Штрафи від поліції і мобілізація ресурсів: як житиме Львівщина в режимі НС

собко

В Україні вже майже два тижні як введено карантинні заходи. В деяких регіонах країни запроваджено надзвичайну ситуацію з метою запобігання розповсюдженню нової коронавірусної інфекції.

24 березня рішенням позачергового засідання обласної комісії ТЕБ і НС у Львівській області також було введено надзвичайну ситуацію.

Що таке надзвичайна ситуація і чи зміниться щось для пересічних мешканців Львівщини, розповів Іван Собко, заступник голови Львівської ОДА, якого призначили керівником штабу з ліквідації надзвичайної ситуації.

«У законодавстві прописане функціонування влади в нормальному режимі життєдіяльності, коли нема якихось перешкод – хворіб, перешкод техногенного характеру. Коли все нормально працює і розвивається. Коли ж є ситуація, яка виникає вкрай рідко, в даному випадку у нас є пандемія коронавірусу, то це все – надзвичайна ситуація регіонального рівня.

Внаслідок поширення хвороби, ця ситуація може призвести до важких чи непередбачуваних наслідків. А тим більше маємо приклад країн Європи і Китаю. Це може загрожувати Україні і зокрема Львівській області. Тому, відповідно до законодавства, є зазначено, що у випадку наявних хворих, робити все, аби запобігти поширенню захворювання», – розповідає Собко.

Зараз у області понад 80 підозр і 2 підтверджені випадки коронавірусу, тому регіональна комісія оголосила надзвичайну ситуацію регіонального рівня.

Як зазначає Собко, дуже часто плутають два поняття – надзвичайна ситуація (бо вона не стандартна, такого нема кожен день) і надзвичайний стан. Надзвичайна ситуація не обмежує пересічних людей у пересуванні, також не передбачає обмеження виїзд з міста і навіть області. Тоді як надзвичайний стан суттєво обмежує права громадян.

В умовах надзвичайної ситуації в області буде створено штаб з ліквідації надзвичайної ситуації, в який ввійдуть керівники відповідних служб, аби оперативно реагувати на виклики. Персональний склад штабу буде затверджений сьогодні до кінця дня.

«Надзвичайна ситуація – це можливість мобілізувати всі ресурси для протидії загрози. Це означає, що штаб має право залучати ресурси нацполіції, нацгвардії, патрульної поліції. Це насамперед треба для того, аби мати можливість впливати на поведінку людей, які не дотримуються карантинних заходів. Поліція зможе штрафувати, бо досі вони могли проводити лише роз’яснювальну роботу і лише рекомедували. На засіданні  штабу будемо розглядати можливість, як поліція могла в цьому допомогти.

Бо, для прикладу, зараз є студенти і школярі, які збираються у парках, гуляють групою більше 10 людей. А вони мали б зберігати дистанцію півтори метра. Однак не роблять цього. Тепер, при введені надзвичайної ситуації, поліція зможе спокійно вживати інші міри, не лише роз’яснювальні, як було досі, а й, умовно, подзвонити до батьків, штрафувати.

Наголошу, це не означає, що зупиняться будь-які виробництва, будівництва чи життєдіяльність області.  Там, де є менше аніж 10 людей, згідно з постановою Кабміну, забороняти будь-які дії ніхто не має права», – продовжує Іван Собко.

Є обмеження по богослужіннях. Національна комісії при уряді ТЕБ НС вже висловила прохання про заборону проведення служб і проводити їх можна виключно дистанційно.

Іван Собко також зазначив, що контактує з колегами з інших областей, в яких вже введено надзвичайну ситуацію і найперше на меті має визначати та затверджувати перелік об’єктів критичної інфраструктури.

«Це ті об’єкти, які є життєво необхідні для стабільного функціонування області і мешканців. Це випікання хліба, газ, вода, транспорт. Стосовно транспорту, то працюватиме виключно спецтранспорт. Буде узгоджено спецмаршрути, які будуть курсувати до об’єктів критичної інфраструктури, де працюють люди, які виготовляють товари першої необхідності і все те, без чого область функціонувати не може. Зараз такий перелік напрацьовує департамент економіки.

Всі служби будуть переведені в режим роботи надзвичайної ситуації з максимальною мобілізацією людей і ресурсів. Бо наступним за класифікацією режимів роботи органів влади і об’єків критичної інфраструктури в області і в Україні, зокрема, є надзвичайний стан. А це вже і комендантська година, і виключно робота тільки окремих закладів установ і підприємств. Не всіх об’єктів критичної інфрастуктури, а окремих», – наголосив Іван Собко.

Для пересічного мешканця Львівщини, кажуть у ЛОДА, перехід області в режим надзвичайної ситуації загалом нічого не змінить. Зміни відбудуться для влади (регіональної, місцевої) і для тих підприємств та організацій, які будуть працювати в посиленому режимі для виконання чітких функцій.

«Нам нині вкрай важливі і критичні питання, над якими ми працюємо у області – це доїзд до медичних закладів, які визначені першою і другою лінією. По Львові це є менш проблемно, йдеться в більшості про райони. Це люди, які з районів приїжджають у обласну, інфекційну лікарню у Винники, центр легеневого здовров’я. Ми поклали обов’язок зокрема і на головних лікарів, і керівників підприємств, щоб вони власними зусиллями забезпечували приїзд працівників на роботу, які не мають власного транспорту.

Також надважливо, над чим зараз мобілізована вся область – це забезпечення наших сімейних лікарів екстренної медичної допомоги і кущових медичних закладів, які визначені другою лінією прийому (якщо заповнять першу лінію 4 закладів у області) засобами захисту – це костюми і маски. Так слалось, що їх дуже бракує в області і у країні.  Працюємо над тим, щоб створити пошиття костюмів тут, на місці. Вчора прийшло небагато, але є 500 костюмів», - каже Собко.

Як повідомлялось раніше, на Львівщині мобілізували 300 мільйонів гривень. У ЛОДА кажуть, що готові купувати все необхідне, але нема де, або є в обмеженій кількості.

Аби ситуація не була ще критичнішою, заступник голови ЛОДА дав декілька порад.

«Особиста та інформаційна гігієна, максимальне дотримання карантинних заходів, убезпечить від цієї недуги. Якщо деякі люди не розуміють і порушують дію заходів по коронавірусу, будуть діяти більше рішуче. Тому й переведена область у режим надзвичайної ситуації.

Якщо є ознаки коронавірусу, телефонувати сімейному лікарю найперше, якщо він рекомендує викликати швидку допомогу, то ігнорувати не варто. Але це не означає при температурі 37 градусів викликати швидку допомогу», – резюмував Іван Собко.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: