У Львові розповіли, що відбудеться з навчанням школярів після карантину

школа
Фото з архіву редакції.

Карантинні шкільні будні у багатьох батьків викликають занепокоєння чи навіть роздратування. В когось нема часу вдома займатись з дітьми онлайн-уроками, в когось – технічних засобів.

Молодші школярі поміж домашнім завданням намагаються побавитись, старші діти пробують самотужки впоратись з «домашкою», але найбільше хвилюються учні випускних класів – адже ще досі немає дати ні пробного, ні основного ЗНО.

Директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк розповідає, що фактично всі приготування до пробного зовнішнього незалежного оцінювання завершені: «Попередньо ЗНО може відбутись в кінці червня. Вже закінчили реєстрації, але на нині ще жодних дат невідомо. Постанов також нема, є лише прогнози щодо того, як це може бути. Залежить від ситуації з карантином по країні. Поки що все змістилося на місяць, зокрема вступна кампанія. Але якщо ситуація не покращиться, то вступну кампанію можуть посунути і на серпень».

Лариса Середяк також зауважила, що роботу із закладами вищої освіти координують. Зокрема в питаннях, що стосуються магістерських програм.

«Виші нам присилають дані про вступ на магістратуру, реєстрація почнеться в травні, але безпосередньо у вузах. Ми збираємо зараз дані, все опрацьовуємо в електронному режимі. Адже вступ в магістратуру ніхто не скасовував і, за попередніми прогнозами, він запланований на липень», – сказала пані Лариса.

У Львівському регіональному центрі освіти розповідають, що для них навантаження збільшиться, адже водночас із ЗНО потрібно буде займатися вступом до магістратури. Саме зараз займаються підбором пунктів тестування на основну сесію, формують округи.

Щодо пробного ЗНО, то воно обов’язково відбудеться. Адже це платна послуга і гроші учасників оцінювання вже використали.

«Ми маємо багато питань про повернення коштів за пробне ЗНО, але кошти повернути неможливо. З них уже сплатили великі податки, надрукували зошити, спакували і розіслали. Всі комплекти зошитів вже на пунктах пробного тестування. Люди мають запрошення на своїх сторінках, куди їм приходити на пробне ЗНО. Ці пункти не будуть змінені, просто зміниться дата. Безкоштовним є тренувальне онлайн-ЗНО. Але замінити пробне оцінювання воно не може», – переконана Лариса Середяк.

Пробне ЗНО – це процедура.

«Дитина має прийти у пункт тестування в чужу школу, побачити, що це таке, ознайомитись з аудиторією. Воно відбудеться однозначно, навіть якщо доведеться проводити за тиждень чи два до основного. Дитина має отримати той психологічний стрес, аби вже на самому оцінюванні почувати себе впевненіше», – пояснила пані Лариса.

Якщо ЗНО розпочнеться в червні, то до кінця липня у Львівському центрі оцінювання обіцяють дати його результати.

«Вступна компанія тоді буде, найімовірніше, в серпні-вересні. І так само, як всюди в Європі, навчання буде починатись у жовтні. І це правильно, адже вересень – час сільськогосподарських робіт і багато студентів підроблять, щоби мати кошти на навчання. Тому якщо навчання у вишах почнеться в жовтні – в тому немає жодної проблеми. Єдине, що взимку буде навчання замість місяця канікул. Але ці всі речі мають бути прописані в нормативних документах», – наголошує Лариса Середяк.

Окрім ЗНО у випускників, учні 4 і 9 класів складають Державну підсумкову атестацію. Ці оцінювання знань у Міністерстві освіти і науки вже скасували. Однак у Законі про загальну середню освіту ДПА прописане. Відтак Верховна Рада повинна внести зміни до законодавства, прописати виняток на цей рік, аби відміна ДПА була повністю легітимною, пояснюють у Львівському центрі оцінювання.

«Ми чекаємо, що ці зміни внесуть на законодавчому рівні про скасування ДПА в 4 і 9 класі. Ті, хто хочуть закінчити навчання в 9 класі, вони отримають свідоцтво про неповну середню освіту», – підсумувала Лариса Середяк.

Про те, що ДПА цього навчального року відмінили, також повідомили і у Львівській мерії. Начальник управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Зоряна Довганик каже, що оцінки виставлять на підставі поточних семестрових і річних оцінок.

«9-класники, які захочуть завершити навчання в школі, отримають документ про неповну середню освіту, оцінку виставлять, і вже з цими документами можна вступати в навчальні заклади І-ІІ рівня акредитації», – каже Зоряна Довганик.

Щодо навчання впродовж усього червня, то в міськраді вважають такий сценарій малоймовірним, адже зараз діти проходять потрібний матеріал дистанційно.

«Діти нашого міста проходять дистанційне навчання. Відповідно до рекомендацій, вчителі не тільки дають домашнє завдання і проводять уроки, а проводять і оцінювання учнів.  Після повернення до звичного навчального процесу, вони ці оцінки зможуть записати до журналу.

Є рекомендація від МОН, що кожен заклад освіти буде приймати рішення самостійно про завершення навчального року. Візьмуть до уваги, наскільки діти активно працювали під час карантину та освоювали нові знання. Звичайно, що треба буде повернутися до школи, актуалізувати набуті знання, подивитись, наскільки діти освоїли програму. Але я вважаю, що таких підстав навчатися увесь червень не буде», – каже Зоряна Довганик.

Однак усі прогнози можуть справдитися лише за умови, що карантин буде тривати до 24 квітня або ж до 10 травня, як уже натякав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Після того, як у Кабміні дадуть рекомендації, рішення про подальшу долю освітнього процесу ухвалюватимуть на місцевих рівнях та в окремих навчальних закладах.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: