Як на Львівщині утилізовують медичні відходи і що робити мешканцям

маска 1

Пандемія коронавірусу торкнулась кожного українця безпосередньо, незважаючи на те, чи він був за кордоном і чи мав контакти з уже підтвердженим випадком.

За останній тиждень уряд України зобов’язав кожного мешканця країни, відвідуючи громадські місця, мати засоби захисту – це маски і, за можливості, одноразові рукавиці. Всіх хвилює, де ж їх придбати, адже аптеки здебільшого зустрічають оголошеннями «Масок нема». А от про те, що ж робити з уже використаними масками, подумав мало хто.

Чого й дивуватися, якщо навіть медичні заклади – і ті не завжди на совість утилізовують медичні відходи. Так в.о. голови Держекоінспекції України Єгор Фірсов у соцмережах наголошує, що таких «утилізаторів» треба ретельно перевіряти.

«Річ у тім, що саме в цей час утворюється багато медичних відходів: тестів, масок, шприців і таке інше. Ці відходи особливо небезпечні. І є окремий порядок їх утилізації. Натомість були зафіксовані факти, коли ці відходи знаходили в посадках, на пустирях або смітниках. Компанії-утилізатори, замість того, щоб знищити ці відходи, вирішили зекономити, наражаючи нас всіх на небезпеку», – каже Євген Фірсов.

Такі випадки й справді трапляються, підтверджує в. о. начальника Державної екологічної інспекції у Львівській області Василь Стрищак.

«Проблема існує, бо якщо ми аналізуємо угоди, які медичні заклади укладають із тими суб’єктами, які забирають у них медичні відходи, то бачимо – в декого є потужності для того, щоб утилізувати в подальшому певні відходи, а деякі суб’єкти займаються тільки збором. Багато з них зареєстровані за межами областей. Ті, що займаються відходами у Львівській області, зареєстровані у Тернополі, а ті, що в Тернополі – зареєстровані, для прикладу, в Києві. Законодавство це дозволяє, проте на практиці дуже важко простежити – будуть ці фірми передавати в подальшому відходи для утилізації чи ні. Якщо ми бачимо, що є потужності і тут можна повністю прослідкувати цю ланку – від медичного закладу до накопичення, перевезення, утилізації – це добре. Важче з фірмами, які займаються тільки збором - не завжди можна простежити і проконтролювати чи ці відходи потраплять на утилізацію», – зазначив Василь Стрищак.

Щодо повноцінної утилізації, то у Львівській області відповідну ліцензію має лише одна фірма – товариство з обмеженою відповідальністю «Екологічні переробні технології».

«У Львівській області є одна фірма, яка займається переробкою і утилізацією відходів, має всі дозвільні документи і реально займається утилізацією, зокрема шляхом спалювання, – це ТзОВ «Екологічні переробні технології».  Багато медичних закладів мають з ними угоду, і тут можна прослідкувати повний ланцюжок. В них прописаний регламент, наявний дозвіл на викиди шкідливих речовин», – каже Стрищак.

Крім того, певну роботу з відходами проводять ще до того, як їх передають на утилізацію, розповідає перший заступник начальника ДЕІ у Львівській області Роман Конопад: «За наявною інформацією Держекоінспекції, медичні установи знезаражують їх і приводять у безпечний стан і тоді дають на утилізацію, як звичайні відходи».

Попри всі запобіжні заходи, випадки недобросовісної утилізації медичних відходів все ж фіксують, зокрема у парку «Знесіння».

«Виявили розкидані декілька пакетів. Найімовірніше, з медичного закладу. На гарячому ані поліція, ані працівник парку нікого не зловили, а тому важко встановити, з якого саме медичного закладу це було викинуто. Якщо десь поблизу міста є викинуті такі відходи, то однозначно, що це вивезли недобросовісні суб’єкти – чи лікарні, чи ті хто займається збором.

Є факти, що біля Львова, на окружній, вивезли люмінісцентні лампи. Не одна лампа, не дві, а кілька машин. Тут також, найімовірніше, це суб’єкти, які збирають (вони на це мають право), але пізніше неналежно утилізовують. За документами це важко з’ясувати, треба зловити на гарячому. Але такі речі зазвичай роблять ввечері або вночі, щоби ніхто не бачив», – розповів Василь Стрищак.

Щодо пересічних мешканців, то ситуація ще складніша – тут ніяка екоінспекція не проконтролює. Заступник голови Львівської облдержадміністрації Юрій Холод, розповідає, що наразі напрацьовують, як правильно утилізувати маски мешканцям Львівщини: «Зараз Держекоінспекція працює над тим, щоб обладнати всі потрібні зони, виділити сміттєві урни, щоби кожен зміг викидати маски і рукавиці. Такі урни будуть передбачені по всіх медичних закладах, адже всі лікувальні заклади мають на таку утилізацію підписані відповідні договори. У Львові, окрім ТзОВ «Екологічні переробні технології», є ще 30 підрядних організацій, які займаються збором відходів і вони їх відвозять на саму утилізацію.

Щодо смітників, це мала б бути виділена зона. Кожен лікувальний заклад матиме свій підхід до цього. Думаю, що буде певне маркування «Для використаних масок і рукавиць». Урни мають знаходитись на безпечній відстані.

Перші дії будуть там, де є велике скупчення пацієнтів і лікарів, і людей, які мають більше використання цих засобів. Наразі всі маски викидають до загального смітника, думаємо, як правильно розділити ці відходи. Точно можу рекомендувати, щоб люди, які виходять з лікувальних закладів, викидали сміття там же – в урни, на місці».

Роман Конопад радить тим, хто має власні будинки, медичні відходи спалювати, а в житлових будинках можна обробити термічним способом, наприклад, кип’ятінням.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: