Львівщина знову з дня на день очікує тести на коронавірус

630_360_1580997243-653

Сьогодні або завтра на Львівщині очікують надходження тест-систем для перевірки на кооронавірус.

Про це під час брифінгу повідомив т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я Андрій Васько, передає ІА Дивись.Info.

«З гуманітарною допомогою мають надійти і експрес-тести, і для полімеразної ланцюгової реакції(ПЛР), які будуть скеровані до лабораторного центру МОЗ і тоді в нас, в області, ми зможемо достатньо швидко робити аналізи», - розповів Андрій Васько.

Він додав, що експрес-тести будуть розподілені по медичних закладах, які надаватимуть допомогу хворим на  коронавірус. Щодо тестів ПЛР, то вони будуть лише в обласному  лаборатоному центрі МОЗ.

«Швидкі тести будуть виконуватися по стаціонарах, де будуть лікуватися пацієнти або в приймальних відділеннях тих лікарень, де ми будемо відсортовувати пацієнтів на тих, які підлягають діагностиці і тих які є епідеміологічно безпечними і підлягають лікуванню у звичайних лікарнях.  Перелік лікарень напрацьований. Буде оприлюднена карта, в які заклади можна буде звернутися за швидким тестом. Якщо точніше – всі тести і аналізи будуть йти лише за скеруванням сімейного лікаря. Особа контактує з сімейним лікарем, а він провівши аналіз скеровує її на швидкий тест або в інфекційну лікарню. Щодо транспортування є два варіанти, або власним транспортом, або каретою швидкої», - розповів Андрій Васько.

Як розповів заступник директора з епідеміологічних питань Львівського обласного лабораторного центру МОЗ Микола Когут, центр уже давно веде переговори щодо забезпечення тестами.

«Йдеться не про швидкі тексти, а дослідження методом полімеразної ланцюгової  реакції. Сьогодні був дзвінок з МОЗу, що завтра-післязавтра нам надійдуть перші тест-системи. Ми їх замовляли і раніше, але проблема в тому, що їх є не так багато . Крім тих тест систем, які прийдуть в межах гуманітарної допомоги, ми вже оплатити ще за дві тест-системи. Тобто, до кінця цього тижня ми будемо відносно достатньо забезпечені. Це буде орієнтовно можливість зробити понад тисячу досліджень. І за потреби ми будемо переводити наші лабораторії, а в нас є дві лабораторії, які оснащені відповідним обладнанням і можуть проводити такі дослідження, на цілодобовий режим роботи», -  Микола Когут.

Він додав, що швидкі тести проводяться в межах б 15 хвилин, щодо лабораторної діагностики, то вона відбувається впродовж 1 дня.

«Якщо проби будуть доставлені зранку, до 10-ї години, то ми до кінця дня зможемо дати результат»,  - розповів Микола Когут.

Андрій Васько також розповів, що всі лікарні області, які мають приймати пацієнтів з коронавірусом – готові.

«Первинні лікарні, які є на території Львова,  вже звільнені від пацієнтів. Ми очікуємо резерв до 2,5 тисяч ліжок, 1500 ліжок є у Львові. Проводяться кінцеві підготовки кисневих систем. На сьогодні маємо 300 ліжок з кисневими системами. До кінця тижня ї має бути до 700», - розповів Андрій Васько.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: