Брак сонця, руху, спілкування: чим небезпечний карантин і що з цим робити

фріланс

Завдяки карантину ми отримали можливість більше спати, проводити більше часу у товаристві близьких людей і більше відпочивати. Однак і досі не почуваємося щасливими.

ІА Дивись.інфо спробувала з’ясувати, чому так сталося, які небезпечні наслідки тягне за собою тривалий карантин і як їм зарадити.

Один зі стресів, з яким зустрівся кожен обиватель карантинних заходів – зміна режиму дня. На думку психологів, саме цей аспект породжує передумови для тривоги, страху і навіть депресії.

«Внаслідок карантину ми почали витрачати менше ресурсів, адже не треба діставатися до офісу, не треба шукати розваг поза домом, не треба відвідувати спортзал. У довгостроковій перспективі малорухливий спосіб життя загрожує ожирінням, хворобами серцево-судинної системи та іншими небезпеками, а в короткостроковій – змінює кровообіг та призводить до погіршення самопочуття, настрою», - пояснює психолог Віктор Вус.

Спортзали – до кращих часів

Аби запобігти руйнівним наслідкам, варто мінімізувати зміни в розпорядку дня.

«Якщо ми працюємо з дому, то це не означає, що варто до полудня сидіти в піжамі за робочим столом. Режим треба сформувати так, аби він був максимально наближений до звичного ритму. Приготувати каву, одягнутися, зробити макіяж, тоді піти на роботу. Навіть якщо робота – це сусідня кімната», – радить психотерапевт Володимир Станчишин.

Фізичну активність теж не варто відкладати «до кращих часів», коли запрацюють спортзали.

«Важливо зранку робити зарядку, аби остаточно прокинутися, а не просто сповзти з ліжка. Шукати ті фізичні навантаження, що принесуть не тільки користь, а й задоволення. Під час виконання вправ важливо слідкувати за власними емоціями, настроєм. Треба спробувати відчути, як змінюється кровообіг, температура тіла. Якщо фізичні навантаження стануть приємним ритуалом, немає ризику, що ви закинете їх за одне-два заняття», – рекомендує Віктор Вус.

Церемонія чаювання або китайська Камасутра

Карантин також виштовхнув на поверхню проблеми у стосунках між подружжям, дітьми і батьками, братами і сестрами. Адже якщо на добу проводити кілька годин за спільною вечерею або переглядом фільму – це одна справа, зовсім інша – перебувати в одноманітному середовищі цілодобово.

«Такі умови не на користь жодному темпераменту – екстраверти почуваються замкнутими і обмеженими у колі спілкування, натомість інтроверти переживають труднощі через брак усамітнення та можливості відносити ресурси.  Я б порадив всередині сім’ї домовитися про певні ритуали.

По-перше, розмежувати графік і попередити домочадців: з такої до такої години я вчуся/працюю/граю на гітарі і так далі. По-друге, вигадати, у який спосіб ви можете разом отримати позитивні емоції. Як варіант – вивчати китайську культуру (адже вірус прийшов з Уханю, от і привід): відтворити церемонію чаювання або поцікавитися китайськими трактатами про любов. Мало хто знає, але китайські вчення не поступаються індійській Камасутрі», – додає Володимир Вус.

Мило та антисептик: користь чи шкода?

Сухість, подразнення  чи навіть тріщинки на шкірі рук – ще один неприємний наслідок карантину. Через часте миття та використання спиртовмісних антисептиків шкіра рук втрачає вологу і починає лущитися або тріскати.

«Зараз всі говорять про те, як важливо добре мити руки з милом – це дійсно так. Але ніхто, на жаль, не каже про те, що кожне миття рук має супроводжуватися просушуванням за допомогою м’якого рушника і використанням зволожуючого крему», - наголошує лікар-дерматолог Львівського обласного шкірно-венерологічного диспансеру Орися Мельник.

Якщо ж тріщинки все-таки з’явилися, дерматолог радить не займатися самолікуванням, а звертатися до лікарів.

«Сухість і тріщинки можуть бути не єдиною патологією. Пацієнт пацієнту різниця. Може бути брак вітамінів і ще купа-купа факторів. Тому жоден компетентний лікар не візьметься призначати мазі в заочному режимі», – пояснює Мельник.

Осіння депресія навесні

Центральним фактором, що провокує депресивні настрої восени, є скорочення сонячних годин та брак вітаміну D. Попри сонячну погоду в такій самій ситуації опинились люди на карантині сьогодні.

«Треба виходити хоча б на балкон попити кави/чаю. За можливості, проводити на свіжому повітрі більше часу. Якщо є приватне подвір'я – це дуже добре, з цього треба користатися. Слідкувати за раціоном: важливо вживати продукти з високим вмістом кальцію: кисломолочні продукти, боби, броколі, горіхи. Це дозволить засвоїти принаймні ту кількість вітаміну D, яку організм встиг накопичити», - зазначає Віктор Вус.

Боятися – це нормально

Часом стає нестерпно боротися з емоціями, коли прагнеш уникнути неприємної розмови або конфлікту.

«Воно й на краще, – переконує психотерапевт Володимир Станчишин. – Проблему не можна вирішити замовчуванням. Треба дозволити собі відчути страх, тривогу, гнів або агресію. Сісти на крісло, подумати, чому я так почуваюся, звідки це взялося і що з цим можна зробити».

Водночас лікар відзначає, що важливо нагадувати собі, що почуватися погано чи навіть страждати – це нормально.

«Нормально боятися, нормально відчувати тривогу. Дійсно, ми опинилися у складній ситуація, зокрема економічній. Небагатьом вдається зберегти сталі прибутки. Ми не знаємо, як довго ще будемо в такому становищ і як швидко зможемо відновити «статус-кво». Зараз головне пам’ятати, заради чого і заради кого ми це робимо. Нагадувати собі про здоров’я рідних та інших, менш захищених людей, що перебувають у групі ризику», – радить Станчишин.

Ірина ЯКИМ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: