В Україні змінили стандарти надання медичної допомоги хворим на COVID-19

b6ac38d4a7a4f04468d2ddef9ea2ce98
Фото: відкриті джерела

Міністерство охорони здоров’я оновило стандарт надання медичної допомоги при короновірусній хворобі COVID-19.

Про це повідомив під час брифінгу заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

«Даний стандарт має ряд додатків, які стосуються алгоритмів виявлення коронавірусної хвороби, алгоритмів роботи екстреної медичної допомоги, епідеміологів, правил використання засобів індивідуального захисту, правил догляду за хворими в домашніх умовах, критерії для госпіталізації тяжких та середньої тяжкості випадків. Відсьогодні Україна буде працювати за новими стандартами медичної допомоги, які містять і певні рекомендації до лікування хворих», - сказав Ляшко.

Наразі медичний працівник, який виявив особу з симптомами, відповідними до COVID-19, має діяти за таким алгоритмом:

зареєструвати випадок та проінформувати медзаклад для подальшого клінічного дослідження пацієнта;
у двогодинний строк проінформувати про підозру на захворювання лабораторний центр МОЗ України;
якщо пацієнт потрапляє у цілодобовий стаціонар, там проводиться забір необхідних матеріалів для аналізів, які має бути відправлено в лабораторію.

Відповідно до цих алгоритмів, пацієнтів з легкою формою захворювання, які не мають ризику ускладнень, а також пацієнтів, що одужують та вже не потребують цілодобового нагляду лікарів, рекомендовано лікувати амбулаторно, тобто в домашніх умовах.

Він зазначив, що госпіталізувати до лікарень будуть хворих тяжкого та середнього ступеня, а всі інші будуть лікуватися в амбулаторних умовах під медико-санітарним спостереженням. «Для цього ми рекомендуємо посилити центри первинної медико-санітарної допомоги, долучити фахівців інших спеціальностей. Оскільки саме медик може прийняти рішення щодо критеріїв госпіталізації», - сказав Ляшко.

Медичні працівники первинної ланки допомоги також мають вести моніторинг осіб, які мали контакт з хворими на COVID-19. Крім цього, посилюється моніторинг самих медпрацівників, які мали контакт з хворими на коронавірус. Моніторинг здійснюється протягом 2 тижнів після останнього контакту й у разі виявлення респіраторного захворювання до медпрацівника вживають заходів як щодо особи з визначеним випадком COVID-19.

Також, за повідомленням УП, у суботу Всесвітня організація охорони здоров'я оновила інформацію щодо механізмів передачі коронавірусної хвороби.

Так, ВООЗ наголосила, що вірус передається, в першу чергу, крапельним шляхом і не передається аерогенним. Тобто найбільший ризик заразитися – торкнутися до слизових оболонок руками, якими перед тим людина торкалася до поверхні, де осіли крапельки виділень хворої людини.

ВООЗ звертає увагу на те, що найбільше виділення відбувається у хворого, який має симптоми ГРЗ.

Водночас фекально-оральний шлях передачі коронавірусу ВООЗ не підтверджує і не надає йому епідемічного значення, зазначив головний санітарний лікар.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: