Суд зобов’язав ПриватБанк виплатити Суркісам $200 мільйонів

приват
Фото ілюстративне; джерело: ЕП

Печерський суд Києва зобов’язав ПриватБанк виплатити 200 мільйонів доларів депозитів родини Суркісів та відсотки за ними. Ці депозити під час націоналізації банку було обміняно на акції і передано державі.

Відповідне рішення суду з’явилося у Судовому реєстрі, передає Громадське.

Депозити родини Суркісів були відкриті на кіпрській «дочці» ПриватБанку. Виплатити їх власникам депозитів суд наказав ще у 2017 році, однак тоді це рішення не змогли втілити у життя.

Річ у тому, що під час націоналізації ПриватБанку, НБУ визнав родину Суркісів пов’язаними з ПриватБанком особами, а їхні багатомільярдні депозити у банку обміняв на акції ПриватБанку. Згодом всі акції держава купила за 1 гривню під час націоналізації. Ця процедура називається bail-in.

Як повідомляє «Ліга», посилаючись на юристів ПриватБанку, останнє рішення Печерського суду фактично зобов'язує банк виплатити гроші Суркісам. Разом з цим, націоналізований банк має час на оскарження рішення суду.

Наразі процедуру bail-in за депозитами Суркісів оскаржують у Верховному суді. Під час останнього засідання Верховний суд зробив перерву на невизначений термін.

Процедуру провели для того, аби зменшити тягар на націоналізований банк, адже він не мав змоги обслуговувати значні за розміром депозити пов'язаних осіб — розмір депозитів Суркісів (Ігор, Григорій, Рахміль, Світлана, Марина Суркіси та Ковалик Поліна) складав понад 1 мільярд гривень.

Водночас інші суди, які розглядають оскарження законності націоналізації ПриватБанку, зокрема Шостий апеляційний адміністративний суд, прив’язали свої рішення до рішення Верховного суду у справі родини Суркісів. Вони перенесли розгляд апеляцій держави на рішення судів попередніх інстанцій, якими націоналізацію ПриватБанку визнали незаконною.

Зазначимо, що справу, пов'язану з процедурою bail-in, 16 березня розглядав ще й Високий суд Англії та Уельсу. Зокрема, цей суд розглядав обмін зобов'язань ПриватБанку за євробондами, випущеними у 2010 та 2013 роках (ці облігації купили колишні власники ПриватБанку та пов'язані з ними особи).

Високий суд ухвалив рішення на користь ПриватБанку та дозволив йому не платити борг колишнім власникам.

Нагадаємо, у грудні 2016 року ПриватБанк був націоналізований рішенням українського уряду. За словами Коломойського, він був вимушений сам запропонувати націоналізацію ПриватБанку через «способи штучного зниження капіталізації банку» з боку НБУ.

Тодішня голова НБУ Валерія Гонтарева повідомила, що ексвласники ПриватБанку вивели 16 млрд гривень в ніч перед націоналізацією.Також повідомлялося, що ПриватБанк перед націоналізацією вивів 110 мільярдів гривень через фіктивні компанії.

Наразі у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонують остаточно заборонити повернення націоналізованих банків колишнім власникам. На ухваленні цього законопроєкту наполягає Міжнародний валютний фонд.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: