Дезенфікуємо правильно: скільки живе коронавірус на різних поверхнях

clean_1584970827-1140x570-1
Фото: Всвіті

Чи можна заразитися COVID-19, відкривши посилку з AliExpress? А як щодо книг з бібліотеки або штанги у спортзалі? Розбираємося, як довго живе коронавірус на різних поверхнях, виходячи з існуючих досліджень, даних ВООЗ і думки Сьюзан Вуттон і Майкла Чанга – двох інфектологів із Медичної школи Макговерн при Техаському університеті.

З якими предметами варто бути обережнішими і як правильно прибирати, розповість Всвіті.

Хоча дослідження ще тривають, ВООЗ повідомляє, що поведінка COVID-19 багато в чому схожа з іншими, вже відомими і вивченими коронавірусами. Це дає нам уявлення про те, на що здатний новий вірус.

Термін життя коронавіруса на різних поверхнях різниться від декількох годин до декількох днів. Це залежить не тільки від матеріалу, але і від температури і вологості. У лабораторних умовах вдалося виявити, що коронавіруси живуть до 9 днів

З чим потрібно бути обережнішими

Ось що вважають експерти про небезпеку тих чи інших предметів під час спалаху коронавіруса.

  • Книги з бібліотеки відносно безпечні, стверджує Вуттон. У той же час небезпек у бібліотеці чимало: вірус може бути на полицях із популярними книгами (якщо вони відкриті) і на столах у читальному залі. Слід бути обережнішими з усім, чого часто торкаються інші люди.
  • Екіпірування в спортзалі, візки та кошики у супермаркеті, дверні ручки та іграшки в дитячому саду можуть становити небезпеку, у той час як індивідуальні шафки та інші речі, якими ви не ділитеся з іншими людьми, повинні бути в порядку. Якщо ви доторкнулися до потенційно зараженого предмета, як можна швидше вимийте руки і не чіпайте обличчя.
  • За даними ВООЗ, ризик заразитися від посилок мінімальний.
  • А ось смартфон точно слід дезинфікувати. Ми носимо його всюди, дістаємо з кишені або сумки безліч разів на день, і він здатний стати справжнім розсадником хвороб. По можливості не підносьте смартфон до обличчя і розмовляйте через гучний зв’язок або навушники (але не забувайте регулярно дезинфікувати і їх теж).

Прибирання для захисту від коронавірусу

Ось основні правила прибирання в будинку і за його межами, яких слід дотримуватися під час потенційної загрози зараження.

  • Про м’які поверхні не варто турбуватися, а ось місцям, з якими ви часто стикаєтеся – наприклад, дверним ручкам і шафкам на кухні та у ванній, – потрібно приділяти більше уваги.
  • Якщо ви ходите до спортзалу, після використання протріть гантелі, тренажери та іншу екіпіровку, яку ви використовували. Вологі серветки, які є в більшості залів, дійсно працюють. Як правило, в них поєднується ізопропіловий спирт, який вбиває бактерії, і / або бензалконіюхлорид, який справляється і з брудом, і з вірусами.
  • Після очищення важливо не витирати поверхню насухо, а дати їй висохнути самостійно – спирту або іншій діючій речовині потрібен час, щоб позбутися вірусу.
  • Центри контролю і профілактики захворювань США випустили інструкцію з прибирання та дезінфекції будинку. Хоча звичайне прибирання не вбиває бактерії або віруси, воно дозволяє прибрати їх, що мінімізує можливість зараження. Дезінфекція передбачає повне винищення бактерій.
  • Рекомендується спочатку позбутися від бруду за допомогою миючого засобу, після чого пройтися по твердим поверхням розведеним відбілювачем або спиртовим розчином з концентрацією не менше 70%. Прибирання обов’язково потрібно проводити в рукавичках, при роботі з хімікатами не забудьте провітрювати приміщення.
  • Будьте готові прибирати часто – як мінімум раз на день.
  • При пранні використовуйте максимально допустиму для тканини температуру. Якщо у вашої пралки є режим сушіння, використовуйте його. Пам’ятайте, що коронавірус не виживає в теплі і сухості.

Ці предмети приховують особливу небезпеку під час епідемії коронавіруса.

Смартфон. Ви постійно торкаєтеся свого смартфона. Дослідники з’ясували, що на телефоні накопичується чи не більше бактерій і вірусів, ніж на сидінні унітазу (бо останній чистять частіше). Тому, навіть якщо ви ретельно миєте руки, щоб виконувати всі інструкції, ваші старання будуть зведені нанівець, як тільки ви торкнетеся смартфона. Отже, його слід дезінфікувати першочергово.

Клавіатура. Ви, швидше за все, торкаєтеся клавіатури регулярно. А адже вона теж може бути збирачем вірусів і мікробів, особливо якщо комп’ютером ви користуєтеся не одноосібно. для нормальної дезінфекції потрібно протерти поверхню серветкою з 70% розчином ізопропілового спирту.

Дверні ручки. Ззаразитися, доторкнувшись до брудної дверної ручки, дверцят шафки або до вимикача, цілком реально. Очистіть їх дезінфікуючими серветками, особливу увагу приділяючи ручкам і вимикачам у туалеті і ванній кімнаті, адже саме туди ми зазвичай йдемо після повернення з вулиці.

Кнопка зливу в туалеті. Кнопка зливу на унітазі – це та річ, яку члени сім’ї чіпають щодня безліч разів, перед цим не помивши руки. Не варто ризикувати, продезінфікуйте її теж.

Змішувачі. Після повернення з вулиці і миття рук, не завадить продезінфікувати змішувач, а потім помити руки ще раз.

Подушки та м’які іграшки. Як правило, ми лягаємо в ліжко досить чистими і переодягнувшись у піжаму. Але на диван, що стоїть у вітальні, можемо запросто всістися у вуличному одязі, коли втомлені повертаємося додому. А це означає, що подушки і м’які іграшки, що лежать на дивані, теж не варто залишати без уваги: ​​частіше періть їх при температурі 60 – 90°С.

Робочий стіл. Зараз, коли багато з нас працюють віддалено, важливо підтримувати чистоту свого робочого місця. Очистіть поверхню столу дезинфікуючим спреєм, потім протріть її. Згадайте, які речі ви чіпаєте найчастіше – ручки ящиків, органайзери та інші предмети – і обов’язково продезінфікуйте їх теж.

Пульт від телевізора та ігрові контролери. Чим більше часу ви проводите вдома у зв’язку з карантином, тим більше дивитеся серіалів і граєте в ігри. Тому продезінфікуйте пульт від телевізора і геймпади вашої консолі, якщо така є. Витягніть з пристрою батарейки, потім протріть його чистою тканиною, змоченою в 70% розчині ізопропілового спирту. Кнопки акуратно протріть ватною паличкою з усе тим же розчином

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: