Львівська психлікарня повідомила про брак їжі та коштів на утримання хворих

Безымянный
Фото: Львівська психлікарня

Львівська обласна психіатрична лікарня заявила про критичний брак коштів на харчування та утримання пацієнтів.

Лікарі звернулися про допомогу до влади, підприємців та всіх небайдужих. Така заява оприлюднена у п’ятницю, 2 квітня, на сторінці Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні у Фейсбук.

"Обласна психіатрична лікарня, найбільший центр психіатричної допомоги у західному регіоні опинився на межі фінансового та соціального колапсу. Найнезахищеніші верстви населення — люди з психічними розладами залишені без належного фінансування та догляду", - йдеться у повідомленні.

Лікарі зазначають, що другий етап реформи та підписання угоди з НСЗУ не передбачаює наступного:

  • фінансування програми психосоціальної реабілітації осіб з розладами психіки та поведінки,
  • надання психіатричної допомоги особам з різними формами психічних розладів, які тривалий час перебувають у стаціонарі і за своїм психічним станом не можуть проживати самостійно, в сім’ях або соціальному закладі,
  • надання психіатричної допомоги в примусовому порядку за ст. 14 Закону України «При психіатричну допомогу» (цивільно-правовий порядок) строком від 6 місяців і більше,
  • проведення судово - психіатричних експертиз по кримінальних та цивільних справах,
  • надання психіатричної допомоги особам, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру з звичайним наглядом в порядку статті 94 Кримінального кодексу України (кримінально-правовий порядок),
  • проведення обстеження на предмет придатності до військової служби особам, які направлені військовими комісаріатами,
  • та ін.

"В оновленій системі фінансування психіатричної лікарні не враховано, що більшість осіб, які страждають на хронічні психічні захворювання, не можуть вести повноцінний спосіб життя, втратили родинні зв'язки та житло. Перебіг психічного захворювання з наявністю тяжкого психічного розладу, аутоагресією та соціально-агресивними діями не дає можливості керівникам психіатричних закладів направляти дану категорію пацієнтів до інтернатних установ", - зазначають у лікарні.

Лікарі аголошують, що в першу чергу їм потрібні продукти харчування для пацієнтів та побутові послуги, такі як прання.

Як повідомляє ZAXID.NET, директор Львівської обласної психлікарні Богдан Чечотка пояснив, що лікарня уклала договір з НСЗУ про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, однак передбачених державою коштів критично мало. З 1 квітня заклад більше не отримує фінансування з обласного бюджету.

«А ситуація виникла тому, що у всіх роз’ясненнях і тлумаченнях розказували, що судово-медична експертиза, примусові заходи медичного характеру, медосвідчення нацгварційців, прикордонників, обстеження за скеруванням військкоматів – це все буде за окремою медичною субвенцією. Станом на сьогодні її немає. Але ж я не можу відкрити відділення, де сидять вбивці, ґвалтівники та інші люди, в яких термін лікування 5-10 років, тому що немає на них грошей. Не врегульоване питання з хронічними хворими, які втратили соціальні зв’язки і для них немає місць в інтернатах», – пояснює директор лікарні.

З його слів, така ситуація з фінансуванням психіатрії є по всій Україні.

На сьогодні у стаціонарі Львівської обласної психлікарні перебувають 650 пацієнтів, з яких близько 40 осіб – на примусовому лікуванні за рішенням суду та близько 100 – хронічних хворих.

Це при тому, каже Богдан Чечотка, що зараз вимушено обмежили прийом нових хворих у зв’язку із фінансовою ситуацією та карантином. В інші періоди, з його слів, усі 950 ліжок лікарні зайняті.

Зі слів директора лікарі, незабаром буде оприлюднено рахунок для збору благодійних коштів на утримання лікарні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: