Головний санлікар хоче змін до Конституції і анонсує тести на імунітет

92460954_1506757292820704_3678536409808896000_o
Фото: МОЗ

Головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко вважає, що Верховній Раді варто внести зміни до Конституції, які дозволяли б владі вживати жорсткіші заходи під час епідемій.

Про це він Ляшко розповів в інтерв'ю виданню НВ.

«На майбутнє ми повинні розписати законодавчі акти, внести зміни до Конституції. Такі історії можуть повторюватися дуже часто. Питання кіберзагроз і біозагроз – дві ключові речі, які реально можуть змінити світогляд у найближчі 10 років», - сказав він.

Головний санітарний лікар України зазначив, що Китай адміністративними, примусовими заходами локалізував епідемію, а «решта країн не змогли зробити те, що зробила китайська влада – і італійська влада теж довго розгойдувалася».

При цьому він не погодився з тим, що COVID-19 – це «поразка демократії».

Ляшко сказав, що як головний санітарний лікар він би зараз «заборонив і закрив усе, де є можливість для масового скупчення населення».

За його словами, на Вербну неділю багато хто дослухався рекомендацій: «порушення були, але безсистемні». А людей від церков можна було відігнати хіба що силовими методами, які могли призвести до сутичок.

Зараз головне – самоізолюватися й відсвяткувати Великдень вдома, наголосив Ляшко.

Головний санлікар зазначив, що якби не було карантину, то, відповідно до лютневого моделювання ситуації, на 12 квітня в Україні могло бути близько 17 тисяч коронавірусних хворих, тоді як зараз їх – 3,7 тисячі. В Україні епідемія протікає повільніше, ніж у країнах сусідньої Європи.

За словами Ляшка, навіть якщо до кінця квітня буде 10 тисяч заражених – це буде нормально, медична система зможе надати допомогу важким хворим, яких із досвіду інших країн – близько 5% від усіх тих, що заразився коронавірусом.

Україна готова до першої хвилі епідемії і зможе одночасно прийняти 1.994 пацієнтів для терапії.

Головний санітарний лікар вважає, що немає сенсу тестувати всіх підряд, без симптомів, хоча кількість тестувань будуть нарощувати.

Ляшко зазначив, що 80% людей перехворіють коронавірусом у легких формах. Багато з них навіть не помітять, що вони ним хворіли.

Він наголосив, що колективний імунітет формується профілактикою, тому порятунком від коронавірусу буде винайдення вакцини.

«Нещодавно ми зустрічалися з однією приватною лабораторією, і я попросив їх, щоб вони приєдналися до нас у питаннях дослідження сформованого імунітету в українців. Найближчим часом в Україні надійдуть ІФА-тести, які показують наявність чи відсутність імунітету. І якщо у нас у маленьких населених пунктах була великий спалах, то можна буде досліджувати, у кого з'явився імунітет, у кого ні. Ось це може бути одним із варіантів виходу з карантину, коли ми дозволимо проводити ці тести на наявність [у населення] імунітету», - додав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: