Місцеві вибори восени: бути чи не бути

jFZlw4lP9X4UghkEyDESMiMLBBECHso2X1yCeyTq-1-3-1-696x464
Фото з архіву.

Згідно із законом, восени нинішнього року в Україні мають відбутися місцеві вибори. Тим часом у Кабміні заявляють про ймовірність продовження карантину, що не зможе не позначитися на всіх процесах у країні, зокрема політичних.

ІА Дивись.info запитала в експертів, чи є ймовірність перенесення місцевих виборів через пандемію коронавірусу COVID-19, чи позначиться карантин на результатах виборів і чи справді можливо провести вибори удвічі дешевше, як заявляють у Кабінеті Міністрів?

Дмитро Сінченко, голова ГО «Асоціація політичних наук»:

«Відповідно до норм Конституції, чергові місцеві вибори мають відбутися цієї осені. Проте яка відповідальність чекатиме на Верховну Раду, якщо вона просто не оголосить ці вибори? А жодної! Бо парламент – це колективний орган влади, який відповідальності нести просто не може. В історії України вже були прецеденти, коли оголошення місцевих виборів відкладалося, і вони працювали більше свого конституційного терміну. Чи мало це якісь наслідки для парламенту? Жодних. Чи мало це наслідки для провладних політичних сил? Незначні. Так, парламентську більшість тоді за це критикували, проте жодна критика не прискорила призначення місцевих виборів. Отже, до чого я веду? До того, що місцеві вибори потрібно провести цього року, але якщо буде політична воля їх не призначати – їх не призначатимуть. І пандемія може бути лише приводом, але не причиною».

Експерт вважає, що незграбні дії влади під час пандемії суттєво садять рейтинг правлячої партії, тому проведення виборів цього року навряд чи принесе провладній партії «Слуг» гарні результати.

«Щодо вартості виборів – то зменшення будь-яких витрат призведе до невиконання або до неналежного виконання тієї чи іншої норми виборчого закону, тому зменшення витрат можливе лише у разі зміни відповідного законодавства. А зміни до законодавства перед самим їх проведенням – це нові підозри у спробах махінацій та фальсифікацій. А враховуючи проблеми всередині фракції «Слуг», такі законодавчі ініціативи можуть бути провалені. Ймовірність того, що місцеві вибори просто не оголосять – значно вища».

В перенесенні місцевих виборів зацікавлена і сама влада через стрімкий обвал рейтингів

Марина Багрова, Міжнародна спілка «Інститут національної політики»:

«Місцеві вибори можуть бути перенесені на 2021 рік, але не у зв'язку з епідемією коронавірусу, а через несприятливі економічні наслідки в країні, які прогнозуються після закінчення карантину. Крім того, в перенесенні місцевих виборів зацікавлена і сама влада через стрімкий обвал рейтингів. Через рік ситуація в економіці покращиться і рейтинги влади можуть трохи підрости. Саме на фактор «тимчасового розриву» розраховує влада.

Дійсно, економічно можливо провести вибори дешевше удвічі і для цього є відповідні технічні можливості. Однак для зменшення фінансування місцевих виборів, необхідно вносити зміни до бюджетного законодавства».

Любов Петрова, начальник відділу ведення Державного реєстру виборців Хотинської РДА:

«Сьогодні рано говорити про перенесення виборів через пандемію, оскільки вибори повинні відбутись 25 жовтня 2020 року. На жаль, доопрацювання потребує Виборчий кодекс України, а також необхідні зміни в адмінустрій та до Конституції України. Щодо коштів, то, звичайно, вибори потребують значних коштів. У державному бюджеті було передбачено понад 2,4 мільярда гривень. Слід зауважити, що наразі до основних витрат належить заробітна плата територіальних та дільничних виборчих комісій. Низька зарплатня призводить до того, що працювати  до комісій не хочуть йти або ж залишаються люди, які не в змозі ефективно та професійно зорганізувати виборчий процес. Тому, якщо ми бажаємо мати хороший результат, то зменшення їх зарплатні може призвести до помилок під час роботи комісій».

Олександр Хмелевський, кандидат економічних наук, незалежний експерт:

«Існує велика ймовірність перенесення місцевих виборів. На це може вплинути продовження карантину до серпня 2020 року. В цьому випадку виборча компанія не зможе вчасно розпочатися. Крім того, існує ризик другої хвилі коронавірусу, яка прогнозується на осінь. Низка країн вже перенесли через карантин свої вибори. Іншою проблемою є фінансування. Уряд пропонує більш як удвічі скоротити фінансування виборів. ЦВК та територіальні виборчі комісії виступили проти такого рішення. Провести вибори в разі скорочення фінансування буде неможливо. Члени виборчих комісій залишаться без зарплат. Проте існує й інша причина, чому влада буде прагнути перенесення виборів. Рейтинг «Слуги народу» дуже сильно впав. До осені ця політсила стане токсичною. Сильні кандидати будуть відмовлятися йти на вибори від «Слуги народу». Поразка на місцевих виборах поставить питання про перевибори Верховної Ради та президента. Тому влада буде шукати привід перенести місцеві вибори якомога далі».

Андрій Мартинов, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ:

«Доцільність проведення місцевих виборів у жовтні 2020 року залежатиме від політичних ігор навколо карантину та від впливу цих ігор на рейтинг правлячої партії. У випадку поглиблення політичної кризи може виникнути потреба проведення не тільки конституційно чергових виборів органів місцевого самоврядування, а й дострокових виборів Верховної Ради і, можливо, президента.

У випадку стрімкого падіння рейтингу виконавчої і законодавчої влади можуть пролунати слова про недоцільність «розгойдування човна», «відсутність грошей у бюджеті», «наявність більш нагальних потреб для фінансування», «недосконалість виборчого кодексу» і ще мільйон причин для перенесення виборів десь на квітень-травень 2021 року.

Але партія «Слуга народу» залишається віртуальним політичним проєктом і не має «фізичних» осередків на місцях

Якісні виборчі процедури, як правило, не бувають надто дешевими. Але вибори в об'єнаних територіальних громадах, які відбулися впродовж 2019 року, показали, що на організацію голосування не потрібні астрономічні кошти. Теоретично, якщо партії мають місцеві партійні організації до рівня сіл і містечок включно (реально йдеться тільки про «Батьківщину» і частково «ОПЗЖ»), тоді партійні активісти можуть працювати (на громадських засадах) у виборчих комісіях. Але партія «Слуга народу» залишається віртуальним політичним проєктом і не має «фізичних» осередків на місцях (це може бути для партії влади додатковим аргументом на користь перенесення дати виборів).

Зрештою, у Баварії наприкінці березня у другому турі виборів місцевих органів влади виборці голосували листами, завдяки федеральній поштовій службі. У Польщі президентські вибори, перший тур яких має відбутися 14 травня, також планують провести поштовим голосуванням. Щоправда, зважаючи на плачевний стан «Укрпошти», це навряд чи наш варіант. Навряд чи допоможе і «діджиталізація», адже не змогли організувати у режимі відеоконференції навіть пленарне засідання парламенту. Тож поки що реалістичних дешевших варіантів виборів не проглядається».

Юрій Трачук, Cлужба старших експертів (SES), патентний повірений України:

«Насправді, відповідь на запитання досить риторична: так, звісно, вибори можуть бути відкладені. Десятки країн світу, в яких вибори були заплановані на весну 2020, вже це зробили. Деякі політики при владі будують активну кампанію на фоні боротьби з коронавірусом, натомість обмежуючи доступ опозиції до інформаційних ресурсів, ток-шоу тощо. Важко і ЗМІ: бюджети на політичну рекламу зовсім просіли.

Перенесення виборів буде ймовірно і у разі прогнозу падіння рейтингу правлячої партії, тобто заскочити до останнього вагону і взяти ще певну кількість ОТГ, особливо навколо міст обласного значення.

Деякі політики при владі будують активну кампанію на фоні боротьби з коронавірусом

На запитання чи буде виборчий процес дешевшим, рішень декілька. Просто заявити, що платити членам ОВК/ДВК з бюджету не будуть. Переклавши ці витрати на суб'єктів політичних змагань. І, зрештою, кошти спонсори партій (основних, звісно, парламентських), таки віднайдуть. Однак гучна заява Зе про відмову від партійного фінансування, виглядає трохи суперечливо (адже кошти можна було б спрямувати на ці статті витрат). Та, гадаю, для правлячої партії такі «крихти» не стануть проблемою – місцеві куратори (інститут яких почав запроваджуватися) все перекриють.

Звісно, логічнішим було б проведення реформи виборчої системи. Приміром, її міг би зорганізувати Дмитро Дубілет – як керівник напрямку «Держава у смартфоні». Цікаво, що навіть така країна, як Бразилія, майже 10 років проводить цифрові голосування на своїх виборах. Погодьтеся, це суттєво дешевше і швидше. Натомість, бачимо, що команду Дубілета розсіяли, жодних реальних зрушення у цьому напрямку не відбувається. Схоже, влада вважає, що зміщення Х-дати їм поки що «на руку». Усе наведене вище дає підстави вважати, що перенесення виборів досить ймовірне. Хіба, міжнародні партнери почнуть наполягати на цьому і, звісно, покажуть гроші».

Михайло Ізюмський, Громадська організація «Агенція локальних ініціатив»:

«Основна проблема в тому, що за прогнозами експертів-епідеміологів саме в жовтні очікується друга хвиля пандемії, що ставить під сумнів можливість проведення місцевих виборів цього року.

А друга проблема – неготовність законодавства відносно адміністративно-територіальної реформи, навіть відсутність чіткого та однозначного бачення щодо неї. Навіть якщо у парламентарів вистачить часу на прийняття потрібних законів, то робитися це буде поспіхом, а відтак з грубими помилками та недоліками. Об'єктивно країна не готова до проведення восени цього року місцевих виборів».

Ярослав Жукровський, голова Львівського юридичного товариства, експерт з конституційного права:

«Проведення чергових місцевих виборів – це конституційно встановлений механізм. Перенесення проведення виборів у зв'язку з карантином не передбачено Конституцією України. Водночас проведення місцевих виборів буде неможливим в умовах воєнного чи надзвичайного стану. Зрештою, такі випадки мають бути передбачені в Конституції чи Законах України. Конституція не допускає обмеження чи звуження конституційних прав громадян, а у даному випадку – виборчих прав.

Перенесення проведення виборів у зв'язку з карантином не передбачено Конституцією України

Оскільки, у статті 141 Основного Закону чітко передбачено час проведення чергових місцевих виборів, а це остання неділя жовтня п'ятого року повноважень, то будь-яке ймовірне зміщення чи перенесення проведення чергових виборів буде не конституційним.

Ймовірно, суб'єкти політичної діяльності робитимуть спроби законодавчого врегулювання питань проведення чергових місцевих виборів в умовах саме надзвичайного стану, або ж звернуться до Конституційного Суду із питаннями офіційного тлумачення щодо конкуренції конституційних норм, співмірності та пропорційності реалізації конституційних прав в умовах загрози життю і здоров'ю громадян».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: