У гонитві за рекордом Україну може спіткати екологічне лихо, – вчені (уточнено)

IMG_5142-630x420

У мережі набула розголосу акція «Мільйон дерев». З нагоди Міжнародного дня лісів, що відзначається 21 березня, українців закликають доєднатися до акції та спільними зусиллями висадити з нагоди свята мільйон дерев.

Акцію спершу запланували на 21 березня, однак у зв’язку з загальнонаціональним карантином перенесли на квітень. Про те, чому добра справа ризикує обернутися в екологічне лихо для України, читайте в матеріалі ІА Дивись.інфо.

Як планувалося, в день акції кожен охочий зможе висадити у лісосмузі саджанці, попередньо прослухавши інструктаж від лісівників. Ініціатори заходу певні: акція допоможе відновити українські ліси, а також сприятиме вихованню шанобливого ставлення до природи серед дітей і юнацтва.

Про намір долучитися до акції вже заявили Львів, Ужгород, Луцьк, Івано-Франківськ, Жмеринка, Полтава та інші українські міста. Однак не всі екологи поділяють оптимізм організаторів. Зокрема «Українська природоохоронна група» вбачає у масовій висадці дерев небезпеку знищення екосистем.

Висаджування дерев – це добре. Але не завжди

Оскільки місця висаджування дерев у межах акції учасники визначають на свій розсуд, існує ризик, що саджанці можуть з’явитися там, де їм опинятися не можна – на територіях природно-заповідного фонду.

«Власники домогосподарств,  присадних ділянок знають, що дерева варто саджати або пізно восени, або рано навесні. Той факт, що організатори вирішили перенести акцію з березня на квітень у зв’язку з оголошеним в Україні карантином, свідчить абсурдність ідеї, – ділиться еколог, очільник Української природоохронної групи Олексій Василюк. – У мене склалося враженння, що ініціатори прагнуть зафіксувати рекорд, і крапка на тому. Нікого не цікавить, ані де висадять дерева, ані чи вони приживуться. Херсонська область декларує, що в межах акції «Мільйон дерев» на території регіону планують висадити 200 тисяч одиниць дерев. Це на Херсонщині, де зроду лісів не було. Де їх планують висадити, для мене загадка».

За словами еколога, при посадці дерев треба ретельно обирати локацію. Саджанці можна розміщувати в окремих зонах: в  межах населених пунктів – міст і сіл, а також у межах лісництв робити це дозволено, натомість на території заповідників, заказників, луків і степів – суворо заборонено.

«В Україні свій первісний вигляд зберегли менше 3% луків і степів. Там ростуть рідкісні рослини, занесені до Червоної книги України: гіацинт, горицвіт, рястка та інші. Якщо у степах висаджувати дерева, можна позбутися і тієї незначної рослинності, що є зараз», – пояснює Василюк.

Рекорд і люди

Українська природоохоронна група надіслала організаторам акції «Мільйон дерев» листа з проханням означити, на яких саме територіях планується посадка; які дерева будуть висаджувати. Однак відповіді екологи так і не отримали, натомість учасники заходу розповіли УПГ, що місця посадки дерев у рамках акції – справа самих учасників, як і вибір саджанців.

Про те, що при організації такої масштабної акції варто було б застосувати більш науковий та грунтовний підхід, каже й екологиня Наталія Вишневська.

«Можна було б, наприклад, створити інтерактивну мапу: на ній зобразити, яка ситуація з вирубкою лісів по Україні: де краща,  де гірша. Де були ліси, і їх зрубали, а де лісу зроду не було. І відштовхуючись від цієї мапи, спланувати більш детальний план висадки дерев», – пропонує  Вишневська.

Екологи закликають місцеву владу скасувати акцію або внести в її проведення зміни, аби не завдати шкоди природі. Також у організації «Українська природоохоронна група» зазначають, що готові надавати фахові безкоштовні консультації з приводу проведення акції. Поки що проведення заходу відтермінували на квітень – за  цей час організатори та учасники мають можливість скоригувати плани та вдосконалити їх.

Ірина ЯКИМ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: