Дрогобицьку солеварню не приватизують, - Фонд держмайна

солеварня1

Таку відповідь на звернення Народних депутатів Верховної Ради України надав Фонд держмайна України. 

Таку відповідь на звернення Народних депутатів Верховної Ради України надав Фонд держмайна України.

«Державне підприємство «Солевиварювальний Дрогобицький Завод» НЕ включено до переліку об‘єктів великої приватизації державної власності, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.01.2019 №36-р та НЕ включено до переліку об‘єктів, що підлягають приватизації в 2020 році, - повідомляють у пресслужбі Львівської ОДА.

Солевиварювальний Дрогобицький завод НЕ є об‘єктом безоплатної передачі у комунальну власність», - йдеться у відповіді Фонду держмайна.

Інформація про приватизацію Дрогобицького солеварного заводу, який працює понад 700 років та вважається найстарішим діючим підприємством в Україні та Східній Європі, з’явилася в листопаді минулого року. Тоді на сполох забили всі: і громада Дрогобича, і журналісти.

«У грудні депутати Львівської обласної ради звернулися до Уряду з проханням скасувати можливість приватизації Дрогобицької солеварні. І я також звернувся до депутата від округу Ореста Саламахи і Ростислава Тістика. Треба розуміти, що Дрогобич всю свою концепцію туристично-культурного розвитку розбудовує довкола гасла «Дрогобич - у ньому вся сіль». Допустити зникнення чи зміну такого важливого об’єкта ми не мали права. В лютому, у відповідь на запит Фонду держмайна та на доручення прем’єра, ми ще раз звернулися до Уряду від Львівської ОДА та департаменту архітектури. Описали культурно-історичну цінність об’єкта та просили не передавати солеварню під приватизацію. Тож нині маємо спільну перемогу, за яку хочу подякувати всім, хто долучився», - каже заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Це - тільки початок, зазначає управлінець. На думку Юрія Холода, тепер всі разом - і влада, і архітектори, і громада - мають працювати над тим, щоб напрацювати всю необхідну документацію для Дрогобицької солеварні, закріпити її статус у держреєстрі пам’яток, доопрацювати і втілити, знайшовши кошти, сучасну концепцію розвитку цього унікального об’єкта.

Нагадаємо, у лютневому листі Львівська обласна державна адміністрація та її Департамент архітектури і розвитку містобудування писали уряду: «Комплекс споруд Дрогобицького солеварного заводу є пам’яткою архітектури місцевого значення від 1991 року та перебуває в межах охоронних зон двох пам’яток архітектури національного значення – Церкви Воздвиження Чесного Хреста та Церкви Святого Юра (поч. ХVІ ст., 1678 р.), що внесена до Списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Відповідно, забороняється реконструкція, будівництво, земляні роботи і впорядкування територій, що порушують засади збереження пам’ятки та традиційного характеру її середовища. Відповідно, забороняється реконструкція, будівництво, земляні роботи і впорядкування територій, що порушують засади збереження пам’ятки та традиційного характеру її середовища».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: