З чистого аркуша: чи допоможе Україні дефолт

20181106164646

Напередодні голосування на позачерговому засіданні Верховної Ради за «антиколомойський» закон про банки у першому читанні і за відкриття ринку землі президент Володимир Зеленський заявив, що без прийняття цих законів Україні загрожує дефолт.

Водночас сам Ігор Коломойський неодноразово заявляв, що Україні варто оголосити дефолт. Зокрема він закликав наслідувати приклад Греції, яка відмовилася повертати борг МВФ. На думку олігарха, дефолт ще нікому не зашкодив. Про те, що боятися дефолту не варто, нещодавно заявив лідер ОПЗЖ Віктор Медведчук.

Прихильники такого сценарію заявляють, що Україна може відмовитись від своїх боргів, натомість направити гроші на розв’язання внутрішніх проблем у країні. Втім економісти застерігають владу від такого кроку.

Найголовніші наслідки дефолту – це зниження рівня життя українців

«Я не вважаю, що цього року ситуація з виплат критична і оголошувати дефолт, як дехто пропонує, це не є позитивний сценарій для України і до того ж він не є необхідним. Якщо ми не отримаємо позики МВФ, нам потрібно буде виходити на ринок позик як внутрішніх облігацій, так і зовнішніх. Є альтернативні донори, з якими можна і потрібно вести перемовини про залучення фінансування. Але вважаю, що якщо вже у нас є діалог з МФВ і обговорюється дві програми, одна з яких направлена на макроекономічну стабілізацію, а інша – на підтримку економіки для подолання наслідків через поширення коронавірусу, то дефолт не є правильним рішенням для країни. Найголовніші наслідки дефолту – це зниження рівня життя українців. Процеси, які будуть запущені після оголошення дефолту, призведуть до девальвації національної валюти на 50% і відповідно настільки знизяться реальні доходи людей. Якщо ми вважаємо, що головне завдання держави і уряду – це якість життя людей, то по цьому завданню буде нанесено удар. Тобто дефолту потрібно уникнути», – вважає директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

Водночас, на його думку, можна вести мову про реструктуризацію частини боргів.

«Залежно, що ми розуміємо під дефолтом. Це повна відмова від обслуговування боргів чи започаткування переговорів про реструктуризацію деяких боргів, так званий технічний дефолт. Вважаю, що дефолт оголошувати не можна, але необхідно вступити в переговори з кредиторами щодо реорганізації деяких видів зобов’язань, зокрема VRI. Це папери, які були випущені внаслідок реструктуризації боргів під керівництвом пані Яресько. Ці папери України практично не треба фінансово обслуговувати, але нам доведеться робити великі виплати за зростання української економіки понад 4%. Відповідно це інструмент стримування зростання української економіки. От їх можна було б реструктуризувати на взаємовигідних умовах для України і їх власників», – каже Анатолій Амелін.

Застерігає від дефолту і економіст Андрій Новак. На його думку, внаслідок такого сценарію Україна залишиться без міжнародної підтримки.

Оголошення дефолту – це буде плювок у бік всіх країн, які весь цей час нас підтримували

«Економіка України доведена до такого стану спільними зусиллями всіх попередніх урядів, що без продовження кредитування від МВФ як і інших кредиторів нам зараз не обійтись. В іншому випадку ми не зможемо лише силами державного бюджету виконувати всі свої боргові зобов’язання, в невиконання – це дефолт державного бюджету. Допустити дефолт у сьогоднішніх умовах Україні не можна – тоді від нас відвернуться всі наші партнери, які багато років нас підтримували, особливо з початку російської агресії. Є два варіанти розвитку подій після дефолту – без суттєвої  зміни економічної політики і з її різкою зміною на краще. У другому варіанті через кілька років з країною знову почнуть працювати. У першому – країна на довгі роки втрачає як кредиторів, так і інвесторів. В українському варіанті знову ж таки є фактор нашої підтримки, зокрема і санкціями проти Росії на шкоду для своїх економік. Оголошення дефолту – це буде плювок у бік всіх країн, які весь цей час нас підтримували.  Він нас відвернуться всі. Як в таких умовах можна говорити про розвиток чи підвищення рівня життя.

В будь-якому випадку дефолт – це девальвація національної грошової одиниці, а значить і наших доходів, тобто різке зниження купівельної спроможності, відвертаються на роки інвестори і кредитори. Країна залишається фінансово знекровлена. Дефолт завжди веде до негативних наслідків, як мінімум, на кілька років. Я не думаю, що ми можемо це собі дозволити. А для того, щоб не допустити цього, нам потрібні нові транші  МВФ, як мінімум, для того, щоби перекредитуватися і пройти найближчі три роки, на які випадає пік боргових виплат. Щоби пройти цей пік без дефолту, нам навіть грошей МВФ не вистачить. Далі доведеться залучати ресурс під облігації внутрішньої і зовнішньої позики», – каже економіст.

Водночас реструктуризацію боргів Андрій Новак зараз вважає недоречною.

«Свого часу, коли розпочалася російська агресія, я пропонував, щоб Україна відмовилася від боргових зобов’язань через втрату територіальної цілісності. Тоді цю ідею не сприймали, хоча для цього були всі підстави. Не минуло і півтора року як тодішня міністр фінансів Яресько зробила це не на зовсім хороших для держави умовах. Тепер коли нас уже 6 років підтримують по різних каналах, в умовах такої масштабної підтримки зараз робити якісь кроки, які б відвернули наших партнерів, ми  просто не можемо собі дозволити. Тоді вже є ризик зняття санкцій з Росії», – каже економіст.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: