Пластуни відсвяткують 108-ліття онлайн

plast online

Пласт у Львові традиційно відсвяткує річницю з Дня першої пластової присяги. 12 квітня 1912 року вважається початком відліку життя організації.

Вперше це буде святкування на рівні всієї країни, організоване чотирма осередками Пласту: Київ, Харків, Івано-Франківськ та Львів. І вперше за кілька десятиліть святкування відбуватиметься не на вулицях і площах міста, а в онлайн-режимі. Очікується, що біля екранів комп'ютерів та смартфонів збереться понад 5 тисяч пластунів з усієї України.

Святкування почнеться 11 квітня об 11:00. В програмі заходу заплановані квести, майстер-класи і лекції, зокрема про парашутний спорт, археологію, етнос, писанкарство та багато іншого. Кожен осередок матиме свій час виходу в ефір. Святкування триватиме до 21:00 і завершиться традиційною пластовою ватрою зі співами. Захід розрахований і буде цікавим для осіб від 2 до 108 і більше років.

«Попри карантин і неможливість традиційно відсвяткувати День пластової присяги, ми хочемо зберігати чар пластування і ширити його серед людей. Теперішні події кардинально змінили наші плани, як у всіх. Тому ми шукаємо способи перевести всі наші формати заходів в онлайн режим. Організувати і взяти участь в такій події в онлайні — для нас цікавий виклик. Технології дозволяють нам долучити до заходу всіх охочих. Тому чекаємо вас в 11 квітня в ефірі», — зауважила керівниця осередку Пласту у Львові Анастасія Слюсаренко.

Тож долучайтесь до спільного святкування цими вихідними за лінком в Youtube.

Довідка

У 1908 р. засновник скаутського руху Бейден-Пауел видав книжку «Скаутинг для хлопців» (англ. Scouting for boys), яка була перекладена багатьма мовами світу. Українською мовою її переклав Олександр Тисовський, один із засновників перших пластових (скаутських) гуртків при Академічній гімназії у Львові. Незалежно від Тисовського пластові гуртки почали також творити Іван Чмола та Петро Франко. Тисовський розробив систему пластових проб (завдань), які мали виконати пластуни, для того щоб отримувати нові звання та вдосконалювати себе. За кілька місяців діяльності, 12 квітня 1912 р., першу пробу на ступінь «учасника» здали та прийняли Пластову присягу на вірність Богові та Україні близько 40 осіб, що вважається офіційною датою заснування «Пласту».

У грудні 1989 р. у м. Львові створена опікунська рада «Пласту». Завдяки праці окремих осіб та підтримці деяких нових організацій виникли пластові групи в різних середовищах і в різних місцевостях. Уже в 1990 році вони були у Львові, Дрогобичі, Бориславі, Луцьку, Києві, Донецьку. 22 лютого 1990 року міська рада Львова затвердила «Статут пластового товариства». Пластуни в еміграції активно допомагали розвитку «Пласту» в Україні. На початок 1995 року «Пласт» нараховував 3500 учасників. Сьогодні в організації близько 9 тисяч осіб, з яких близько 2500 належать до осередку Пласту у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: