Суд у справі Гандзюк залишив під вартою підозрюваного Левіна

левін

Печерський суд ще на два місяці залишив під вартою підозрюваного в організації нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк Олексія Левіна (Москаленко).

Про це передає кореспондентка hromadske із приміщення суду.

Засідання проходило лише за участі сторін через обмеження щодо коронавірусу.

Прокурори просили продовжити запобіжний захід Олексію Левіну, бо потрібно провести слідчі дії та є ризики втечі. Натомість адвокати просили обрати альтернативний запобіжний захід, наголосивши, що підозра необґрунтована та ризики недоведені.

«Ми заперечували проти задоволення клопотання. У клопотанні немає доказів, які б вказували на причетність Левіна до скоєння злочину. Ми дочекаємося повного тексту рішення та оскаржимо його», — сказав адвокат підозрюваного Ігор Мокін. 

Він додав, що їхня позиція незмінна і після 2 квітня вони та Левін не будуть брати участь у жодних слідчих діях, адже вважають, що саме тоді завершується термін досудового слідства.

Раніше слідство встановило, що влітку 2018 року Олексій Левін отримав замовлення від Владислава Мангера на організацію нападу на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк, яка нібито заважала Мангеру впроваджувати схеми щодо незаконної вирубки лісу, а також підривала його авторитет в області. Скільки коштів за організацію злочину він отримав, у підозрі наразі не вказано. Але, за попередньою інформацією, у підозрі Владиславу Мангеру йшлося про надання замовником 5,6 тисячі доларів за напад на Катерину Гандзюк.

Надалі, за даними слідства, Левін залучив до злочину іншого фігуранта справи — Сергія Торбіна, а він знайшов виконавців. Водночас домовленість про напад відбувалася у дворі офісу ще одного фігуранта — Ігоря Павловського, який, стверджує слідство, знав про підготовку злочину. Роль Левіна підтверджується показами інших фігурантів, а також даними слідства.

Правоохоронці вважають, що Левін надав Торбіну 5 тисяч доларів на реалізацію нападу на Гандзюк. Коли вже затримали виконавців, Торбін просив у Левіна ще 2 тисячі доларів для переховування. Той їх надав.

Слідство окремо встановило, що Левін вже після виїзду з України фінансував родичів фігурантів, щоб ті мовчали. За інформацією слідства, підозрюваний замовник Мангер разом з Левіним запропонували Торбіну два варіанти нападу: облити кислотою або зламати руки та ноги. Безпосередньо з Торбіним контактував Левін.

16 березня Левіна доставили до України. У коментарі журналістам він заявив, що не має жодного відношення до злочину проти Катерини Гандзюк та буде доводити це в українському суді. Також Левін додав, що подаватиме скаргу проти Болгарії до Європейського суду з прав людини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: