Очільники лікарень на Львівщині розповіли, чи готові приймати хворих на коронавірус

дитина захворіли
Фото ілюстративне.

Керівники та лікарі медичних закладів області, задіяних для лікування потенційних хворих на коронавірус розповіли про готовність та потреби своїх закладів.

В інфекційній лікарні, де уже приймають осіб з підозрою на коронавірус, лікарі та персонал на 100% забезпечені засобами індивідуального захисту та антисептиками, а також деззасобами для обробки поверхонь. Про це розповіла лікар-епідеміолог Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з епідеміології Наталія Тімко.

«Лише 5 % захворілих на коронавірус будуть потребувати штучної вентиляції легень. В нас є 10 апаратів ШВЛ, очікуємо ще 3, також модернізується киснева станція, очікуюємо на закупівлю газового аналізатора. Максимально лікарня поже пролікувати одночасно 300 пацієнтів, далі будуть задіяні інші заклади», - розповіла Наталія Тімко.

Гендиректор комунального закладу ЛОР «Львівський обласний госпіталь ветеранів війни та репресованих імені Юрія Липи» у Винниках Максим Прокопенко розповів, що зараз у закладі триває формування бригад лікарів.

«На даний момент ми готові прийняти 110 пацієнтів. Максимальне навантаження - 200 пацієнтів. Маємо 55 звичайних масок, 1900 респіраторів, комплектів протиепідеміологічних - 1500, 70 пульсоксиметрів, 5 моніторів спостереження, 5 апаратів ШВЛ, і 4 наркозних апарати які можуть виконувати функцію ШВЛ. Наступного тижня розраховуємо отримати 6 апаратів ШВЛ та засоби індивідуального захисту. Приблизна потреба на місяць з розрахунку на місяць 7 тисяч комплектів. При надходженні пацієнтів хворих на коронавірус з роботи відпустимо працівників, яким понад 60 років, одиноких та багатодітних матерів. Працівників зі Львова на роботу довозить таксі. Щодо довозу з сіл - є спецрейси, але є певні проблеми з доїздом з сіл до центральних доріг», - розповів Максим Прокопенко.

За словами гендиректора Центру легеневого здоров’я Любомира Рака, у закладі вже готові  140 ліжок

«Всі ці ліжка забезпечені киснем. Захисними масками, дезінфікуючими засобами та респіраторами наш персонал забезпечений з огляду на те, що ми і так займаємося легеневими проблемами та туберкульозом. Також є окуляри, захисні щитки та рукавиці. На жаль, ми маємо тільки вісім апаратів штучної вентиляції легень. До середини квітня очікуємо поставки ще 12. Проблема у нас зараз з захисними костюмами. Зараз є 48 багаторазових захисних костюмів. Але впродовж двох тижнів для всієї області повинні закупити 20 тисяч одноразових захисних костюмів. За нашими підрахунками їх повинно вистачити на місяць-півтора, – каже Любомир Рак.

У 8-й міській клінічній лікарні Львова готуються працювати вахтовим методом – розповів директор лікарні Василь Обаранець.

«Тиждень вони перебуватимуть безвихідно в лікарні і на два тижні їх відправлятимуть на домашню обсервацію. Щоб лікарі могли жити на території лікарні, звільнили корпус мікрохірургії ока і перетворили його на міні-готель, де можна поїсти, помитися та поспати. Ми маємо одноразові костюми з капюшонами, 600 костюмів багаторазового використання. Маємо біологічно захищені маски. А також окуляри, рукавиці та хірургічні маски Також 53 точки, де можна підключити пацієнтів або до апарату ШВЛ, або до подачі кисню через маску. За два-три дні у нас закінчать монтувати апаратуру в кардіологічному корпусі. І ми матимемо 110 місць забезпечення пацієнта. До тих 14 апаратів ШВЛ, які у нас були вчора привезли ще п’ять додаткових. Також сьогодні отримали переносний цифровий рентген-апарат, лабораторне обладнання. Забезпечені медикаментами та іншими речами», – розповів говорить Василь Обаранець.

Наразі забезпечені засобами захисту і працівники бригад «швидкої допомоги».

«За добу медики «швидкої допомоги» витрачають 50 комплектів індивідуального захисту.  Щодня отримуємо невеликі партії як від обласної влади, так і від благодійників. Зараз маємо є до 300 захисних костюмів, 900 респіраторів, достатню кількість одноразових медичних масок та рукавиць. Ми зараз не можемо спрогнозувати кількість пацієнтів, яка потребуватиме допомоги. То ж нам потрібно увесь час підтримувати незнижену кількість засобів захисту, Зараз «швидкі» виїжджають на різні ургентні виклики мова про те, що ми будемо обслуговувати тільки пацієнтів з підозрою на коронавірус не йде. Можливо, за певних умов ми будемо збільшувати кількість бригад, які обслуговуватимуть виклики щодо коронавірусу. А решта будуть продовжувати виїжджати на ургентні випадки. Хочу наголосити, що лікарі «швидкої допомоги» не проводять тестувань на коронавірус. Такі аналізи робляться тільки в лікарні», – розповів в.о.генерального директора Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ярема Качмар.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: