На Львівщині за 15 мільйонів відреставрують старовинну ратушу (фото)

2020-04-13 16.29.44 docs.google.com f6db7172127b
Ратуша у селі Нове місто, що у Старосамбірському районі, унікальна тим, що є однією із небагатьох ратуш в Україні, збудованих у стилі модерн. 

Уже цього року планують розпочати ремонтно-реставраційні роботи ратуші, що розташована у селі Нове Місто на Старосамбірщині. Сума коштів, які необхідно витратити на реставрацію складає понад 15 мільйонів гривень.

Реставрація ратуші, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення, відбуватиметься на замовлення місцевої селищної ради у співфінансуванні з Проектом «Ковбойки. Український дикий захід» за фінансування ЄС в межах ініціативи «Мери за економічне зростання».

У червні 2010 року новоміська ратуша отримала статус пам'ятки архітектури та охороняється Законом України.

Так, у 2020 році виготовили нову проектно-кошторисну документацію для реставрації ратуші у Новому місті, адже ПКД, яка була розроблена у 2015 році потребувала коригування. Тоді відповідних коштів для реставрації цієї пам’ятки не знайшли.

«Таку пам’ятку як новосільська ратуша дуже важливо зберегти, адже це частина нашої історичної і національної спадщини, яку ми повинні передати майбутнім поколінням. Саме тому, у межах нашого проекту за фінансування Європейського Союзу у межах ініціативи «Мери за економічне зростання» ми невідкладно взялися виготовляти проектно-кошторисну документацію, адже 110-річна пам’ятка давно потребує ремонту та реставрації. На даному етапі ми ведемо переговори з підрядною організацією, яка, сподіваємося, у найближчий час розпочне працювати над реставрацією», - зазначає керівник Проекту «Ковбойки. Український дикий захід» Дмитро Якимець.

Відповідно до документів, сума коштів, яку необхідно залучити, аби здійснити відновлення ратуші складає понад 15 мільйонів грн.

У межах майбутнього проекту планують здійснити комплексну реставрацію дзвіниці, повернувши їй початковий вигляд. Зараз на вежі ратуші – металеве покриття.

Відтак, реставраційні роботи планують здійснити у кілька етапів. Перший із них передбачатиме капітальний ремонт та реставрацію даху, вежі зі сходами, а також горища. Згідно з проектом останнє планують використовувати як туристичний осередок та місця відпочинку мандрівників, а також для розвитку місцевого бізнесу.

За словами Дмитра Якимця, завершити першу чергу реставраційних робіт планують уже в 2021-му році.

«Роботи над відновленням пам’ятки ми плануємо здійснити у кілька етапів, по мірі надходження фінансування. Ми щиро сподіваємося, що нашу ініціативу радо підтримають не лише на обласному, але й всеукраїнському рівні», - додає він.

Сума коштів, яку затратять на першу чергу - це близько 1,5 мільйона від селищної ради, а також близько 3,5 мільйона гривень, які передбачено Проектом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: