На Львівщині не зафіксували значного зростання цін на необхідні товари

ціни на продукти
Фото ілюстративне. З відкритих джерел

Ціни на товари першої необхідності  в області коливаються в межах 3-10%.

Ціни на товари першої необхідності в області коливаються в межах 3-10%.

Про це під час брифінгу заявив в.о. директора департаменту економічної політики ЛОДА Степан Куйбіда.

За його словами, у ЛОДА налагодили постійну комунікацію з представниками торгових мереж.

«Ми обмінюємося інформацією про нормативні документи, які до нас надходять з Кабміну і МОЗ, щоб торгові мережі могли їх швидко застосувати, якщо вони регламентують їхню діяльність, а також інформацією забезпечення товарами першої необхідності. Дефіциту товарів першої необхідності немає, і з тої інформації,яка акумулюється у нас, в найближчій перспективі бути не може. Єдине питання, яке виникає - це транспортування товарів від складу чи розподільчого центру безпосередньо до полиць магазинів. Зазвичай, якщо поличка є пуста – то від 6 до 12 годин вона заповнюється товаром, проблем з постачанням на сьогодні не виникає», - розповів Степан Куйбіда.

Куйбіда зазначив, що Головне управління статистики кожного дня моніторить ціни на певні групи товарів.

«Відповідно до переліку міністерства економіки моніторяться ціни на соціальні товари, які споживає населення, медикаменти і певну групу паливно-мастильних матеріалів. З того що ми бачимо на сьогодні, коливання цін є від 3 до 10%. Якщо взяти до уваги ситуацію на ринку, то можна констатувати що це не таким аж сильним скачком. У соціальних мережах поширюється інформація про серйозні скачки цін на інші групи товарів. Ці факти є, але як правило, це не є товари першої необхідності. Попри це матеріали скеровуються до Антимонопольного комітету. Вчора відбулася зустріч голови ЛОДА з представником АМКУ і було домовлено, що Антимонопольний комітет АМКУ  буде якнайшвидше реагувати. Також аналітика, яку робить управління статистики та департамент економіки, надсилається до Кабміну. І якщо в подальшому до нас буде надходити інформація про порушення конкуренції  - будемо на це реагувати. Просимо споживачів також реагувати на такі факти і повідомляти в ЛОДА», - розповів Степан Куйбіда.

Він додав, що більшість споживачів звинувачують у підвищенні цін торговельні мереж.

«Торгові мережі встановлюють ціни, але імпульс надходить від постачальника або виробника. Наші зусилля спрямовані на роботу з виробниками товарів першої необхідності, щоб слідкувати за рівнем цін та адекватно реагувати», - пояснив Степан Куйбіда.

Своєю чергою, представники торгових мереж запевнили, що намагаються не підвищувати ціни, але залежать від виробників та постачальників.

«Ми моніторимо постачальників на предмет цін. Вчора ми відправили понад 500 постачальникам листи з проханням знайти можливість не піднімати ціни, особливо на товари соціального значення. Ми також почали продавати певні товари під новою  торговою маркою. Там немає складових маркетингу, реклами закладеної в ціну, за рахунок цього ми можемо забезпечити нижчу ціну», - розповів гендиректор компанії «Львівхолод» Ігор Пастущак.

«Два тижні тому ми пройшли кризову ситуацію з наявністю товарів. Завдяки розгалуженій мережі ми змогли забезпечити значний товарний запас і покупці не відчували дефіциту. Щодо цін, то, на жаль, в даній ситуації рітейлери є заручниками. Ми не виробляємо основну масу товарів, а тільки надаємо торгові площі.  Від початку кризи наша націнка не змінилася. На всі соціальні продукти в нас залишилася мінімальна націнка для забезпечення нашої діяльності. Ми не дозволяємо собі безпідставно піднімати ціну. Всі підвищення цін ми узгоджуємо з АМКУ», - розповів представник компанії «АТБ-маркет» Олег Цісінський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: