Це малореалістично, — посол України в ООН про миротворчу місію на Донбасі

imgonline_com_ua_resize_tblvoaa5us1bpgf_650x410

З моменту війни на Донбасі та участі в ній Росії, Україна закликала світову спільноту ввести на окуповані території миротворчі війська ООН. Та на шостий рік війни миротворців на Донбасі так і не було.

Питання миротворчої місії ООН на Донбасі залишається актуальним і понині. Але його запровадження видається малоактуальним. Таку думку висловив постійний представник України в ООН Сергій Кислиця в інтерв'ю РБК-Україна.

«Питання операцій з підтримання миру лишається. Воно актуальне? Так. Чи ми можемо сказати, що така операція може бути запроваджена найближчим часом на умовах, на яких наполягав попередній і нинішній президенти, а також партнери України? Ні, це малореалістично», – відзначив Сергій Кислиця.

При цьому Кислиця назвав необхідні умови для того, щоб війська ООН ввійшли на Донбас. Їх, на жаль, поки не вдалося досягнути. І в найближчому майбутньому, допоки Росія має право вето в Радбезі ООН – теж.

«Насправді, "миротворчими" ці операції називаються лише в російській мові. Всіма мовами ООН, крім російської, вони називаються операціями з "підтримання миру". І це не просто гра слів. ООНівські операції – вони про підтримання миру, всі ці операції отримали мандат, коли конфліктуючі сторони або самі, або за посередництва ООН чи окремих країн досягали якоїсь мирної угоди, було тривале припинення вогню. І тоді, коли це все є, тоді і з'являються ООнівці, які підтримують мирний процес», – відзначив Сергій Кислиця.

Натомість Росія має «особливе бачення» «миротворчих військ», яке відрізняється від загальноприйнятих.

«ООНівці не спускаються на парашутах і не починають когось "примушувати до миру", як це розуміють росіяни. А ми бачили, що таке "примушення до миру" на прикладах Грузії, Придністров'я та інших країн. Тому на російських умовах операція з підтримання миру нам не потрібна, а на умовах України та її партнерів зараз неможлива, бо РФ має право вето в Радбезі», – підсумував Сергій Кислиця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: