Росії та ОБСЄ. Засідали робочі групи, і ми знайшли не остаточне, звичайно, рішення, чого важко було б чекати з урахуванням усіх проблем, які склалися з урахуванням ускладнення недовіри між сторонами… Ми знайшли рішення щодо механізмів врегулювання конфлікту найближчим часом, механізму ухвалення рішень. Це торкається перш за все гуманітарних питань, питань безпеки, ми домовилися протягом тижня максимально сконцентруватися на тому, щоб визначити усіх осіб, які підлягають взаємному звільненню, та пошуку нових компромісних ділянок для розведення сил та засобів ураження. А також домовилися про новий механізм взаємодії сторін заради знаходження політичних рішень із врегулювання конфлікту», – сказав Дмитро Козак, користуючись кремлівською термінологією, за якою, мовляв, «Донецьк і Луганськ є сторонами внутрішнього конфлікту в Україні з Києвом», а Москва там ні до чого, цитує Радіо Свобода.

За його словами, цей механізм принципово узгоджений, він висловив надію, що на наступному засіданні ТКГ 25 березня буде ухвалено остаточне рішення щодо нього.

Про новий орган Дмитро Козак додатково сказав: «Це діалоговий майданчик із участю сторін «нормандського формату» і «сторін конфлікту». «Поки що більше казати не треба, а треба обережно ставитися до цих домовленостей, маючи надію, щоб вони не зірвалися», – додав він.

Український представник на цих переговорах, голова Офісу президента України Андрій Єрмак за підсумками засідання перед журналістами не виступив.

Результатами переговорів у Мінську залишилися задоволеними і представники ОРДЛО – Наталія Ніканорова і Владислав Дейнего.

За словами Ніканорової, спеціальний додатковий механізм на переговорах щодо Донбасу передбачатиме «пряме безпосереднє спілкування сторін, які конфліктують», зокрема, за її словами, Києва та Донецька і Луганська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: