ВООЗ радить, як дбати про психічне здоров'я під час карантину

дбати

Всесвітня організація охорони здоров'я наголошує: страхи, пов’язані з пандемією, не варто ігнорувати. Особливо, коли йдеться про літніх людей і дітлахів.

Пандемія — це час величезних потрясінь, зокрема, для дітей. Вони можуть відчувати неспокій і страх, передає Центр громадського здоров'я МОЗ України.

Через закриття садочків, шкіл та інші карантинні заходи діти можуть залишитися без розпорядку та стимулів, які давало звичне середовище. У них стає менше можливостей бути зі своїми друзями та отримувати ту соціальну підтримку, яка необхідна для доброго психічного стану.

Хоч діти й готові до змін, проте можуть важко сприймати і розуміти їх. Окрім того, незалежно від віку діти можуть проявляти роздратування та гнів, вимагати до себе більше уваги.

Допоможіть їм знайти способи самовираження через творчу діяльність і дотримуватися розпорядку дня (якщо це можливо) шляхом планування занять, особливо коли діти не відвідують навчальні заклади.

Психічне здоров’я літніх людей

Що стосується людей старшого віку, а також тих, хто страждає від хронічних захворювань, то усвідомлення приналежності до найбільш уразливої групи може зумовити сильну тривогу і страх. Цим людям загрожує сильний стрес. Особливо тяжкі наслідки можуть бути у людей похилого віку з когнітивними порушеннями. Деякі з них ще до пандемії могли бути ізольованими та самотніми, а обмежувальні заходи ще більше погіршать їхнє психічне здоров’я.

Є речі, які особи похилого віку можуть ініціювати самостійно або за підтримки людей, що їх доглядають, для захисту і підтримки свого психічного здоров’я в умовах пандемії. Зокрема, ВООЗ рекомендує:

  • фізичні вправи;
  • налагоджений розпорядок;
  • організація діяльності, яка дає відчуття досягнення певних успіхів.

Також важлива підтримка соціальних зв’язків. Частина літніх людей знайома з онлайн-інструментами, а іншим може знадобитися ваша допомога у їх освоєнні. Це потрібно для того, щоб літні люди мали більше можливостей для спілкування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: