З Праги додому сьогодні вирушать 900 українців - посол

ордл

У четвер, 19 березня, з Праги додому вирушить потягом 900 українських громадян.Про це розповів посол України в Чеській Республіці Євген Перебійніс, - пише Укрінформ.

У четвер, 19 березня, з Праги додому вирушить потягом 900 українських громадян.
Про це розповів посол України в Чеській Республіці Євген Перебійніс, - пише Укрінформ.

«Ми сьогодні розпочинаємо практичну фазу евакуації: з головного вокзалу Праги о 14:14 вирушить потяг, який ми організували у співпраці Укрзалізниці, Польської и Чеської залізниць», - повідомив дипломат.

За його словами, 900 осіб доставлять до польського Перемишля, де вони пересядуть на потяги Укрзалізниці, які доправлять їх до Львова і Києва. При посадці на потяг буде здійснюватися візуальний контроль. На пероні буде поліція.

Водночас, посольство готове організувати другий подібний потяг, якщо буде така потреба.

Крім того, поінформував Перебійніс, найближчими днями понад 650 українців вилетять на батьківщину спецрейсами компанії SkyUp. Рейси на 22, 24 і 25 березня вже сформовані.

Також за допомогою посольства українці на власних автомобілях матимуть змогу виїхати з Чехії коридором, який надала Угорщина, через Австрію.

Загалом у Посольстві України в Чеській Республіці, за словами його очільника, зареєструвалося понад 3200 людей, які хочуть повернутися додому. Диппредставництво працює цілодобово, за останні дні відповіло на 1,5 тисячі телефонних дзвінків, майже тисячу повідомлень у соцмережах. Аудиторія Посольства в Facebook за останні 5 днів зросла на 2 тис осіб.

«Таким чином ми демонструємо цивілізований підхід до того, як потрібно дбати про своїх громадян, і показуємо, що ми своїх громадян не кидаємо», - зауважив Перебійніс.

Він уточнив, що повертаються з Чехії в Україну різні категорії громадян. Є туристи, які не встигли виїхати до закриття кордонів, є ті, хто працював у місцевих компаніях. Наразі чимало таких компаній і підприємств призупинили діяльність, і люди змушені повертатися додому.

Водночас Перебійніс звернув увагу на досягнуту з урядом ЧР домовленість про те, що до українців, у яких спливе строк дії візи або дозволу на проживання до закінчення надзвичайного стану, не будуть застосуваватися штрафні санкції, вони можуть залишитися в республіці.

За даними МЗС, наразі понад 16 тисяч громадян України повернулися з-за кордону додому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: