Помер відомий політик, колишній ректор Львівського університету, Іван Вакарчук

Ivan-Vakarchuk-620x400
Фото: Володимир В'ятрович

Сьогодні, 4 березня, на 73 році життя помер український фізик, політик і громадський діяч, міністр освіти і науки України (2007–2010) Іван Вакарчук.

Сьогодні, 4 березня, на 73 році життя помер український фізик, політик і громадський діяч, міністр освіти і науки України Іван Вакарчук.

Про це у Фейсбук написав Народний депутат Володимир В'ятрович.

"Від нас пішов Іван Вакарчук.
Велика людина, той хто вмів змінювати життя на краще. Для мене улюблений ректор Alma mater, міністр освіти з яким мав честь співпрацювати, міняючи цю галузь.
Він зробив так, що від 2008 року майже по півмільйона українських дітей завершують школу із надією на чесний вступ, і ця надія не марна. Він поставив безкомпромісно питання якості освіти в нашій вищій школі, почав піднімати престиж природничої, математичної та фізичної освіти в школі.
З того часу освіта зазнала ще реформ на краще, але розворушити цю застиглу систему зміг саме Вакарчук. «Фізик твердого діла» - так назвали його тоді медіа і тут не було перебільшень. Вічна пам‘ять!", - йдеться у повідомленні.

Помер колишній міністр освіти, батько фронтмена "ОЕ" Іван Вакарчук ...

Він зауважиа, що Вакарчук повертав українській мові належне їй місце, не забуваючи про мови меншин, особливо - кримськотатарську. А ще був науковцем високого рівня і робив усе, щоб держава створила умови для науки в університетах.

Біографія. Іван Олександрович Вакарчук народився 6 березня 1947.

Уродженець села Старі Братушани Єдинецького району Молдавської РСР. У 1970 році закінчив фізичний факультет Львівського державного університету ім.І.Франка. У 1974-му захистив кандидатську дисертацію, в 1980-му - докторську.

У 1973-1978 рр. Вакарчук - молодший науковий співробітник Інституту теоретичної фізики АН УРСР (Львівського відділення). У 1978-1980 рр. - старший науковий співробітник там же.

Вакарчук Іван Олександрович — Вікіцитати

Кар'єра. Здобув ступінь доктора фізико-математичних наук, професора. Був завідувачем кафедри теоретичної фізики Львівського університету ім. Франка, член Ради з питань науки та науково-технічної політики при Президентові України, член президії Національної ради Конгресу української інтелігенції.

У 1990-му обраний депутатом Верховної Ради СРСР.

Протягом 1990–2007 і 2010—2013 років був ректором Львівського університету.

У 1991-му Вакарчука обирають президентом Малої академії наук Львівщини. У 1996-му він стає засновником і головним редактором Журналу фізичних досліджень і журналу Світ фізики. У тому ж році керівника держуніверситету колеги вибирають головою ради ректорів Львівщини.

З 2007 по 2010 рр. займав пост Міністра освіти і науки України.

Герой України (2007). Заслужений діяч науки і техніки України.

Вакарчук був автором понад 240 наукових праць. У 2007 році — на 14-му Львівському книжковому форумі «Квантова механіка» була названа однією з найкращих книг.

Нагороджений грамотами президії АН УРСР, Почесною відзнакою президента України. Відмінник народної освіти УРСР. Лауреат державної премії України в галузі науки і техніки. Кавалер державного ордена Італійської Республіки "Зірка італійської солідарності".

Сім'я. Вакарчук був одружений. Дружина - Світлана Олександрівна - була викладачем фізики, доцент Львівської національної академії ветеринарної медицини ім. С. Гжицького.

Його син Святослав Вакарчук - фронтмен популярної групи "Океан Ельзи", лідер партії Голос, народний депутат України IX скликання.

Син Олег (1980 р.н.) - банківський працівник, одружений, дочка - Марічка (2005 р.н.).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: