Як працювати ОТГ у дистанційному режимі: корисні поради Програми «U-LEAD з Європою»

92210389_1119629835053376_8830275992606998528_n

Відповідно до останніх постанов Кабінету Міністрів України (kmu.gov.ua) можна припустити, що кризова ситуація, пов’язана із коронавірусною загрозою, триватиме ще кілька тижнів, а можливо, і більше, але водночас ситуація розвивається досить швидко, зважаючи на нові закони, реагування, заходи у сфері охорони здоров’я та багато інших практичних викликів.

Відповідно до останніх постанов Кабінету Міністрів України (kmu.gov.ua) можна припустити, що кризова ситуація, пов’язана із коронавірусною загрозою, триватиме ще кілька тижнів, а можливо, і більше, але водночас ситуація розвивається досить швидко, зважаючи на нові закони, реагування, заходи у сфері охорони здоров’я та багато інших практичних викликів.

Найважливішим залишається продовження інформування людей про необхідність соціального дистанціювання, адже поки що це єдиний спосіб знизити поширення інфекції та її негативний вплив на економіку та суспільство.

Саме тому Програмою було прийнято рішення регулярно інформувати органи місцевого самоврядування листами про розвиток ситуації, останні актуальні зміни, включно із порадами щодо вирішення організаційних питань, управління та лідерства, а також майбутніх заходів підтримки об’єднаних територіальних громад.

Пріоритетні питання для забезпечення здоров’я громадян та безпеки громад

Головним пріоритетом кожної громади є безпека та здоров'я її мешканців, а задля цього важливо забезпечувати медичні заклади інформацією, необхідною для надання допомоги населенню. У зв'язку з цим Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) розробила матеріали українською мовою, якими ви можете скористатися. Також можна перейти на сайт ВООЗ - https://www.who.int/ru/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

У матеріалах, які отримали на пошту ОТГ, міститься «інформаційний пакет» для надавачів медичних послуг щодо ризиків, пов'язаних із COVID-19, та заходів, яких вони можуть вжити для їх подолання; протокол щодо COVID-19 із рекомендаціями щодо знезараження багатоповерхових будинків, транспортних засобів, тощо.

Досвід показав, що самоізоляція, гігієна рук і захисні маски є найдієвішими засобами захисту.

Відповідно до Постанови Уряду від 02.04.2020 №211 громадяни від 6 квітня 2020 року до наступного повідомлення мають перебувати у громадських місцях у масках.

Носіння маски для обличчя може зменшити ризик зараження іншої людини через кашель, чхання чи при розмові (захист інших), у той же час існує недостатньо доказів того, що маска для обличчя захищає вас від зараження іншими (самозахист). Вважається, що саморобні маски також можуть знизити ризик зараження оточуючих, оскільки вони здатні зменшити розповсюдження виділень, викликаних кашлем, чханням або розмовою.

Багатошарові медичні (хірургічні) засоби індивідуального захисту або респіратори (наприклад, класу FFP) необхідні для захисту лікарів та медичних працівників і повинні у першу чергу використовуватися цією групою. У випадку, коли жителі громади не можуть придбати маски або просто хочуть виготовити їх самостійно, у додатку до листа є проста інструкція, як виготовити маску власними руками, яку можна поширити для жителів громади.

Останні зміни до законодавства

30 березня 2020 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» (надалі – Закон № 540IX), яким в чинні законодавчі акти в різних сферах внесено низку змін, загальною метою яких є запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-2019), подолання її негативних наслідків, а також забезпечення виконання функцій держави та місцевого самоврядування в цей період.

Серед іншого, Закон передбачає:

  1. Внесення змін до Податкового кодексу України та Кодексу законів про працю України, більшість з яких прямо або опосередковано може стосуватись ОМС та матиме вплив на бюджети громад, а також
  2. Можливість проведення пленарних засідань місцевих рад, засідань виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад, постійних депутатських комісій в режимі відеоконференції або аудіоконференцій (дистанційне засідання).

Серед ключових змін до Податкового кодексу України, які вплинуть на громаду, виділяємо такі:

  1. Плата за землю та податок на нерухоме майно. З 1 квітня скасовано пільговий режим за цими податками, який був запроваджений Законом № 533-IX. Це означає, що об'єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, з 1 квітня оподатковуються знову на загальних підставах. Аналогічно і з платою за землю: звільнення від земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної форм власності діяло лише на період з 1 березня по 31 березня 2020 року. Таким чином, податкові зобов'язання щодо плати за землю та податку на нерухомість за податковий період квітня 2020 року у повному обсязі мають бути сплачені до відповідних місцевих бюджетів до 30 червня 2020 року.
  2. Органам місцевого самоврядування у 2020 році надали право вносити зміни до прийнятих рішень про встановлення місцевих податків та зборів в частині зменшення ставки єдиного податку. При цьому вимоги законодавства про регуляторну політику до такого зменшення ставок єдиного податку не застосовуються. Дана норма по суті стосується лише платників І та ІІ груп. Зазначена норма не є обов’язковою до застосування та дає право ОМС самостійно вирішити чи потрібно зменшувати ставки єдиного податку та для яких видів діяльності. ОМС повинні виважено підійти до цього рішення, так як зменшені ставки будуть впроваджені до кінця року і після закінчення карантину їх неможливо буде відновити, що позначиться на доходах бюджету.
  3. З квітня 2020 року на постійній основі збільшено граничний обсяг доходів, який дозволяє застосовувати спрощену систему оподаткування:
  • для першої групи із 300 тис. грн до 1 млн грн;
  • для другої групи із 1,5 млн грн до 5 млн грн;
  • для третьої групи із 5 млн грн до 7 млн грн.

Дана норма може мати непрямий позитивний вплив на місцевий бюджет через створення більш сприятливого бізнес клімату, зменшення навантаження на суб’єктів господарської діяльності (далі - СГД ) та збільшення кількості СГД на спрощеній системі оподаткування.

  1. Розширено перелік витрат, що включаються до податкової знижки по ПДФО для громадян, які надаватимуть благодійну допомогу закладам охорони здоров'я державної та/або комунальної власності у вигляді заходів захисту, медикаментів та медичних приладів для лікування та запобігання поширенню коронавірусної хвороби та знято ліміт на її обсяг (тобто вся сума допомоги буде віднесена на податкову знижку за результатами річного декларування у 2021 році, що може вплинути на обсяги надходжень ПДФО у 2021 році).
  2. Внесено зміни в Кодекс законів про працю України, якими упорядковано питання порядку організації дистанційної роботи та встановлення гнучкого режиму робочого часу найманим працівникам, а також порядок оплати праці при простої не з вини працівника. Дані зміни матимуть вплив як на дохідну так і видаткову частини бюджету, тому новаціям варто приділити увагу.

Про інші зміни, що можуть прямо або опосередковано вплинути на бюджет громад, можна дізнатися у радників з муніципальних фінансів регіональних офісів Програми  «U-LEAD з Європою» у вашій області.

Організація управління

У період карантинно-обмежувальних заходів на органи місцевого самоврядування покладено додаткові обов’язки, зокрема, передбачені Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. (Закон України №1645-III), реалізація яких неможлива без своєчасного проведення сесій сільських, селищних, міських рад та подібних заходів. Одночасно, проведення засідань сесій рад в звичному режимі, вочевидь, ставить під загрозу здоров’я депутатів, посадових осіб місцевого самоврядування, інших осіб, які беруть в них участь.

Зважаючи на вищевикладене, Законом України № 540-IX внесено зміни у Прикінцеві та перехідні положення (Розділ V «Прикінцеві та перехідні положення») Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» були доповнені новою частиною 11¹, якими передбачено, що  з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, (1) пленарні засідання місцевих рад, (2) засідання виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад, (3) постійних депутатських комісій можуть проводитися в режимі відеоконференції або аудіоконференцій (дистанційне засідання), крім питань, що потребують таємного голосування.

У разі відсутності процедур, які дозволяють проведення дистанційних зустрічей (1) у Регламенті ради, (2) виконавчого комітету ради, та/або (3) Положенні про постійні комісії порядку проведення дистанційних засідань Законом № 540-IX передбачено, що такий порядок визначається сільським, селищним, міським головою, а у випадках, передбаченим цим Законом, особою, яка виконує ці повноваження  чи головує на засіданні колегіального органу, до внесення змін у відповідний регламент чи положення.

При підготовці до затвердження такого порядку або внесення таких змін у Регламент місцевої ради, виконавчого комітету, або положення про постійні комісії ради необхідно пам’ятати про те, що порядок проведення дистанційних засідань обов’язково повинен забезпечувати можливість реалізації прав депутатів місцевих рад, членів виконавчого комітету ради; ідентифікацію особи, яка бере участь у засіданні колегіального органу; а також встановлення та фіксацію результатів голосування  стосовно кожного питання.

Закон №540-IX передбачає, що до порядку денного дистанційного засідання може вноситися вичерпне коло питань, а саме: (1) питання невідкладного внесення змін до місцевого бюджету, (2) інші питань щодо невідкладних робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій або (3) якнайшвидша ліквідація особливо тяжких надзвичайних ситуацій, спричинених спалахами епідемій та пандемій чи (4) реалізація повноважень, пов'язаних з такими обставинами, а також (5) процедурні питання.

У порядку проведення дистанційних засідань також необхідно обов’язково зазначити, що рішення про дистанційне засідання доводиться до відома депутатів, членів виконавчого комітету і населення не пізніше, ніж за 24 години до його початку із зазначенням порядку денного та порядку відкритого доступу до трансляції дистанційного засідання місцевої ради. Запис дистанційного засідання є невід’ємною частиною протоколу засідання.

Крім того, варто пам’ятати, що, згідно з Законом №540-IX, на проєкти рішень та рішення органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб з перелічених вище питань не поширюються вимоги Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», частини 3 статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації», Закону України «Про державну допомогу суб'єктам господарювання».

Експерти Програми «U-LEAD з Європою», враховуючи всі вимоги Закону № 540-IX, розробили зразок такого порядку і надіслали на пошту ОТГ. Вказаний порядок можна використовувати, адаптувавши його потреб та до можливостей громади і органу місцевого самоврядування. Крім того, він може бути застосований і для організації дистанційних засідань постійних комісій та виконавчих комітетів за умови внесення відповідних зміни у відповідні положення та регламент.

В разі виникнення додаткових питань чи роз’яснень, можна звертатися до регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у кожній області. Працівники офісів завжди на зв’язку та готові вам допомогти!

Солідарність голів громад через муніципальне партнерство

У цей період солідарність та підтримка, встановлення партнерських відносин між місцевими громадами України та ЄС виявилося одним із сталих заходів Програми «U-LEAD з Європою», які, як ми сподіваємось, лише зміцніють під час пандемії COVID-19.

Внаслідок попередньо встановлених дружніх стосунків українських ОТГ та представників місцевих громад зі Словенії, було налагоджено більше 12 партнерств. Мери місцевих громад Кочев'є, Гайдина, Одранці, Толмин та Свята Анна, які є партнерами відповідно Бучі, Заболотців, Привільного, Березівки та Монастириська запропонували свою підтримку у цей час.

Отож, протягом квітня-червня Програма «U-LEAD з Європою» організує обмін досвідом між українським та словенськими мерами шляхом проведення низки вебінарів, де будуть представлені п’ять тем та обговорені рішення для мешканців, які живуть у стресових ситуаціях.

Словенськими партнерами було запропоновано наступні теми для потенційної аудиторії ОТГ:

  • Керівництво громадою під час пандемії: як забезпечити щоденне функціонування та реагувати на виклики;
  • Система інформування та залучення громадян до соціально відповідальної поведінки;
  • Підтримка місцевого бізнесу в період коронавірусу;
  • Сектор охорони здоров'я: як максимально збільшити та мобілізувати додаткові ресурси для подолання пандемії;
  • Підтримка вразливих груп населення та заходи соціального захисту під час пандемії.

Детальний графік проведення заходів буде надіслано додатково найближчим часом.

Заходи підтримки ОТГ

Доказом загальних зусиль міжнародної спільноти допомогти Україні під час кризи COVID-19 є оголошений Європейським Союзом пакет підтримки для України на суму 80 мільйонів євро у відповідь на пандемію COVID-19 у рамках пакету для всіх країн Східного партнерства. Більше інформації за посиланням ТУТ.

За підтримки Програми «U-LEAD з Європою» зараз друкуються матеріали інформаційної кампанії для протидії COVID-19, розробленої у тісній співпраці з Центром громадського здоров'я України. Незабаром ми розповсюдимо між об'єднаними територіальними громадами 500 000 газет, 45 000, плакатів та 100 000 листівок, які можна завантажити за посиланням ТУТ. Наразі Програма «ULEAD з Європою» також готується запровадити додатковий пакет підтримки ОТГ щодо запобігання, зменшення та протидії поширенню пандемії COVID-19 та її наслідків.

У рамках підтримки встановлення партнерських відносин між українським ОТГ та громадами країн-членів ЄС, Програма «U-LEAD з Європою» також підтримує подачу заявок проєктних пропозицій на різні горизонтальні програми ЄС. Нещодавно Центральноєвропейська ініціатива (ЦЕІ) оголосила про позачерговий прийом заявок (https://www.cei.int/). Надаючи невеликі гранти, ЦЄІ має на меті зробити свій внесок у боротьбу із глобальним спалахом COVID-19 шляхом реальних та швидких дій 17 країн-членів ЦЄІ, приділяючи особливу увагу тим країнам, які не є членами ЄС, зокрема Україні. Гранти ЦЄІ надаватимуться за трьома напрямками:

  1. Охорона здоров'я та телемедицина (MED);
  2. Освіта та цифрове/дистанційне навчання (EDU);
  3. Підтримка мікро, малих та середніх підприємств (MSMEs).

Кінцевий термін подання заявок – 9 квітня.

Дарія Зубрицька,

експертка із висвітлення і комунікації Львівського регіонального офісу Програми U-LEAD.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: