Карантин матиме жахливі наслідки для економіки України, – економіст

71_main
Ілюстрація з відкритих джерел.

Поширення коронавірусу COVID-19 і запровадження суворих карантинних заходів завдасть потужного удару по економіці як світовій, так і кожної окремої країни, охопленої пандемією.

За прогнозами економістів, одна з найбільших і найпотужніших світових економік – китайська – у першому кварталі 2020 року може втратити 10% ВВП, тоді як у попередні роки спостерігався зріст 5-6%. Наприкінці лютого фондові ринки пережили свій найгірший тиждень від початку світової фінансової кризи 2008-2009 років. Тільки станом на 28 лютого інвестори втратили 5 трильйонів доларів. Примусові канікули для співробітників як світових гігантів, так і дрібних виробництв, скорочення виробництв тощо – усе це вимушені заходи, які, безумовно, позначаться на світовій економіці.

Що ж очікує українську економіку, ІА Дивись.info запитала в кандидата економічних наук, незалежного експерта Олександра Хмелевського.

«На жаль, карантин не закінчиться 3 квітня та буде продовжений принаймні до травня, а можливо, й на більш тривалий термін. Карантин має для економіки України ще більш жахливі наслідки, ніж сам коронавірус. Через транспортні обмеження, закриття магазинів та інших закладів вже закрилася майже половина підприємств України. Працівники відправлені у відпустку за свій рахунок. Це призведе до колосального недоотримання доходів бюджетів всіх рівнів. Мільйони людей залишаться без засобів для існування. Будуть не виконуватися контракти, зриватися виробничі процеси.

Мільйони людей залишаться без засобів для існування.

Крім того, в світі розгортається економічна криза. Скорочується попит на товари українського експорту, падають ціни. Частина заробітчан повернулася в України. Відбувається скорочення валютних надходжень як за рахунок скорочення експорту, так і через скорочення надходження в Україну коштів заробітчан. Іноземці розпродають активи та виводять кошти з України. Тому нас чекає продовження падіння гривні. Виникнуть проблеми з обслуговування зовнішнього боргу. Порушення транспортних сполучень, торгівлі, зупинка підприємств можуть призвести до дефіциту деяких товарів та зростання цін. Девальвація гривні також буде прискорювати інфляцію», – сказав Олександр Хмелевський.

В інвестиційній компанії Dragon Capital прогнозують, що економіка України скоротиться на 4% ВВП, якщо карантин триватиме до трьох місяців, і на 9% – якщо довше. А це означає, що гривня девальвує до 30 грн за долар при інфляції 5%. При падінні ВВП на 9% – 35 гривень за долар.  Плюс зростання безробіття і скорочення надходжень до держбюджету.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: