Як працюватимуть банки у період карантину: нові правила НБУ

2020-03-23 13.51.17 24tv.ua a05e2058b800

Національний банк, 23 березня, розіслав банкам лист, в якому визначається режим роботи банківських установ в період посилених заходів протидії поширенню коронавірусу.

Про це повідомила пресслужба НБУ на сторінці у Facebook.

Банки під час карантину зобов'язані забезпечити роботу центральних офісів, дистанційних каналів обслуговування і контакт-центрів. Банкомати повинні бути підкріплені готівкою.

Водночас банкам радять максимально перевести в онлайн взаємодію з клієнтами. З цією метою дозволяється змінювати режим роботи відділень, кількість і перелік операцій з урахуванням ситуації і навантаження. Банки можуть закрити неключові відділення, скоротити час роботи, встановити окремі години для обслуговування літніх людей і т.п.

У спальних районах повинні працювати "опорні" відділення, щоб клієнтам при необхідності не потрібно було добиратися до банку через пів міста. У приміщеннях таких відділень повинні бути передбачені технологічні перерви для провітрювання, дезінфекції та вологого прибирання; працівники повинні бути забезпечені засобами особистого захисту.

Дозволяється відмовляти в обслуговуванні клієнтам, у яких є симптоми хвороби, наприклад, температура.

Банкам на законодавчому рівні на період карантину заборонено нараховувати і стягувати неустойки (штрафи, пені, будь-які інші обов'язкові платежі) за несвоєчасне здійснення платежів за споживчими кредитами, а також підвищувати процентну ставку за споживчими кредитами. Клієнти банків на час карантину можуть призупинити сплату платежів за іпотечними кредитами, і банки не повинні в таких випадках стягувати з них заставу. Про це банки повинні повідомити клієнтам.

Під час карантину не будуть нараховувати і стягувати неустойку (штрафи, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, тому можна не поспішати і не стояти в чергах в банківських відділеннях.

НБУ також має намір запропонувати Кабінету міністрів перевести всі виплати - зарплату, пенсії, соціальну допомогу, субсидії - виключно на безготівкову форму, щоб запобігти поширенню коронавірусу через готівкові гроші

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: