Масове тестування на коронавірус: чи допоможе це запобігти поширенню хвороби

IMG_5921
Фото ілюстративне.

30 березня на Львівщині стартували масові тестування на коронавірус. Серед перших, у кого виявили CОVID-19, була водійка трамваю, але вже 1 квітня ПЛР-тест не підтвердив діагноз.

ІА Дивись.info вирішила розібратися, де у світі застосовують масове тестування і наскільки воно ефективне.

Які є тести

В Україні є два види тестів на коронавірус – експрес-тести і лабораторні тести, або ПЛР-тести.

Щоби провести експрес-тест, знадобиться 10-15 хвилин. Його можна зробити будь-де, навіть удома. Для цього беруть мазок із носа. Однак цей тест не точний, оскільки виявляє не сам вірус, а антитіла (імуноглобулін), які починає виробляти організм лише на 5-6 день після початку хвороби.

Україна закупила 250 тисяч таких експрес-тестів і направила їх у регіони. Натомість у Львові пів тисячі експрес-тестів закупили благодійники. Міська влада вирішила тестувати працівників комунальних підприємств – працівників комунального транспорту, соцзахисту, медиків, а також людей хворих на пневмонію.

Таким самим шляхом пішла й область, яка отримала шість тисяч експрес-тестів як гуманітарну допомогу. У ЛОДА вирішили провести масове тестування тих, хто повернувся з-за кордону. Для цього створили спеціальні мобільні бригади. Ще 20 тисяч експрес-тестів Львівщина мала отримати від ІТ-кластеру для тестування медиків, соціальних працівників, чиновників і тих, хто через свою діяльність ризикує найбільше заразитися корона вірусом.

Оскільки експрес-тести є дуже неточними, діагноз мають підтвердити у лабораторії. Тобто провести ПЛР-тест (полімерна ланцюгова реакція). За допомогою цього метода, зокрема, встановлюють батьківство, виявляють спадкові хвороби, його широко застосовують у криміналістиці.

ПЛР-тести роблять виключно у випадках, які відповідають епідеміологічному та клінічному визначенню хвороби, зазначених у рекомендаціях ВООЗ. Тестування буде проводити вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров'я України. Купити тест-систему для самостійного користування неможливо.

Україна купила тест-системи для виявлення COVID-19 у виробників з Німеччини, Китаю та Південної Кореї. Реагенти у складі тест-систем дозволяють провести лабораторну діагностику нового коронавірусу на сучасному рівні.

Для отримання результату потрібно приблизно 5-6 годин.

Експрес-тести і ПЛР-тести у державних клініках роблять безкоштовно, але за рішенням лікаря. У приватних клініках експрес-тест коштує 1500 гривень.

Тестування у світі

Південна Корея – лідер за кількістю проведених тестів. Країна змогла швидко взяти під контроль поширення COVID-19. Щойно вірус дістався Південної Кореї, тут розробили власні тест-системи і на сьогоднішній день зробили близько 400 тисяч досліджень. Тут зробили ставку на точність і швидкість.

Італія є лідером за кількістю проведених тестів у Європі. Тим не менше тут найвищий показник тих, хто захворів (у Європі), а також за смертністю (у світі). Країна теж розробила власні тест-системи.

У Франції роблять тести тільки тим, у кого третя стадія хвороби, тобто важкохворим. Раніше перевіряли на COVID-19 людей, які повернулися з країн, де розпочався спалах епідемії. А також особам, які контактували з такими людьми, і померлим. Але через зростання захворювання Франція може перейти до більш широкого тестування.

У Німеччині медики тестують на коронавірус тих людей, які мають симптоми або вступали в контакт з людьми, які захворіли. І хоча кількість тих, хто захворів, стрімко зростає, показник смертності залишається досить низьким. Пояснюють це тим, що в Німеччині проводять дуже велику кількість тестів – 160 тисяч на тиждень. А в квітні тут планують розпочати масове тестування людей на антитіла до коронавірусу.

Натомість у Фінляндії вважають масову перевірку населення на коронавірус марнуванням ресурсів системи охорони здоров’я.

У Швейцарії та Німеччині запрацювали кіоски Corona Drive In. Це аналоги Макдрайвів від Макдональдс, тільки при під'їзді до них замість замовлення бургера, роблять швидкий тест на коронавірус.  Лікарі відбирають мазок і одразу видають результат, не виходячи з машини.

У США хіміко-фармацевтична корпорація Abbott Laboratories розробила тест на коронавірус COVID-19, який показує результат через п’ять хвилин. Компанія планує щодня постачати по 50 тисяч тестів.

В Іспанії минулого тижня виник скандал через швидкі тести, закуплені у Китаї. Вони виявилися ненадійними і країна вирішила повернути 640 тисяч тест-систем виробнику. Такі самі експрес-тести купила Україна.

Альтернатива тестам

Натомість Юрій Коваленко, заступник керівника Центру рентгенівських технологій Асоціації радіологів України вважає, що масове тестування не зупинить поширення хвороби, тому що експрес-діагностика має невелику точність, а більш точні методи потребують більше часу та грошей.

«Наприклад, позитивний результат ПЛР (нуклеїнових кислот SARS-CoV-2 ) є золотим стандартом для діагностики COVID-19. Проте його потрібно чекати не один день і коштує цей аналіз не 10 гривень. 98% захворювань COVID-19 дозволяє виявити комп'ютерна томографія (КТ), але вона коштує вже близько 1000 гривень. Цифрова рентгенографія (ЦРГ) органів грудної клітки (ОГК) значно дешевша за комп'ютерну томографію, проте значно поступається КТ. Проте вона є на сьогодні найоперативнішим методом діагностики (діагностичне зображення отримується протягом кількох секунд, а результати дослідження – протягом кількох хвилин) та доступним для більшої частини населення країни. Перспективним методом виявлення патології ОГК є томосинтез, який за точністю наближається до КТ, а його вартість значно менше останнього, проте, на жаль, в Україні рентгенівських апаратів з режимом томосинтезу дуже мало.

Можливо, кращий результат може дати комплексний підхід до виявлення коронавірусу. І не факт, що лабораторний метод має бути на першому місці. У нас є чинним наказ МОЗ №254 2008 року, згідно з яким все доросле населення країни має проходити цифрову рентгенографію ОГК (згідно з спільним наказом Державної інспекції ядерного регулювання та МОЗ №51/151 від 16.02.17 р., всі профілактичні рентгенологічні дослідження мають проводитися на цифрових рентгенапаратах) раз на 2 роки, а особи з груп ризику – раз на рік. Тепер до групи ризику можна віднести все населення країни, тобто всім доцільно, щонайменше, раз на рік роботи ЦРГ ОГК. Зразу ж зауважу, що доза опромінення пацієнта при цифровій рентгенографії дорівнює природному опроміненню, яке кожний з нас отримує протягом кількох днів перебування на вулиці.

Безумовно, для більшої точності діагностики була б краща низькодозова КТ, але через високу вартість дослідження її застосування нереальне. З метою збільшення точності профілактичних рентгенологічних досліджень ОГК Центр рентгенівських технологій Асоціації радіологів України (ЦРТ АРУ) пропонує збільшити в країні кількість рентгенівських апаратів з томосинтезом, але реалізація цієї пропозиції потребує часу та грошей. Тому сьогодні слід почати з цифрової рентгенографії. Свого часу для підвищення точності флюорографії використовували подвійне читання флюорограм. Сьогодні через дефіцит кадрів подвійне читання нереальне, проте вже можливо залучати для первинного аналізу цифрових рентгенограм ОГК штучний інтелект (ШІ). Перевагами цифрової рентгенографії в порівнянні з лабораторною експрес-діагностикою COVID-19 є не тільки те, що вона вже узаконена нормативним документом, а й те, що за її допомогою виявляється ще туберкульоз, епідемія якого є в нашій країні і щорічно від цього захворювання вмирає кілька тисяч наших громадян, рак легень, що займає перше місце як за поширеністю та смертністю серед онкологічних захворювань, а також частина серцево-судинних захворювань, які є найпоширенішими в Україні і займають перше місце серед причин смерті українців.

Комплексне використання цифрової рентгенографії з лабораторною експрес-діагностикою COVID-19 дасть кращі результати, ніж кожний з цих методів окремо», – зазначив Юрій Коваленко.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: