Медичні заклади об’єднаних громад Львівщини уклали угоди із НСЗУ майже на 42 млн грн

93006986_3110553262316842_4015621854269014016_n

Станом на 10 квітня медичні заклади із восьми об’єднаних територіальних громадах Львівщини підписали угоди з Національною службою здоров’я.

З 1 квітня 2020 року розпочався черговий етап медичної реформи. Тепер вона стосується спеціалізованих медичних закладів, що надають вторинну медичну допомогу. Ці види медичної допомоги надаватимуться за рахунок програми медичних гарантій та фінансуватимуться за рахунок коштів Державного бюджету України.

Договори з Національною службою здоров'я України зі спеціалізованими медичними закладами ОТГ Львівщини

Назва медичного закладу Сума угоди, тис грн
1 КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ВЕЛИКОМОСТІВСЬКА МІСЬКА ЛІКАРНЯ» ВЕЛИКОМОСТІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ СОКАЛЬСЬКОГО РАЙОНУ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 798,80
2 КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ЗАБОЛОТЦІВСЬКА СІЛЬСЬКА ЛІКАРНЯ» ЗАБОЛОТЦІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ БРОДІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 13,42
3 КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО «МАГЕРІВСЬКА МІСЬКА ЛІКАРНЯ МАГЕРІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ЖОВКІВСЬКОГО РАЙОНУ
ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ»
46,49
4 КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО «РУДКІВСЬКА ЛІКАРНЯ» РУДКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ САМБІРСЬКОГО РАЙОНУ ЛЬВІВСЬКОЇ
ОБЛАСТІ
17238,40
5 КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО «СУДОВОВИШНЯНСЬКА МІСЬКА ЛІКАРНЯ» СУДОВОВИШНЯНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 4997,04
6 КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ХОДОРІВСЬКА МІСЬКА ЛІКАРНЯ» ХОДОРІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 13403,46
7 КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО НОВОКАЛИНІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ 2773,10
8 КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО СЛАВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ «СЛАВСЬКА МІСЬКА ЛІКАРНЯ» 2637,97
  Разом 41908,68

 

Звичайно, обсяг медичний послуг в різних громадах Львівщини різний. Найбільше угод підписала Ходорівська міська лікарня – 6 пакетів послуг на загальну суму 13,4 млн грн. На першій позиції за сумою коштів, які отримає заклад – Рудківська міська лікарня, понад 17,2 млн грн.

Щодо груп послуг, то в усіх 8 ОТГ буде надаватись послуга «Амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу».

Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій буде надаватись у чотирьох об’єднаних громадах області – в Рудках, Судовій Вишні, Ходорові та Славську.

Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах проводитимуть в міських лікарнях Рудок, Судової Вишні та Ходорова.

В Ходорові також можна буде отримати медичну допомогу при пологах, а також послуги ендоскопічного обстеження – езофагогастродуоденоскопії та колоноскопії.

Також варто відзначити, що на території однієї з ОТГ Львівщини, а саме в Лопатинській селищній ОТГ функціонує комунальне некомерційне підприємство «Лопатинська районна лікарня» Радехівської районної ради Львівської області. Даний медичний заклад також уклав угоду з НСЗУ, відтак його послуги будуть максимально наближені мешканцям громади. Цікаво, що тут додатково можна отримати допомогу, яку поки що не надають в інших ОТГ області – стаціонарну та мобільну паліативну медичну допомогу дорослим і дітям.

Даний вид допомоги передбачає підвищення якості життя та полегшення симптомів і страждання, спричинені такими серйозними хворобами як злоякісні новоутворення; хронічна серцева недостатність; хронічні обструктивні захворювання легень, хвороби нирок, діабет, хвороби Альцгеймера та Паркінсона та багато інших.

Нагадаємо, що у зв’язку із заходами по боротьбі з поширенням COVID-19 НСЗУ дещо змінив процедури фінансування закладів. Перші три місяці за договором про надання медичної допомоги за Програмою медичних гарантій заклади отримуватимуть 100% глобальний бюджет за пакетами “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах” та “Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій”.

Як повідомляє НСЗУ, в умовах поширення COVID-19 необхідність кодування та внесення даних в систему стала б додатковим навантаженням на медичний персонал. Тому на період до 1 липня обов’язкове ведення медзаписів та кодування в ЕСОЗ за хірургічним, терапевтичним пакетами відтерміновується. А заклад гарантовано отримає кошти в розмірі глобального бюджету за договором.

Важливо! Відтермінування не стосується медичної допомоги, пов'язаної з лікуванням інфекційних захворювань, захворювань органів дихання, лікування COVID-19, і всіх випадків госпітальної смертності. Для цих видів допомоги воно є обов'язковим. Разом з тим, для пакетів послуг, які передбачають оплату за випадок (амбулаторні та стаціонарні пріоритетні послуги) ведення електронних медзаписів залишається обов’язковим з 1 квітня. Саме на основі внесених записів в електронну систему охорони здоров'я лікарні формуватимуть звіти про надані послуги, на підставі яких НСЗУ здійснить оплату.

Медичним закладам слід звернути увагу, що кошти за договором з НСЗУ надходять безпосередньо на рахунок медичного закладу, який відкритий у будь-якому банку України. Рахунок у Державній казначейській службі для цього не потрібен.

Рахунок у Державній казначейській службі потрібен для отримання грошей, які виплачують місцеві органи влади закладу для оплати комунальних послуг, а також коштів, які надходять за місцевими програмами підтримки комунальних медичних закладів.

Дарія Зубрицька,

експертка із висвітлення і комунікації Львівського регіонального офісу Програми U-LEAD.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: