Сергій Дятленко: «Освіта – це ваш капітал і ваше майбутнє»

89776875_345902232991695_4877577522348294144_n

Чи можна підвозити дітей на екскурсії? Як змінити систему дитячого харчування у школах? На ці та багато інших запитань шукали відповіді команди представників від об’єднаних територіальних громад під час тренінгу у Львівському офісі Програми «U-LEAD з Європою».

Кожну ОТГ представляли заступники голів ОТГ з гуманітарних питань, керівники органів управління освітою, фінансові спеціалісти, директори шкіл, депутати місцевих рад і навіть представники батьківських комітетів.

«Оскільки сфера освіти у громаді стосується доброї половини жителів, а у місцевому бюджеті - це близько половини видатків, то очевидно, що освітні послуги на виду. Але, окрім обов’язків, орган місцевого самоврядування має ще й повноваження з управління і використання коштів, чого є достатньо для налагодження ефективної роботи», - розповідає експерт з освіти Програми «U-LEAD з Європою» Сергій Дятленко.

Відповідно до нового закону «Про повну загальну середню освіту», який прийняли 16 січня 2020 року, і вже підписав президент, з 1 липня всі педагоги перейдуть на контрактний формат своєї роботи. Фахівці пенсійного віку отримають контракти тривалістю на один рік.

За словами експерта, в таких умовах створюється конкуренція за фахових спеціалістів, а це натомість посприяє якості надання освітніх послуг.

Щоби впорядкувати виконання завдань з організації освітнього процесу у громаді, Сергій Дятленко рекомендує прийняти всі необхідні положення: для підвезення дітей шкільним автобусом, харчування у школі, додаткову мотивацію педагогічних працівників тощо. Адже часто виникають суперечливі питання, чи може шкільний автобус перевозити дітей на екскурсії, на ЗНО, до гуртків, змагання чи олімпіади.

«У цій ситуації всі питання можна врегулювати прийнятим положенням органу місцевого самоврядування. Бо він відповідальний як за наявність такого транспорту, так і за його цільове використання», - зазначив експрет.

Бібрська об’єднана територіальна громада поділилася своїм досвідом запровадження меню на вибір у своїй опорній школі. Як розповідає заступниця голови громади Оксана Довгаль, саме з ініціативи батьків, яку підтримав відділ освіти, постачальник дитячого харчування пішов на зустріч і запропонував на вибір три страви.

 

«Бачимо, що це дуже правильне рішення, адже задоволені всі, особливо діти. До того ж, у нашій опорній школі всі учні від першого до четвертого класу харчуються безкоштовно, а решту - за кошти батьків, окрім пільгових категорій», - розповіла заступниця Бібрського міського голови.

Якщо у ваших школах, ще так не зробили, то завдяки батьківському контролю це можна зробити, дотримуючись санітарних вимог і наявності медичних книжок учасників комісії.

Під час семінару також обговорили необхідність перейменування шкіл, відповідно до передбачених категорій на початкові школи, гімназії і ліцеї. Останній, якщо він опорний, може мати структурні підрозділи: гімназію, початкову школу, дошкільний заклад чи пансіонат.

Протягом тренінгу команди громад також мали змогу, використовуючи їх власні дані, прорахувати, якою має бути оптимальна мережа освітніх закладів, щоб громада могла відповідати статусу громади, де освітні послуги дітям надаються якісно.

Дарія Зубрицька,

експертка із висвітлення і комунікації Львівського регіонального офісу Програми U-LEAD

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: