Надихаюча історія Віктора Баранника: як, повернувшись з війни, ветеран став бізнесменом

фото 1

Віктор Баранник, учасник бойових дій, співзасновник спортивно-туристичного клубу  Summit Club, – про започаткування власної справи, любов до гір та розвиток туристичного проекту.

Віктор Баранник, учасник бойових дій, співзасновник спортивно-туристичного клубу  Summit Club, – про започаткування власної справи, любов до гір та розвиток туристичного проекту.

– Сьогодні у Львові вас знають як організатора низки соціальних акцій для ветеранів, туристичних походів. Розкажіть, з чого все починалося?

– Повернувшись з сходу України, розумів, що треба починати працювати та повертатися до цивільного життя. До війни я був зварювальником на кораблебудівному заводі, монтажником металопластикових вікон, пекарем, навчався на моряка. Не хотілося до цього всього повертатися. Я встав на біржу праці та почав навчатися на різноманітних курсах з бізнесу, телекомунікації та навіть намагався «піти в ІТ».

На одному з тренінгів я почув, що у кожного майбутнього підприємця має бути ідея і вона має бути унікальною та особливою. Перше, що я подумав: де її знайти?

Навчаючись на моряка в Одесі, я працював в хостелі і мені ця робота подобалася. Різні цікаві люди, весела тусовка. І тут спала  на думку ідея відкрити хостел, але не звичайний, а  хостел-автобус, який може їздити та бути автономним – таких у світі є два. І я почав розраховувати вартість проєкту, яка наближалася до 60 тис.яч доларів, зрозумів, що сума та ідея неосяжно космічна.

У мене ж завжди була любов до гір. Ще в дитинстві ми часто ходили в гори, постійно десь їздили, подорожували. Але гори і подорожі були для мене суто як хобі, від якого я отримував задоволення та натхнення. Ніколи не думав, що на цьому можна заробляти.

Під час одного з тренінгів я познайомився з Андрієм Рождественським, який викладав менеджмент і розповідав що впливає на людину щоб вона була щасливою від того, що робить. Ми почали разом працювати: Андрій проводив тренінги в горах. Натомість моя робота була в організації перешкод, створенні дискомфорту учасникам (робота з мотузкою, переправа через річку) під час сходження. Все, що я люблю. Спочатку це було як хобі (звідси і назва компанії Freetour), однак з часом зросла кількість учасників і, відповідно, навантаження на інструктора. Тому проєкт ми вирішили монетизувати, зробити з нього бізнес.

Зараз я відкрив окрему компанію Summit Club. Тут більше тренування: проводжу навчання альпінізму та організація сходжень на Кавказ, Альпи, Гімалаї. Вивчаємо що таке зв’язка, вузли, як пересуватися по снігу, базові речі в альпінізмі і зимовому туризмі. Трохи теорії, трохи практики. Для мене це і хобі, і робота.

– Маєте улюблені місця в горах, країну?

– Дуже люблю гостинну Грузію, маю там багато друзів. В 2012 році провів 3 місяці на Кавказі, подорожував автостопом. У 2019 році відвідав 5 країн: Грузію, Францію, Італію, Швейцарію та Німеччину, де або організовував сходження, або був як спортсмен. Часто я не організовую сходження на ту чи іншу вершину, а піднімаюсь з суто спортивною ціллю.

– У вашому проєкті є соціальна складова?

– Я є учасником громадської організації Veterans go – це соціальний проект, де я вкладаю душу. Допомагаємо побратимам  з інвалідністю здійснити давні мрії – піднятись в Карпатські гори чи побачити море. У цьому нам допомагають наші друзі з проекту On 3 Wheels.

Veterans go об’єднав багатьох ветеранів: я відповідаю за організацію самих сходжень, прокладання маршрутів, логістику. Богдан Мацюра та Андрій Малишев допомагають з кейтерингом. Віталій Мусіхін та Роман Чех, теж учасники проєкту. Юлія Філіпович активно долучається. В кожного є свій напрямок діяльності. Своєрідна спілка бізнесменів-ветеранів з соціальною складовою. Самостійно важко реалізувати такий проєкт, а з командою однодумців все можливо.

– Ви є учасником проєкту «Підтримка реінтеграції ветеранів конфлікту на сході України та їхніх сімей» від Міжнародної організації з міграції. Чим вам була корисна участь у проєкті і що б ви порадили ветеранам, які себе шукають?

– Не боятися. Я не розраховував, що виграю проєкт. Але з самого початку розумів, що це корисний досвід, адже у проєкті передбачене навчання, а для мене це дуже важливо. Розробивши детальний бізнес-план після навчання та презентувавши ідею комісії, я отримав мікрогрант, який дозволив мені закупити туристичне спорядження, яке я до цього орендував.

Треба просто шукати, пробувати, займатись тим, що подобається. Тоді буде успіх та задоволення від роботи.

Довідка:

  • Проєкт «Підтримка реінтеграції ветеранів конфлікту на сході України та їхніх сімей» впроваджується у трьох пілотних областях: Київській, Дніпропетровській та Львівській. Його мета – сприяти Уряду України в наданні допомоги ветеранам конфлікту на сході України та їхнім родинам задля ефективної реінтеграції до цивільного життя, а також активної участі в соціально-економічному розвитку громад.
  • Проєкт фінансується Європейським Союзом та впроваджується Міжнародною організацією з міграції.
  • Виконавчий партнер проєкту – ГО Всеукраїнська Асоціація Керівників Бізнесу – UABL.

Текст Ольга Гординська

Фото Олег Денисенко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: