Чи допоможе коронавірус завершити війну на Донбасі

2

Ситуація з поширенням коронавірусу сильно впливатиме на економіку різних країн, можливо, це допоможе Україні вирішити воєнний конфлікт із Росією.

Таку думку висловив під час інтерв'ю виданню «Гордон» міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

«Китайський ієрогліф «криза» пишуть так само, як і «можливість». Зграя чорних лебедів прилетіла і ширяє над планетою Земля, зокрема над Україною, і вона сильно змінить світ. Він уже змінився. І тому я оптимістично дивлюся на наслідки цієї кризи. Я впевнений, що Україна виживе, стане сильнішою. Зокрема коронавірус може сильно змінити ситуацію з війною», - заявив міністр Резніков.

Він підкреслив, що поки це тільки припущення й очікування, але нагадав, що Росія веде проти України гібридну війну.

«Коронавірус не знає кордонів, він по всіх країнах, включно з нашими сусідами, включно з недружніми сусідами, які мають назву агресора. А у нас, ви пам'ятаєте, гібридна війна... Я не знаю, у який спосіб це станеться. Але те, що коронавірус уже змінив світ, – це факт. І світ  буде змінюватися. Зокрема економічно. Я хочу нагадати, що РФ вливає великі суми грошей на підтримку окупованих територій – на виплати зарплат, на забезпечення роботи держапарату, на армію, яка там присутня тощо. Постає запитання: а для громадян це взагалі прийнятна історія? Окей, зараз поки їм вистачає цієї подушки, а далі? Тому все буде мінятися, і дуже швидко. А у нас може з'явитися вікно можливості», – припустив міністр.

Водночас експерти ставляться до таких припущень урядовця скептично. І політологи і економісти не вважають, що криза не вплине на бажання Росії втримати Донбас під своїм контролем.

«Дійсно, після обвалу цін на нафту є досить  серйозний удар по російській економіці, яка за різними підрахунками лише в цьому році може втратити біля 40 мільярдів доларів доходів. Це робить економічну ситуацію набагато важчою, ніж була до цього. Тому Росія не зможе у попередніх обсягах фінансувати так звані "ЛНР" та "ДНР", і фінансувати ту війну, яка триває на Донбасі, бо це теж потребує грошей – зарплати, озброєння, логістика. Якщо країна-агресор має менші фінансові можливості, то є шанс, що вона менше буде фінансувати війну на Донбасі. В усякому разі можна розраховувати, що військова активність буде знижена. Але чи призведе це до ліквідації «ЛНР-ДНР» і виведення російських військ, спрогнозувати важко, особливо на тлі того, що, як ми бачимо, чинний президент вирішив бути ним довічно, тобто зовнішня політика не зміниться. Відтак навряд чи можна очікувати завершення цієї ситуації. Хіба якщо через економічні обставини відбудуться якісь протести, бунти, що призведе до політичних змін. Якщо це не зміниться, то залишиться і ситуація на Донбасі», - каже економіст Андрій Новак.

Ще більш категоричним є політолог Володимир Фесенко. Він наразі не бачить жодних підстав для оптимізму.

«При всій повазі до пана Олексія, я б не був таким великим оптимістом. По-перше, в нас будуть не менші, а можливо, й більші проблеми, ніж у Росії, бо в нас економічна ситуація більш складна. Тому це точно не вплине на ситуацію на Донбасі. Не треба жити ілюзіями. Проблеми в Росії не будуть більшими, ніж у 2014 році.  Тоді це ніяк не вплинуло на ситуацію в регіоні. Тому це швидше намагання видати бажане за дійсне. Я не бачу у найближчому майбутньому, а це принаймні до кінця року, жодних підстав для кардинальних змін у ситуації навколо окупованих території на Донбасі», - каже Володимир Фесенко.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: